Pondělí 2. března 2020, Jičín

Házenkáři Jičína a Lovosic se v pondělí večer postarali před televizními kamerami stanice ČT Sport o dohrávku 20. kola základní části Strabag Rail extraligy. Jednalo se o nesmírně důležitý souboj z pohledu vyhlídek obou týmů na postup mezi nejlepších osm celků, které budou bojovat v play-off. Hosté měli před zápasem na Jičín náskok tří bodů, ovšem los závěrečných dvou kol dával šance v případě vítězství rovněž domácím. Ti nastoupili po delší době kompletní, samozřejmě s výjimkou dlouhodobě zraněného Picha a pivota J. Drbohlava, jenž musel přerušit hráčskou kariéru.

 

HBC Ronal Jičín – HK Město Lovosice  31:23 (16:9)

Házenkáři jičínského Ronalu vlétli do zápasu tím nejlepším možným způsobem. Ubránili první dva útoky soupeře a naopak sami po brankách Kovaříka a Kosteleckého skórovali, 2:0. Také Lovosičtí si dokázali vypracovat nadějné střelecké pozice, domácí gólman Veverka ovšem “zavřel” branku a svým spoluhráčům dodal ještě větší klid. V páté minutě se sice hosté přeci jen dočkali, když se trefil levoruký Jonáš, další minuty ale patřily domácím. Ze sedmimetrového hodu se nemýlil Krahulec, následně byl dvakrát přesný výborně hrající Kostelecký a na ukazateli svítil stav 5:1. Také v dalším průběhu prvního dějství tahali za delší konec provazu házenkáři Jičína. Ti se opírali o vynikající obranu, která pracovala s patřičnou agresivitou a důrazem v osobních soubojích. Bylo zřetelné, že Lovosičtí nacházejí zbraň na ohrožení domácí svatyně velmi těžko. Když už se jim to podařilo, byl na místě neprůstřelný Veverka. Domácí hráli dobře i na své útočné polovině. Nápaditými kombinacemi rozebírali lovosickou defenzívu a s vypracovanými příležitostmi nakládali znamenitě. Na konci druhé desetiminutovky přišla další třígólová šňůra domácích, postupně se trefil Kostelecký, Š. Drbohlav a opět Kostelecký, 12:5. Na šestý gól v jičínské síti odpověděli naši házenkáři znovu třemi úspěšnými zásahy v řadě. Dvakrát se velmi dobrým obranným zákrokem prezentoval Škalda, jenž následně zakončil samostatný únik, na 15:6 zvyšoval po pohledné individuální akci Groh. Devítibrankový rozdíl vypadal pro domácí velmi nadějně. Nic na tom nezměnil ani závěr poločasu, kdy hosté upravili na přeci jen hratelnějších 16:9.

Po změně stran se dal očekávat velký lovosický nápor, ten ale nepřišel. Domácí i nadále pozorně bránili, při plnění defenzívních úkolů drželi laťku opravdu hodně vysoko. Obranný val Rychna, Kovařík, Miľko, Bareš a Hlava pracoval velmi spolehlivě. Lovci zkoušeli narušit rozehrávku Jičínských aktivnějším obranným systémem, domácí si ale věděli rady a v desáté minutě již zvyšovali na 22:11. Zcela zaplněná městská sportovní hala byla svědkem před utkáním těžko očekávaného scénáře. V souboji dvou přímých konkurentů o play-off měli Jičínští, i díky dalším bravůrním zákrokům brankáře Veverky, jasně navrch. Hosté neskládali zbraně, bojovali o každý gól, na rozjetý jičínský stroj ale jednoduše neměli. Hosté měli ve svém středu dva hráče, kteří se dokázali prosazovat střelecky. Nejlepšího kanonýra soutěže Motla a individuálně výborně vybaveného Kupu. Ostatní se k nim ale nepřidali. Naopak házenkáři domácího Ronalu se mohli spolehnout na kolektivnější pojetí hry, do kombinací a následného zakončení se dostávali prakticky všichni hráči, kteří se objevili na palubovce. Povedenou pasáží se na pivotu prezentoval Miľko, jenž třikrát v krátkém sledu těžil z ideálního uvolnění svých spoluhráčů a své šance bezpečně proměnil. Jičínští pokračovali v povedeném výkonu, ani nečekaně vysoké vedení je neuspokojilo a nadále svému soupeři “zatápěli”. Sedm minut před koncem byl rozdíl ve skóre již dvanáct gólů, na 29:17 zvyšoval Krahulec. Poté se poprvé v utkání podařila Lovosickým třígólová šňůra, 29:20. Desetibrankový náskok vrátil domácím kapitán Šulc, jenž upravoval na “kulatých” 30:20. V úplném závěru se hostům podařilo alespoň kosmeticky upravit na přijatelnějších 31:23.

