Sobota 7. března 2020, Brno Maloměřice

Po skvěle zvládnutém pondělním televizním utkání s Lovosicemi zajížděli házenkáři jičínského Ronalu do brněnských Maloměřic na půdu posledního celku extraligové tabulky. Hosté chtěli udělat další důležitý krok k postupu do play-off, k tomu jim napomohl výsledek pátečního zápasu, v němž Frýdek-Místek porazil o první osmičku rovněž bojující Lovosice. Ovšem házenkáři domácích Maloměřic se netajili chutí favorita duelu co nejvíce potrápit, v zimní pauze se posílili o některé kvalitní hráče a v jarních duelech vydolovali první tři extraligové body. Do zápasu nastupovali se zvýšeným sebevědomím, když v posledním kole dokázali v derby utkání s druhým brněnským celkem SKKP Handball Brno vybojovat bod za nerozhodný výsledek. Jičínští ovšem nechtěli nic podcenit, nastoupili koncentrovaní a odhodlaní držet otěže střetnutí od prvních momentů ve svých rukách a nutno poznamenat, že se jim to dařilo náramně.

 

SHC Maloměřice  Brno – HBC Ronal Jičín  24:36 (10:19)

Velmi důležitým se, podobně jako ve zmiňovaném utkání s Lovosicemi, ukázal začátek zápasu. Hosté ze svých prvních dvou útoků skórovali, když přesně mířili Kovařík a Kostelecký, naopak domácí si vylámali zuby na pozorném Veverkovi. Ve třetí minutě se Maloměřičtí dočkali první branky, nápor hostí ale nezastavili. Házenkáři Jičína v útoku dobře kombinovali a připravovali si poměrně příznivé střelecké příležitosti. S nimi nakládali efektivně a v osmé minutě odskočili na 1:6. Brněnští hráči bojovali, chtěli se odvděčit svým příznivcům co nejlepším výkonem, hosté jim toho v útoku ale příliš nedovolili. V jičínské brance stál navíc Veverka, jenž dokázal většinu pokusů domácích, včetně vyložených šancí či sedmimetrového hodu, zlikvidovat. Rozdíl ve skóre tak neustále rostl, v polovině úvodního dějství svítil na ukazateli stav 4:10. Následujících sedm minut se odehrálo zcela v režii Jičínských. Ti pokračovali v soustředěném výkonu, dávali jednoduché branky po dobře sehraných kombinacích případně z rychlých protiútoků do nezformované obrany soupeře. Šestigólová šňůra znamenala vedení hostí již 4:15. V závěru poločasu se domácí přeci jen dostali do tempa, občas nalezli v defenzívě Jičína drobné skulinky a zejména zásluhou aktivně hrajícího střelce Mrnuštíka zkorigovali na 10:19.

Do druhého poločasu nastoupil v hostující svatyni brankář Machalický, toho ale obrana nechala zcela na holičkách. Jičínští si skutečně na začátku druhé třicetiminutovky vybrali při plnění obranných úkolů slabší chvíle a umožnili domácím téměř z každého útoku skórovat. Hosté nedokázali plnit v obraně taktické pokyny, byli nedůslední, málo agresivní a toho Maloměřičtí využili. Naštěstí v útoku drželi hosté nastavenou laťku, pokračovali v nápaditých kombinačních akcích, které s vysokým procentem úspěšnosti zakončovali. Domácí tak neustále dotahovali devíti až jedenácti brankové manko. Hostující trenéři dali příležitost všem hráčům, kteří si bezpečně hlídali vypracovaný náskok. V polovině druhé půle se domácí přiblížili na rozdíl osmi přesných zásahů, 20:28, víc jim ale házenkáři Ronalu nedovolili. Naopak v závěru hosté navýšili vedení až na 23:36, poslední slovo ale patřilo domácím, kteří upravili na konečných 24:36.

Házenkáři Jičína tak splnili úlohu favorita a z brněnských Maloměřic přivezli další dva důležité body. Velkou roli sehrál začátek utkání, jež se Jičínským i díky skvělému Veverkovi vydařil a to určilo ráz celého střetnutí. Hosté, zejména v první půli, pozorně bránili a nutili domácí hráče často chybovat. Následovaly rychlé kontry Jičínských, na jejichž konci byl nejčastěji téměř neomylný Krahulec. V útoku hru s přehledem dirigoval Rychna, zkušeně si při realizaci kombinací počínal Šulc, aktivitou na soupeře platil Kovařík. Ve druhé půli se střelecky prosadil křídelník Sedlák, vidět byli i pivoti Miľko a Bareš. Všichni hráči podali, až na drobná zaváhání, pozorný koncentrovaný výkon a podíleli se na dalším dvoubodovém zisku. Jičínští se díky výhře v Maloměřicích a vzhledem k dalším výsledkům 21. kola posunuli na sedmou příčku tabulky (lepší vzájemné zápasy s Hranicemi). Poděkování opět patří skupince patnácti jičínských fanoušků, kteří v průběhu celého střetnutí hlasitě a neúnavně podporovali náš celek.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 9/2; Sedlák 5; Šulc, Kovařík a Rychna po 4; Miľko 3; Bareš, Škalda a Kostelecký po 2; Hlava 1; Groh; Dolejší   

 

Aleš Babák, asistent trenéra HBC Ronal Jičín: „Důležitý moment byl zvládnutý vstup do utkání. Pozorně jsme bránili, byli jsme koncentrovaní. Navíc nám výborně zachytal brankář a napomohl tomu, že se nám podařilo odskočit hned z kraje na 8:2. To se pak hraje úplně jinak. Měli jsme ze zápasu obavy, protože na domácích bylo zřejmé zlepšení v posledních duelech. Jsme rádi za dva body, které si z Brna vezeme.“

Pavel Čejka, asistent trenéra SHC Maloměřice Brno: „Jičín byl ve všem lepší. Nepodali jsme výkon, jaký jsme očekávali, po těch třech domácích zápasech, které se nám celkem povedly, jsme čekali něco lepšího. Bohužel jsme měli hodně slabou a neagresivní obranu. V útoku jsme díky triviálním chybám ztráceli míče a Jičín si vedení, které získal na začátku, už dokázal udržet.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  182
Sedmičky:  1/0 – 2/2
Vyloučení:  5 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kozler, Zych
Sled branek: 0-2; 1-6; 4-10; 4-15; 8-17; 10-19;12-21; 16-25; 20-28; 20-31; 22-33; 23-36; 24-36

 

Poslední duel základní části Strabag Rail extraligy soutěžního ročníku 2019/2020 sehrají házenkáři jičínského Ronalu v sobotu 14. března, když na palubovce městské sportovní haly přivítají předposlední celek tabulky, tým SKP Frýdek-Místek. Utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin.