Sobota 2. listopadu 2019, Jičín

Po dvoutýdenní přestávce pokračovala o víkendu Strabag Rail extraliga zápasy 8. kola. Jičínští přivítali na palubovce městské sportovní haly tým SKKP Handball Brno. Domácí chtěli poprvé doma naplno bodovat a svého protivníka tak v extraligové tabulce předskočit. Bohužel, zdravotní problémy klíčových hráčů Jičína neberou konce. K dlouhodobě zraněným Šulcovi a bratrům Drbohlavovým přibyli Krahulec a Škalda. Prvně jmenovaný se alespoň mohl v průběhu utkání postavit k úspěšné exekuci sedmimetrových hodů, Škalda se na palubovce objevil pouze na kratičkou pasáž. Pozitivem tak byl alespoň návrat pilíře defenzívy Jičína Jiřího Groha. Před samotným výhozem poděkovali představitelé domácího klubu hráči Brna Liboru Horutovi za dva roky, které strávil v jičínském dresu.

 

HBC Ronal Jičín – SKKP Handball Brno  21:20 (7:9)

Domácí zahájili utkání solidně, hned v první minutě se trefil z pravého křídla Kolc. Hosté odpověděli o chvíli později vyrovnávací brankou z ruky ostrostřelce Hlípaly. S přibývajícími minutami se do hry obou celků vkrádala určitá nejistota, k vidění byl spíše boj než okulahodící házená. Domácí se nedokázali v postupném útoku příliš prosadit, hosté měli ve svém středu Horuta a Hlípalu, kteří dokázali nalézat skulinky v jičínské defenzívě a střílet góly ze střední vzdálenosti. Proto drželi hosté od deváté minuty nejtěsnější vedení. V polovině poločasu svítil na ukazateli stav 4:6, domácí se stále hledali v postupném útoku, naštěstí ani házenkáři Brna nepředváděli žádnou ofenzivní smršť. V závěrečné fázi úvodního dějství snížil Pich na 6:7, tři minuty před koncem srovnal ze sedmičky Krahulec. Hosté ale našli na jičínské góly stejnou odpověď a po brankách Horuta a Hlípali stanovili na poločasových 7:9.

Po změně stran pokračovala házenkářská bitva v podobném duchu. Hosté byli stále o jeden až dva góly vpředu, domácí tak museli neustále dotahovat. Zlom nastal na přelomu první a druhé desetiminutovky druhé půle. Tento herní úsek zvládli lépe házenkáři domácího Ronalu, kteří tak otočili z 10:12 na 14:13. Tahounem většiny jičínských akcí byl v těchto fázích zápasu aktivní Dolejší. V polovině poločasu zvýšili domácí na 16:14, ovšem neudržitelný Hlípala dvěma góly v krátkém sledu srovnal na 16:16. V posledních deseti minutách boj vrcholil. Domácí znovu odskočili na dvoubrankový rozdíl, 18:16, hosté ale dokázali vždy ihned snížit. V poslední minutě zvyšoval domácí Pich na 21:19, ovšem levoruký Stein vzápětí korigoval na 21:20. Domácí poté měli míč v držení, technickou chybou o něj ale přišli a nabídli hráčům hostujícího celku šanci na vyrovnání. Naštěstí pro Jičínské hosté tuto možnost nevyužili a vlastní ztrátou darovali domácím nejtěsnější výhru v poměru 21:20.

Házenkáři Jičína si tedy připsali první letošní domácí výhru, o kterou však museli bojovat až do posledních vteřin. V prvním poločase se domácím vůbec nedařilo v útoku, po změně stran na sebe bral odpovědnost především Dolejší, který se trefil celkem pětkrát, navíc dokázal v několika případech uvolnit i své spoluhráče. Důležité branky stříleli rovněž Krahulec a Kovařík, na straně hostí byli nejvíce vidět Hlípala, Stein a v první půli Horut. V jičínské obraně odvedli ve druhém dějství nejvíce práce Rychna a Groh.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Dolejší 5; Krahulec 4/4; Kovařík 3; Sedlák, Pich, Kolc a Kostelecký po 2; Hlava 1; Rychna; Groh; Miľko; Bareš; Škalda; Knittl   

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Věděli jsme, že se utkají dva soupeři, kteří bojují o každé body, které by jim pomohly dostat se do play-off. Po neúspěších, které máme za sebou, jsme věděli, že musíme bojovat. Samozřejmě, že nás svazovala nervozita a myslím si, že k vidění to nebyla moc pohledná házená. V mých očích to byl remízový zápas, ale naštěstí jsme vítězství se štěstím vybojovali. Chtěl bych pochválit Jiřího Dolejšího, který vzal v těžkých momentech utkání zodpovědnost na sebe a který byl, dle mého názoru, klíčovým hráčem utkání na jičínské straně.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  510
Sedmičky:  4/4 – 1/0
Vyloučení:  1 – 5;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Kavulič, Pavlát
Sled branek: 2-1; 3-4; 5-6; 7-7; 7-9; 9-11; 12-12; 14-13; 14-14; 16-14; 18-16; 19-18; 21-19; 21-20

Další utkání Strabag Rail extraligy čeká házenkáře jičínského Ronalu již tento pátek, 8. listopadu, kdy se představí na půdě týmu HK Město Lovosice.