Házenkáři Jičína tedy zvládli důležitý souboj o naději na postup do play-off na jedničku. Od prvních minut byli lepším týmem, vycházeli z pozorné agresivní obrany, kterou podpořil excelentním výkonem gólman Veverka. V defenzívě hráli prim Kovařík, Groh, Miľko, Rychna a Hlava, sekundovali jim Bareš a Škalda. Posledně jmenovaný se navíc v první půli blýskl ziskem několika míčů a následným úspěšným zakončením brejkových situací. V útoku spoléhali Jičínští na pohledné kombinační akce, střelecky se nejvíce prosadili Šulc a Krahulec, v prvním dějství hrál velký zápas Kostelecký, jenž vstřelil pět z úvodních dvanácti branek Jičína. Neustálou hrozbou pro obranu soupeře byl Kovařík, hru spolehlivě dirigovali Rychna a Š. Drbohlav. Celý tým ukázal, jak se bojuje o extraligové body, zaslouženou odměnou bylo vysoké vítězství.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Šulc 6; Kostelecký 5; Krahulec 5/2; Kovařík, Miľko a Škalda po 3; Hlava 2; Rychna, Groh, Š. Drbohlav a Sedlák po 1; Bareš; Dolejší; M. Knittl   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Děkuji za gratulaci. Nám se tyto body vážně hodí. Úkoly, které jsme si dali před zápasem, jsme od začátku plnili, od gólmana počínaje. Díky jeho zákrokům rostly i naše výkony v obraně. Dali jsme spoustu jednoduchých gólů první a druhou vlnou. To nám dalo klid na postupný útok, kde jsme se v prvním poločase prosazovali. Zvládli jsme nástup i do druhého poločasu, což nám v sezóně občas dělalo problémy. Všechny cíle jsme plnili, až třeba na koncovku v posledních sedmi minutách, kdy už hra upadla do individuálních akcí. Ale samozřejmě v této fázi sezóny, v takto důležitém utkání předvést takovýhle výkon před televizními obrazovkami… To musí těšit každého trenéra. Doufám, že na tento úspěšný zápas navážeme i v posledních dvou utkáních.“

Pavel Farář, trenér HK FCC Město Lovosice: „V první řadě gratuluji k naprosto zaslouženému vítězství Jičínu. Dnes nás Jičín předčil v nasazení, i když to byl zápas, jak se říká, o život, což byla alfa omega všeho. Vstup do utkání nám nevyšel, nedali jsme tři nebo čtyři šance, nebyli jsme důrazní vzadu. Zato Jičín se prosazoval. Když už jsme si nějakou tu šanci vytvořili, tak jsme ztroskotali na Veverkovi, čímž Jičínu narostlo sebevědomí a psychicky se dostali nahoru, což bylo vidět celý zápas. Sice musím kluky pochválit, že ten zápas nezabalili a snažili se hrát do konce, ale vždy, když už jsme se nějakým způsobem nadechli, že bychom s tím výsledkem mohli ještě něco udělat, tak jsme udělali buď úplně naivní technickou chybu a nebo jsme neproměnili šanci a dostali jsme se zase zpět na rozdíl deseti branek. Poté už bylo jasné, že se ten zápas pouze a jenom dohraje.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  515
Sedmičky:  2/2 – 2/2
Vyloučení:  2 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 2-0; 5-1; 8-3; 12-5; 15-6; 16-9; 18-9; 19-11; 22-11; 25-14; 29-17; 29-20; 31-23

 

V sobotu 7. března sehrají házenkáři HBC Ronal Jičín utkání 21. kola Strabag Rail extraligy na palubovce celku SHC Maloměřice. Pro naše házenkáře je to další velmi důležitý duel v boji o postup do play-off. Jičínští házenkáři budou spoléhat i na Vás, skvělé příznivce jičínských barev. Zájemci mohou k tomuto veledůležitému střetnutí vycestovat zdarma (hradí si pouze vstupenku) společně s výpravou hráčů a členů realizačního týmu. Odjezd je naplánován na 12:45 hodin od venkovního hřiště házené “V Lipách”. Samotné střetnutí má výhoz v 18:00 hodin. Prosíme všechny příznivce, kteří mají zájem do Brna – Maloměřic cestovat, nechť se nahlásí na e-mailové adrese klubu hazena@jicin.cz případně na tel. čísle 775 311 801.

Pojeďte s námi, Vaši pomoc budeme hodně potřebovat. DĚKUJEME !!!