Pátek 8. listopadu 2019, Lovosice

Netradičně v pátek cestovali házenkáři jičínského Ronalu k utkání 9. kola nejvyšší soutěže na půdu Lovosic. Domácí získali v dosavadním průběhu soutěže čtyři body (o jeden méně než Jičín), bylo tedy zřejmé, že budou chtít svoji bilanci vylepšit. Také hosté ale chtěli bodovat a posunout se v tabulce blíž k příčkám zajišťujícím postup do play-off. Do sestavy Jičína se vrátil Krahulec, naopak stále chybí dlouhodobě zranění Šulc, J. a Š. Drbohlav. Vzhledem k pracovním povinnostem nemohl týmu vypomoci ani dlouholetý kapitán Bareš, premiéru v extralize si tak odbyl na postu pivota dorostenec Vaněk.

 

HK Město Lovosice – HBC Ronal Jičín  30:27 (17:16)

V lovosické sportovní hale se od prvních minut rozpoutala oboustranně ofenzívní smršť, která se musela přítomným fanouškům líbit. Skutečně, akce střídala akci, hráči obou týmů dokázali přehrávat soupeřovy obrany a s velkou střeleckou úspěšností skórovat. Domácí ale přeci jen několikrát ztroskotali na pozorném Veverkovi, jenž v úvodu zlikvidoval několik vyložených šancí domácích včetně sedmimetrového hodu či brejku. Hosté z Jičína těžili z rychlých kombinací, na jejichž konce byl nejčastěji neomylný Krahulec. Lovci byli přesto neustále v nejtěsnějším vedení, výraznější brankový odstup jim v útoku dobře hrající házenkáři Jičína nedovolili. Bohužel, hostujícím hráčům se tolik nevedlo v obraně. Individuálních chyby, nedůraz v osobních soubojích a horší komunikace umožnily domácím dávat jednoduché góly z velmi solidních střeleckých pozic. V osmnácté minutě bylo skóre srovnané, 9:9, když se za hosty prosadil Kolc. Na konci druhé desetiminutovky Lovosičtí dvěma góly odskočili, ovšem házenkáři Ronalu dokázali odpovědět. Podobný obrázek byl k vidění až do konce první půle, týmy se pravidelně střídaly ve skórování a na poločasovou přestávku se tak odcházelo za stavu 17:16.

Po změně stran dokázali hosté dvakrát srovnat, ovšem poté přišel nápor domácích, z něhož resultovalo dosavadní nejvyšší vedení, 21:18. Házenkáři Jičína se chvíli nemohli dostat do správného tempa, jako tomu bylo v úvodním dějství. Hosté několikrát nevyužili solidní šanci ke korekci skóre, čehož domácí využili k navýšení na rozdíl čtyř branek, 23:19 a později 25:21. Jičínští ovšem neskládali zbraně. V krátkém sledu se trefili Kovařík a Sedlák a stav byl rázem mnohem veselejší, 25:23. V těchto fázích střetnutí mohli hosté pomýšlet na ještě větší zdramatizování duelu, další neproměněné šance a chyby při zakládání rychlých útoků je ale o tuto možnost připravili. I nadále byl k vidění vyrovnaný duel, domácí si ale dokázali v momentech, kdy se jim herně tolik nedařilo, vypomoci individuálním průnikem některého z hráčů. Sedm minut před koncem byl stav 27:25 a hosté byli stále ve hře o extraligové body. Následně ale Lovosičtí dvěma góly navýšili svůj náskok na 29:25 a utkání nakonec dotáhli do vítězného konce v poměru 30:27.

Házenkáři jičínského Ronalu odehráli v Lovosicích, zejména z pohledu ofenzívy, velmi kvalitní utkání. Na začátku hosty několikrát výrazně podržel gólman Veverka, bohužel, obrana tentokrát nefungovala dle představ. Jičínští nechali hráčům domácích až příliš volného prostoru k zakončení, ti nabídnutých příležitostí dokázali využívat k poměrně „laciným“ brankám. Naopak z pohledu útoku sehráli hosté jeden z nejpodařenějších zápasů aktuální sezóny. Především v první půli přehrávali Jičínští lovosickou obranu rychlými akcemi, na jejichž konci stál v mnoha případech Krahulec, jenž se v úvodní třicetiminutovce trefil hned sedmkrát. Ve druhé půli si velmi aktivně počínal rovněž sedmigólový Kovařík, solidní zápas odehrál i Pich. Branky však tentokrát scházely z prostoru levého křídla a pivota, byť příležitostí na skórování bylo poměrně dost.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kovařík 7; Krahulec 7/2; Pich 5; Hlava, Groh a T. Kolc po 2; Dolejší a Sedlák po 1; Miľko; Rychno; Kostelecký; M. Knittl; Vaněk   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Já bych chtěl na začátku poděkovat za velké fér gesto ze strany Lovosic, že nám umožnili utkání přesunout ze soboty na pátek a odehrát tak zápas v rádoby plné sestavě. Gratulace soupeři k vítězství. Myslím, že jsme dnes viděli celkem hezkou házenou hranou v tempu, rychlou. Mám radost z našeho produktivního postupného útoku, který nás v poslední době trápil.  Naopak obrana nefungovala tak, jak bych si představoval, hlavně v soubojích jeden na jednoho nás domácí přehrávali. Odvaha lovosických hráčů při těchto situacích zápas rozhodla. My jsme v určitých úsecích mohli srovnat nebo jít dokonce do vedení, ale srážely nás technické chyby.“

Pavel Farář, trenér HK FCC Město Lovosice: „Musím souhlasit s tím, že jsme viděli házenou v tempu. Nebudu spokojený s defenzivou, protože v každém zápase dostáváme hodně branek, to je pořád dokola. Naopak musím pochválit za ofenzívu a že se hráči nebáli do toho jít, přestože jsem je upozorňoval, že Jičín disponuje hráči, kteří v obraně při soubojích jeden na jednoho hrají velmi důrazně. V tomhle jsme byli o kousek lepší, ale brzdilo nás zase neproměňování šancí. To nás provází od začátku sezóny a možná mohl být poločasový výsledek výrazněji v náš prospěch. Tohle vítězství jsme strašně potřebovali pro psychiku hráčů, že si dokázali, že dokážou vyhrát.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  452
Sedmičky:  7/3 – 2/2
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kavulič, Pavlát
Sled branek: 1-1; 4-4; 8-8; 11-9; 14-12; 17-16; 18-18; 21-18; 25-21; 25-23; 27-25; 29-25; 30-27

 

Již v sobotu 16. listopadu čeká házenkáře jičínského Ronalu další zápas Strabag Rail extraligy, na domácí půdě přivítají nováčka nejvyšší soutěže, celek SHC Maloměřice Brno. Pokud chtějí Jičínští udržet naděje na postup do play-off, musí bezpodmínečně zvítězit. Utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin.