Středa 30. listopadu 2022, Jičín

V dohrávaném utkání 4. kola Chance extraligy přivítali házenkáři Jičína celek pražské Dukly. Domácí chtěli po třech porážkách znovu bodovat, se stejným cílem ale přijeli také hosté. V sestavě Jičína chyběl zraněný Freiberg, poprvé v sezóně tak do sestavy naskočil bývalý dlouholetý kapitán týmu Martin Bareš.

 

O2xyworld HBC Jičín – HC Dukla Praha  31:36 (14:19)

Začátek duelu se odehrál jednoznačně v režii hráčů Dukly. Ti si v prvních minutách otevřeli na brankovišti domácích doslova a do písmene střelnici. Jičínská obrana neexistovala, každý atak hostí znamenal pro domácí pohromu v podobě inkasované branky. V páté minutě svítil na ukazateli stav 1:5. Průběžný výsledek předznamenal, jak se bude střetnutí vyvíjet. S přibývajícím časem se ale také házenkáři jičínského O2xyworldu v útoku osmělovali a herně již drželi s Pražany krok. K vidění tak byla rychlá ofenzívní házená s řadou pohledných kombinací a branek. V polovině poločasu domácí především zásluhou aktivního J. Dolejšího snížili na 7:9, Pražané ale kontrovali a rychle odskočili na 7:13. V dalším průběhu prvního poločasu byl k vidění podobný obrázek, hosté neměli problém překonat prostupnou obranu Jičína, naši házenkáři však byli úspěšní alespoň na své útočné polovině, první půle tak skončila 14:19.

Po změně stran nastalo v jičínské defenzívě mírné zlepšení, domácí dokázali v několika případech snížit na rozdíl čtyř gólů a vypracovali si další nadějné pozice, které mohly přinést ještě výraznější korekci. Bohužel, řada šancí Jičínských zůstala nevyužita, brankář Dukly Votava chytal výborně. Domácím se nedala upřít snaha vývoj duelu zdramatizovat, ovšem další neproměněné šance či individuální chyby v obraně jim to znemožňovaly. Přesto se i Jičínští prezentovali v útoku hezkými kombinacemi, na jejich konci byli křídelník Matouš či pivot J. Drbohlav, který využil chytré přihrávky J. Dolejšího. Velmi aktivně si po svém příchodu na palubovku počínal Doškář, jenž naznačil svůj střelecký potenciál a ve druhé půli zaznamenal pět branek. Ve dvacáté minutě se domácí přiblížili na rozdíl tří branek, 27:30, více jim ale házenkáři Dukly nedovolili. Utkání nakonec skončilo výsledkem 31:36.

Házenkáři Jičína tedy na Duklu nestačili. Hlavním problémem byla tentokrát obranná činnost celého týmu a součinnost s gólmany. V útoku se domácím poměrně dařilo, především ve druhé půli dokázali Jičínští defenzívu soupeře několikrát „rozebrat“, bohužel v mnoha případech si střelci vylámali zuby na pozorném brankáři Dukly Votavovi. Na straně domácích odehráli v útoku solidní zápas Matouš a J. Drbohlav, jenž těžil ze spolupráce s J. Dolejším. Ve druhé půli se blýskl Doškář, autor pěti přesných zásahů.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Pleva 1, Machalický – Doškář a Matouš po 5; J. Dolejší 5/1; J. Drbohlav 4; Kovařík a Š. Drbohlav po 3; Kastner 2; A. Dolejší, Hlava a J. Hájek po 1; Rychna; Bareš; Pekař; Thorovský

 

Statistika utkání:
Diváků:  327
Sedmičky:  2/1 – 4/4
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Barták, Hladký
Sled branek: 1-1; 2-7; 7-9; 8-14; 11-15; 12-18; 14-19; 16-20; 20-26; 23-27; 27-30; 28-36; 31-36

 

Další zápas sehrají házenkáři jičínského O2xyworldu v sobotu 3. prosince, kdy opět na domácí palubovce přivítají brněnské Maloměřice. Utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin.