Sobota 29. února 2020, Dvůr Králové n/L

Tradiční derby dvou mnohaletých soupeřů bylo na pořadu minulé kolo 1. ligy. Jičínští odjížděli do Dvora s odhodláním oplatit domácím smolnou domácí porážku z podzimu. První zápas jara se Jičínu vydařil, výhra nad Litovlí jim zvedla sebedůvěru. Domácí naopak v prvním kole propadli doma se Zlínem, měli co napravovat. Očekával se tudíž tuhý boj.

 

1. HK Dvůr Králové – HBC Ronal Jičín “B”  21:25 (10:15)

Hosté vstoupili do utkání maximálně koncentrovaní, věděli, že každý bod z venkovních palubovek má cenu zlata. Začátek zápasu jim pak jednoznačně vyšel. Základem výborného úvodu byl vynikající Machalický v brance a velmi dobrá obrana. Tyto prvky byly základním kamenem úspěchu po celý zápas. Obranu skvěle řídil M. Bareš a výborně ho doplňoval Pekař. Také Schichor či střídající Doškář několikrát hostujícímu brankáři pomohli bloky či patřičným důrazem. Jičínští si vytvořili čtyřbrankový náskok (7. minuta 0:4), což bylo pro další vývoj zápasu velmi důležité. Domácí hráli nekompromisně v obraně, nebezpečný byl především Groh, v útočné činnosti tradičně L. Pícha. Hosté svoji rychlou kombinační hrou dokázali soupeře přehrávat a výše zmíněná velmi dobrá defenzíva v čele s Machalickým toho domácím příliš nepovolila. Machalický dokázal krýt jasné šance z pivota, brejků a dvě sedmičky, jeho úspěšnost v první půli byla přes padesát procent.

Do druhého poločasu nastoupili domácí s odhodláním výsledek otočit. Bojovali, snažili se o střelbu ze všech pozic, ale jičínská obrana odolávala. Enormní nasazení Dvora však přineslo ovoce. Jičínské mládí neodolalo tlaku zkušenější domácí obrany a často se hráči HBC zbavovali míče zbytečně zbrkle. To povzbudilo snahu domácích. Ti pomalu, ale jistě dotahovali náskok Ronalu. Vedení Jičína 14:19 snížili na 17:19, 18:20 a 19:21. To běžela 51. minuta a vše nasvědčovalo tomu, že závěr bude velmi dramatický. Hosté však dokázali zareagovat, domácí obranou se nebojácně prosmýkli postupně Doškář a dvakrát Thorovský a bylo prakticky rozhodnuto. Dvůr se samozřejmě nevzdával, jeho hráči vždy bojují do konce a nejinak tomu bylo i nyní. Výbornými zákroky se prezentoval brankář Babčaník, ke zvratu to však již nestačilo. Poslední slovo měli Jičínští, Knittl pečetil zisk bodů závěrečnou sedmičkou.

Hosté sehráli velmi dobru partii. Dokázali se rychlostí a nebojácností vyrovnat s nekompromisní domácí obranou. Sami dokázali držet defenzivu na vysoké úrovni, vyrovnali se domácím v bojovnosti i  nasazení. Výborným výkonem defenzivu podpořil Machalický v brance, prezentoval se téměř padesáti procenty úspěšnosti. Dalším faktorem byl tah na branku Thorovského. Ten se celý zápas nebál chodit do tvrdých soubojů s domácí obranou a ta s ním měla obrovské potíže. V době náporu Dvora se na něm vyfaulovali dva hráči, což tlak 1. HK otupilo a naopak Jičínští se mohli volněji nadechnout. V útoku se ukázal citem pro přihrávku Dolejší, důležité branky stříleli Doškář,Kolc a Sichor. Celý tým pak ukázkově bojoval.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”:  Machalický , Petr – Thorovský a Doškář po 5; T. Kolc 4; Dolejší 4/2; Bareš a Schichor po 2; Knittl 2/1; Bíšek 1; Šimon; P. Drbohlav; Pekař; P. Kolc

 

Statistika utkání:
Diváků:  154
Sedmičky:  7/5 – 4/3
Vyloučení:  3- 4;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Kremláček, Procházka
Sled branek: 0-4, 2-5, 4-7, 6-11, 8-13, 10-15, 11-17, 14-18, 17-19, 19-21, 19-24, 21-24, 21-25

 

Další důležitý zápas čeká na jičínské hráče v neděli 8. března, od 15 hodin hostí celek Vsetína.