Pátek – neděle 18. – 20. října 2019, Plzeň

Kvalitní měření sil čekalo na jičínské házenkářské naděje minulý víkend, když se představili na mezinárodním turnaji Pohár ředitele Škody Plzeň. V kategorii mladších žáků startovalo deset týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. Jičínští sehráli jeden zápas v pátek, kdy porazili HBC Strakonice 21:6. V sobotu sehráli zbývající zápasy ve skupině. Jelikož v těchto měřeních nepoznali přemožitele, vybojovali si Jičínští, jako vítězové skupiny, právo startu přímo v nedělním semifinále.

V sobotu postupně Jičín porazil Strojár Malacky 25:12, po kvalitním výkonu Duklu Praha 4 21:10 a naopak po nepodařeném vystoupení Talent Plzeň 17:12. V úvodních utkáních předváděli hráči Continentalu solidní výkony, nevyšel jim zápas s Plzní, kde se v plné nahotě objevily tradiční chyby pramenící z nepozornosti, nesoustředěnosti.

V nedělním semifinále narazili hráči Jičína na druhý celek Plzně. V tomto zápase již podali daleko zodpovědnější výkon, především v obraně. Již tolik nechybovali a zbavili se i částečně zbrklé hry. Výsledek 13:6 je tak posunul do finále turnaje proti Dukle Praha 6.

Samotné finále bylo skutečným vyvrcholením turnaje. Díky rodičům a hráčům starších žáků obou táborů se hrálo ve fantastické atmosféře. Od začátku do konce to byl boj o každý míč. Jičínští velmi dobře bránili nejlepšího střelce hostí, dokázali eliminovat spolupráci hráčů Dukly s pivotem a sami využívali každé příležitosti ke skórování. K neudržení byl především Ženatý a do svého odchodu Pour. Jičín si vybudoval proti urostlým soupeřům až čtyřbrankový náskok, který velmi dobrou obranou neustále držel. Akce Jičína byly přímočaré, obrana prakticky bez chyb. Hráči Dukly se nedokázali prosazovat ani v přesilovkách. Zlom nastal v závěru poločasu, kdy přišlo zbytečné třetí vyloučení Poura. Ten tak v přemíře „chtění“ oslabil svůj tým, byl totiž vyloučen za kritiku rozhodčích. To byl citelný, ale hlavně zbytečný, zásah do sestavy Jičína. Hráči HBC Continental se však nedali. Bojovali dál, někdy na hranici sil. Vynikající výkon podali v obraně Morávek, Přibyl a Voháňko. Posledně jmenovaný dokázal ubránit o hlavu vyšší protihráče. Hrálo se tvrdě na obou stranách, hráči obou týmů pocítili, jak je házená nesmlouvavá. Jičínští díky dalším vyloučením, ale také díky neproměněným šesti jasným šancím, přišli v závěru zápasu o náskok. Dukla šla do vedení, v samotném závěru Jičín srovnal na 15:15. O vítězi turnaje tak rozhodovaly sedmičky, což je vždy loterie. Jičínským střelcům se nedařilo a díky tomu Dukla po sedmičkovém rozstřelu získala pohár.

Turnaj byl velmi dobrou prověrkou před nadcházejícími mistrovskými turnaji, ať již v regionu nebo v Hostivické lize. Všichni hráči kádru dostali příležitost ukázat svůj um. Finálový zápas však sehrála osmička těch nejzkušenějších.

Sestava a branky HBC Continental Jičín: Mičke, Suchý – Voháňko 25; Ženatý 19; Pour 18; Přibyl 15; Morávek 9; Havlík 8; Jančák 6; Holubec 5; Stejskal 3; Prokůpek a Tůma po 2

 

Další mistrovský turnaj sehrají mladší žáci v sobotu 2. listopadu 2019 v Jablonci n/N.