Sobota a neděle 29. února a 1. března 2020, Jičín

Uplynulý víkend patřil v jičínské sportovní hale mladším žákům. Na tradičním klání se sešlo dvanáct týmů z celé republiky. Z těch nejlepších chyběli Plzeňští a hráči Loun a týmy ze severu Moravy. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin po šesti. Zápasy byly hrány jednou dvacet minut. V turnaji již tradičně startovaly dva týmy domácího HBC Continental Jičín. V “A” skupině to byl celek starších, těch zkušenějších a v “B” skupině celek mladších hráčů, těch méně ostřílených. Tým mladších byl doplněn minižáky, pro které to byla velmi dobrá příprava.

Ve skupině A se představila družstva TJ Sokol Centrum Haná, Liberec Handball, Dukla Praha 4 a domácí HBC Continental Jičín. Šestým účastníkem bylo společenství hráčů Liberce a ELP Jablonec. Tomuto celku patří obzvláště poděkování, nastoupil na poslední chvíli za tým Baníku Most, který se z účasti kvůli nemocnosti omluvil. Díky tomu mohl turnaj proběhnout v plánované podobě.

Domácí celky podávaly solidní výkony. Bylo vidět, že zimní příprava přinesla své dílčí výsledky. Hráči staršího celku předváděli kvalitní hru založenou na rychlých útocích a dobré obraně. Oporami týmu byli především dravý Voháňko, jenž uplatňoval svůj tah na branku, o rozehrávku se staral velmi dobře Pour a střelecky se nebál prosadit Přibyl. V brance pak podával kvalitní výkony Mičke. To, že jičínští hráči patřili mezi nejlepší v turnaji svědčí i vítězství J. Mičke v anketě brankářů a druhá příčka Voháňka v anketě o nejlepšího hráče, jediný hlas za vítězným Smahelem z TJ JM Chodov. Ten se stal i nejlepším střelcem turnaje s 32 zásahy do černého.

Tým starších, tedy zkušenějších hráčů, se postupně utkal s Jabloncem/Liberec, poté musel zabojovat a hájit těsnou výhru proti TJ Sokol Centrum Haná a v dalším sobotním zápase zdolal Handball Liberec. V posledním sobotním utkání se rozhodovalo, zda vůbec a ze které příčky Jičínští postoupí do semifinálových bojů. Duel s Duklou Praha 4 však měli domácí hráči ve své režii a díky jasné výhře bylo zřejmé, že do nedělního semifinále postoupí. To, že postoupil domácí tým z první příčky, určil poslední zápas skupiny. V neděli v něm v dramatickém a vyrovnaném utkání hráči Continetalu remizovali s TJ JM Chodov, když nekázní v obraně a chybami v útoku málem utkání ztratili. Díky lepšímu skóre je tak čekal druhý celek B skupiny, Lions Hostivice. Druhou semifinálovou dvojicí vytvořily týmy HK Lovosice a TJ JM Chodov.

V semifinálovém duelu se domácím zpočátku příliš nedařilo. Teprve postupem času se jičínská hra prosadila, především Voháňko, Přibyl a Jančák byli střeleckými strůjci v závěru poměrně vysoké výhry HBC 14:8. Ve druhém semifinále byl boj ještě vyrovnanější, v prvním poločase vládly Lovosice, celek Chodova však ve druhé půli otočil vývoj utkání a v dramatické koncovce uhájil výhru i postup do finále. V utkání o celkové vítězství se tak opakoval duel z rána, stejně tak v boji o bronz se utkaly celky z jedné skupiny. Třetí místo si vybojovali házenkáři Lovosic. Byli od počátku aktivnější. V bouřlivé, ale přátelské atmosféře, dokráčeli pro třetí příčku po výhře 17:10. Finále na boj o bronz navázalo atmosférou zaplněné haly (ta byla pro mladé hráče vynikající) i úrovní hry. Od počátku to byl boj o každý míč, byly vidět kvalitní házenkářské akce. Domácí se nevyvarovali zbytečných chyb, příliš snahy bylo znát. Celý celek však bojoval a i díky dravosti Voháňky, Poura a Přibyla, za podpory Mičkeho v brance, dokázali nad velmi kvalitním soupeřem zvítězit. Mladší celek sehrál též velmi vyrovnaná utkání. Doplatil na nezkušenost a zdravotní problémy některých hráčů. Především těsné výsledky s tak ostřílenými týmy jako TJ Náchod či Dukla Praha byly velmi překvapivé. V sestavě se vystřídali všichni hráči, i minižáčci si vyzkoušeli atmosféru tohoto turnaje na vlastní kůži. Dařilo se střelecky i v obraně Dařílkovi, vidět byla Valentová, neztratili se svými výkony ani Holubec, Pohnán a Skopár.

 

Výsledky HBC Continental Jičín “A”:

–   Spol. Jablonec/Liberec        16 : 8

–   TJ Sokol Centrum Haná      9 : 5

–   Liberec Handball                16 : 9

–   Dukla Praha 4                     12 : 6

–   TJ JM Chodov Praha          12 : 12

 

Semifinále                          

–   Hostivice Lions                   14 : 8

 

Finále                                 

–   TJ JM Chodov                     9 : 7

Sestava a branky HBC Continental Jičín “A”: Mičke 1, Vondra – Voháňko 20; Pour 17; Přibyl a Morávek po 11; Tůma 9; Havlík 8; Jančák a Ženatý 4; Král 3; Stejskal

 

 

Výsledky HBC Continental Jičín “B”

–   TJ Náchod                        9 : 9

–   Dukla Praha 6                  7 : 12

–   Hostivice Lions                5 : 12

–   HBC Strakonice 1921      5 : 8

–   HK Město Lovosice         5 : 16

 

Utkání o 9. místo

–   Handball Liberec             4 : 13

 

Sestava a branky HBC Continental Jičín “B”: Gregor, Musil, Suchý – Dařílek 16; Pohnán 6; Skopár 4; Holubec a Valentová po 3; Bajer 1; Řehák; V. Havlík

 

 

KONEČNÉ POŘADÍ CONTINENTAL CUP 2020

  1.   HBC Continental Jičín “A”

2.  TJ JM Chodov

3.   Město Lovosice

4.   Hostivice Lions

5.   Dukla Praha 6

6.   TJ Sokol Centrum Haná

7.   HBC Strakonice 1921

8.   Dukla Praha 4

  9.   Liberec Handball

10.   HBC Continental Jičín “B”

11.   Jablonec/Liberec

12.   TJ Náchod

 

 

Obrovský dík za zdárný průběh turnaje patří nejenom pořadatelům, hráčům a rozhodčím, ale i rodičům. Jičínské maminky se úžasným způsobem postaraly o občerstvení, přispěly tak nemalou měrou ke spokojenosti všech zúčastněných.