Středa 20. února 2019, Jičín

Netradičně ve středu dohrávali házenkáři jičínského Ronalu duel 18. kola Strabag Rail Extraligy. Před televizními kamerami stanice ČT Sport přivítali letos velmi silný celek KH Kopřivnice. Hosté potvrzují v aktuálním ročníku nejvyšší soutěže nárůst formy, před týdnem přehráli doma Lovosice vysoko 30:23, o kolo dříve dokonce zvítězili na palubovce tehdejšího lídra z Karviné. Naopak domácí nešťastně prohráli o jediný gól v Novém Veselí, pokud tedy chtěli stvrdit postup do play-off, museli bodovat. Hosté přijeli do Jičína v kompletní sestavě, domácím kormidelníkům chyběli pivot Drbohlav, křídelníci Kolc a Kubík, v průběhu první půle navíc musel palubovku opustit kapitán Bareš.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

 

HBC Ronal Jičín – KH Kopřivnice  20:25 (7:11)

První branku duelu vstřelil ve druhé minutě domácí Kovařík, na vyrovnávací trefu hostí odpověděl střelou do prázdné kopřivnické svatyně Hlava, 2:1. Kopřivničtí ale od samotného úvodu důležitého střetnutí naznačovali, že přijeli na jičínskou půdu patřičně nažhaveni a s touhou konečně prolomit dlouholeté prokletí, vždyť v Jičíně naposledy zvítězili v říjnu roku 2004. Individuálně výborně vybavené spojky dokázaly rozpohybovat a následně přečíslovat domácí defenzívu, z čehož pramenil obrat ve vývoji skóre, 2:4. Brankář Veverka navíc několik ošemetných střel hostí zlikvidoval. Na druhé straně se ale stejně tak činil gólman Žingor, jenž držel vysoké procento úspěšnosti zákroků. Domácí střelci zaváhali z křídel, také střelecké pokusy ze spojek neměly, až na malé výjimky, potřebnou razanci a moment překvapení. Přesto dokázali Jičínští v polovině první půle srovnat na 5:5. Následující pasáž poločasu ale patřila výhradně hráčům soupeře. Jičínští si nevěděli rady z agresivní vysunutou obranou hostí, kupili technické chyby, které soupeř nemilosrdně trestal. Domácí navíc neproměnili dva sedmimetrové hody, nezvládli úspěšně zrealizovat některé nadějně vyhlížející rychlé útoky do nezformované obrany soupeře a po třiceti minutách tak prohrávali 7:11.

Do druhého dějství vstupovali hráči jičínského Ronalu především s cílem zlepšit herní projev, přitlačit Kopřivnické do defenzívy a vývoj duelu postupně otočit. Tento plán však vzal za své hned v prvních minutách. Jičínští byli znovu na štíru s koncovkou, naproti tomu hosté chytrými kombinacemi dohrávali své akce do křídelních prostor či na pivota a protože se svými střeleckými pokusy nakládali o poznání lépe, ujali se ve čtvrté minutě sedmibrankového vedení 7:14. Následně sice mířil přesně Kovařík, hosté ale vzápětí odpověděli a zvyšovali na 8:15. Na domácí házenkáře by v té době asi nikdo nevsadil, průběh utkání nenaznačoval, že by mohlo dojít k jejich výraznému procitnutí. Opak však byl pravdou. Domácí v sobě nalezli bojovného ducha, zaktivnili a zagresivnili obranu, což Kopřivnické na chvíli očividně zaskočilo. Jičínští zlepšili přechodovou fázi, stejně tak pohyb v postupném útoku. Velmi aktivně si v těchto fázích počínal Hlava, střeleckou smůlu protrhli také křídelníci Kostelecký a Krahulec. S tím, jak domácí ukrajovali z náskoku hostí, se probouzeli také fanoušci, kteří hnali jičínské házenkáře k dalším ofenzívním manévrům. Ve třinácté minutě korigoval na nejtěsnějších 15:16 Kostelecký, hosté následně ztratili míč a domácí mohli po dlouhých minutách skóre srovnat. Bohužel, přišla technická chyba, kterou hosté potrestali. Na domácí padla opět “deka”, přišly další zahozené tutovky a Kopřivničtí opět odskočili, tentokrát na uklidňujících 15:20. To již byl zlomový moment zápasu, domácí, přestože se nevzdávali, bojovali, již na další nápor neměli síly. Hosté si svůj náskok zkušeně hlídali a nakonec se téměř po patnácti letech mohli radovat z výhry na jičínské palubovce, výsledek 20:25 je definitivně nasměroval do play-off.

