Neděle 10. října 2021, Frýdek-Místek

V neděli cestovali házenkáři jičínského Ronalu k dalšímu důležitému střetnutí nejvyšší soutěže, tentokrát se představili ve Frýdku-Místku. Domácí měli před utkáním v extraligové tabulce pouze bod, ovšem v několika zápasech podlehli i nejlepším celkům soutěže nejtěsnějším rozdílem, jejich bodové konto tak mohlo být mnohem vyšší. Také hosté byli dvakrát ze čtyř prohraných utkání blízko bodům, bohužel, v koncovce neuspěli. I proto chtěli Jičínští po delší době bodově konečně zabrat. Trenéři Jičína nemohli počítat s dlouhodobě zraněnými Miľkem a Rychnou, k nim se přidal na posledním předzápasovém tréninku rovněž Kastner. Extraligovou premiéru si naopak odbyli pivot Pekař a levoruký křídelník Filip Matouš, další z řady jičínských odchovanců.

SKP Frýdek-Místek – HBC Ronal Jičín  32:26 (17:16)

Začátek utkání přinesl otevřenou ofenzívní házenou. Hráči obou celků se poměrně snadno dostávali do zakončení a nabízené střelecké příležitosti téměř neomylně proměňovali. První tři trefy Jičínských zaznamenal dobře hrající J. Dolejší, domácí spoléhali na produktivní spojky, především zkušeného Petrovského. Ve třinácté minutě upravovali Frýdecko-Místečtí na 6:5, poté ale přišel z pohledu hostí toužebně očekávaný nápor. Jičínští zlepšili obranu, zvětšenou aktivitou přinutili domácí chybovat a vše se logicky promítlo na průběžném skóre. Hosté pokračovali v nápadité útočné hře, kterou s přehledem šéfoval Dolejší. Ten přidal další góly, asistencemi se podílel rovněž na ostatních brankách v síti domácích a na konci devatenácté minuty brali domácí za stavu 7:11 oddechový čas. Bohužel, ten výrazně napomohl hráčům Frýdku-Místku až nečekaně rychle se vrátit do zápasu. Domácí změnili obranný systém na aktivnější 1-5, čímž narušili rozehrávku Jičína. Hráči hostujícího celku si začali počínat netakticky, nechali se “nahnat” do zbrklé střelby, přidali některé technické chyby a umožnili domácím rychle srovnat na 11:11. V dalším průběhu první půle si již domácí drželi dvou až tříbrankový náskok, který dokázali hosté v závěru zkorigovat na poločasových 17:16.

Do druhé třicetiminutovky vstupovali Jičínští s cílem být svému protivníkovi neustále na dostřel a držet tak domácí pod určitým tlakem. To se ale hrubě nezdařilo, během necelých tří minut Frýdecko-Místečtí třikrát skórovali, když využili zaváhání hostujících hráčů v útoku a hned na začátku druhé půle to bylo 20:16. Dá se říci, že se jednalo o definitivní zlomový moment v zápase. Domácí si viditelně oddechli, mohli hrát s daleko větším klidem a na jejich herním projevu se to také promítlo. Hosté sice bojovali, snažili se s vývojem duelu ještě něco udělat, ovšem na již rozjetý domácí stroj patřičnou protizbraň nenalezli. Domácí tak dotáhli zápas do vítězného konce 32:26 a připsali si první letošní vítězství.

Házenkáři Jičína odehráli ve Frýdku-Místku výborných dvacet minut, celkově lze pozitivně hodnotit celý první poločas. Bohužel, kratičký výpadek na přelomu druhé a třetí desetiminutovky stál hosty pracně vypracovaný náskok. Podobný výpadek se opakoval rovněž na začátku druhého dějství. Poté již mohli hrát domácí ve větším klidu a utkání zaslouženě dotáhli do vítězného konce. Na straně Jičína odehrál vynikající první půli J. Dolejší, ve druhém poločase se střelecky prosadil Šulc.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Pleva – J. Dolejší 8; Šulc 4/1; Freiberg a Thorovský po 3; Krahulec 3/2; A. Dolejší a Hlava po 2; Doškář 1; Kovařík; Drbohlav; Naimann; Matouš; Pekař
 

 

Statistika utkání:
Diváků:  400
Sedmičky:  5/5 – 5/3
Vyloučení:  3 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Králíček, Letev
Sled branek: 1-2; 4-3; 6-5; 6-9; 7-11; 12-12; 16-13; 17-16; 22-17; 27-20; 30-23; 32-26

 

Již v sobotu 16. 10. 2021 čeká naše házenkáře další extraligový duel, tentokrát přivítají na palubovce městské sportovní haly celek SHC Maloměřice. Pokud se Jičínští chtějí udržet ve hře o play-off, velí jim povinnost zvítězit. Utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin.