Sobota 9. října 2021,Strakonice

Na půdě favorita a dlouhodobě jednoho z nejlepších celků 1. ligy se představili mladíčci v dresu jičínské rezervy. Béčko Jičína na jihu Čech ještě nebodovalo, ač k tomu v minulosti nemělo někdy daleko. Letos, paradoxně v okleštěné sestavě, kde prim hráli dorostenci, na bod dosáhli a mohli mít oba.

 

HBC JVP Strakonice 1921 – HBC Ronal Jičín „B“  25:25 (16:10)

Zápas dvou rozdílných poločasů mělo možnost vidět vynikající publikum ve Strakonicích. Tradičně výborná atmosféra hlediště hnala vpřed domácí a ti se rychle ujali vedení 3:0. Hosté nehráli důrazně v obraně, rozkoukávali se a nestačili čelit rychlým úderům domácích. Postupem času se však oklepali, prohlédli, že útoky domácích jsou vlastně stereotypní, poněkud obranu zlepšili a začali se i prosazovat v útoku. Vidět byli především Hájek na rozehrávce a bojovný Matula spolu s Masákem, Bareš na pivotu. Výsledkem zlepšené hry bylo snížení na 9:8 (15. minuta) a Jičínští měli dokonce možnost srovnání výsledku. To se ale nepodařilo, přišly zbytečné chyby, možná přílišné chtění. Domácí jich využili a již kolem 20. minuty odskočili na 13:10, později si náskok upevnili na poločasových 16:10. Závěr poločasu totiž hosté nezvládli, neproměňovali, přidali technické chyby a byli nedůrazní v obraně. V šatně však nepanovala žádná poraženecká nálada, právě naopak. Hosté si uvědomovali své chyby, věděli také, kde tlačí domácí bota a s tím šli i do druhé půle.

Předsevzetí, která si Jičínští dali o přestávce, vzaly za své během prvních sedmi minut. Již ve čtvrté minutě si Jičín bral time-out, ten však domácí ještě nepřibrzdil. Přibrzdily je však poté zákroky dorostence Hůly v brance, který několika zákroky za sebou podržel své spoluhráče a pomohl jim k návratu do zápasu. Jičínským narostlo sebevědomí, začali daleko lépe bránit a využívali každou příležitost pro rychlý protiútok. Domácí ztráceli půdu pod nohama, nedokázali čelit jičínskému náporu. Hosté byli najednou všude dříve, přehrávali Strakonické rychlostí i důrazem v obraně. Na palubovce to nevypadalo, že hrají letošní nebo loňští dorostenci s celkem, aspirujícím na postup do extraligy. V této fázi byli hosté jasně lepší, domácí hráli jako opaření. Hra jihočechů se rozpadla, jejich stereotypní akce dokázala hostující obrana pokrývat, co prošlo, pochytal Hůla. Jičínští ukrajovali z náskoku Strak, až v 21.minutě srovnali na 23:23. To nebylo vše. Neschopnost domácího celku dokázali hosté využít a dostali se dovedení 24:23. Za tohoto stavu měl celek Ronalu výhodu sedmičky. Neproměnil a domácí nejenom vyrovnali, ale opět otočili na 25:24, ač branku dali evidentně z brankoviště. Jičín zbraně nesložil, svůj výborný výkon korunoval vyrovnávací brankou další dorostenec Matouš z brejku. Posledních několik minut bylo napínavých. Hůla v brance potvrdil svoji formu výborným zákrokem v oslabení, když byl v závěrečné minutě vyloučen jičínský hráč. Hosté dohrávali oslabeni posledních čtyřicet vteřin v útoku. Hájek si vypracoval jasnou šanci, zákrok na něj a bránění v brankovišti byly odměněny jen devítkou. Ta již nic na výsledku nezměnila a bylo to také vše, co bylo v tomto zajímavém utkání možno vidět.

Hosté i v oslabené sestavě vybojovali bod, ač sahali po obou. Vidět byli především dorostenci, Hůla v brance, vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, a rychlonohý a jistý Matouš na křídle, své odehrál Ženatý. Další mladíci se také neztratili. Výborný zápas sehráli Matula a Hájek (ač limitován zraněním). Obrovský přehled předváděli matadoři Bareš a Masák a nepřehlédnutelný byl svoji hrou i Dědeček. Důležitou branku vstřelil Schichor. Všichni však zaslouží pochvalu za bojovnost a za to, že boj o body nevzdali.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Knittl, Hůla – Matula 6; Bareš 5; Masák, Hájek a Matouš po 3; Thorovský 2; Dědeček, Drbohlav a Schichor po 1; Ženatý

 

Statistika utkání:
Diváků:   235
Sedmičky:   2/2 – 1/0
Vyloučení:    3 – 3;  ČK: 0 – 0
Rozhodčí:  Tůma,Ledvinka
Sled branek: 3-0, 6-3, 9-8, 11-9, 16-10, 18-10, 20-13, 20-17, 21-18, 23-20, 23-23, 23-24, 25-24, 25-25

 

V neděli 17. října se jičínská rezerva podruhé v sezóně představí na domácí palubovce, když netradičně od 13:00 hodin přivítá celek Sokola Vršovice.