Házenkáři Kopřivnice zvítězili naprosto zaslouženě, téměř celý zápas byli ve vedení, v útoku působili kompaktnějším, hladovějším dojmem. Domácím se až na vzepětí na začátku druhého poločasu nedařilo v postupném útoku, hře chyběl nápad, jiskra, moment překvapení. Přísnější měřítko snesl svým výkonem ve druhé půli Hlava, v prvním dějství si aktivně počínal Kovařík, řadu skvělých zákroků si připsal Veverka. Jičínští tak postup do play-off nestvrdili, přesto mají vše ve svých rukou.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 1, Machalický – Šulc, Hlava a Kovařík po 4; Miľko 3; Krahulec a Kostelecký po 2; Horut; Dolejší; Rychna; Bareš; Groh; Škalda; Bíšek   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Gratuluji Kopřivnici k zaslouženému vítězství. Kámen úrazů pro nás byl rozhodně v prvním poločase, kdy jsme byli sterilní v postupném útoku, přičemž obrana naštěstí dobře fungovala a i gólman měl nějaké zákroky. Ale nevyhrávali jsme souboje, nevyužívali jsme šancí a tím Kopřivnice získala sebevědomí. V druhém poločase jsme Kopřivnici dotahovali, což nás stálo spoustu sil. Když se nám podařilo se na Kopřivnici dotáhnout, zase našla recept, jak na nás a vedení si zkušeně podržela.

Martin Hlava, spojka HBC Ronal Jičín: „Myslím si, že jsme udělali zbytečně moc technických chyb, neproměňovali jsme šance. Kopřivnický brankář Marek Žingor byl dnes k nepřekonání, naopak Kopřivnice vždy nějak propašovala míč na šestku a ty góly dávala. Samozřejmě ten první poločas byl z naší strany špatný, protože jsme dali pouze sedm gólů, což je strašně málo.”

 

Luboš Veřmiřovský, trenér KH Kopřivnice: „Jsme šťastní, protože já osobně jsem tady ještě nikdy nevyhrál, ani ve své hráčské ani trenérské kariéře, takže to považuji za historický úspěch. Upozorňovali jsem na to, že bude velmi důležitý vstup do utkání, který jsme zachytili. Hráli jsme koncentrovaně v obraně, Marek Žingor měl neskutečné zákroky, které nás podržely, když se Jičín dotahoval. V druhém poločase jsme také chytli začátek, sice se Jičínští hráči přiblížili na rozdíl dvou branek. Potom jsme ale hráli to, co jsme měli, Jičín zatáhl obranu, Marek to podržel zákroky a jsme strašně moc rádi.”

Marek Žingor, brankář KH Kopřivnice: „My jsme tady nevyhráli 15 let, takže si všichni dokáží představit, co to pro nás znamená a jsem neskutečně rád, že to vyšlo. Musím smeknout před obranou, v prvním poločase bránili naprosto úžasně. V druhém poločase jsme odskočili, potom se to zase dotáhlo, ale jsem nesmírně rád, že jsme tu po tolika letech vyhráli a jsem neskutečně rád za získané dva body.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  560
Sedmičky:  2/0 – 4/3
Vyloučení:  5 – 50;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Frieser, Kavulič
Sled branek: 2-1; 2-4; 5-5; 5-8; 7-9; 7-11; 7-14; 8-15; 15-16; 15-20; 17-20; 18-21; 18-23; 20-23; 20-25

 

Házenkáře HBC Ronal Jičín čeká již v neděli duel z kategorie nejtěžších, představí se na půdě aktuálního lídra tabulky nejvyšší soutěže, Talentu Plzeň. Na domácí palubovce se Jičínští představí opět v sobotu 2. března, kdy ve velmi důležitém střetnutí hostí od 18:00 hodin SKP Frýdek-Místek.