Sobota 13. dubna 2024, Brno Maloměřice

V sobotu brzy ráno cestovali házenkáři jičínského O2xyworldu k úvodnímu utkání druhé poloviny skupiny o konečné 9. – 13. místo na palubovku o záchranu bojujících brněnských Maloměřic. Domácí chtěli potvrdit zlepšené výkony posledních týdnů a výhrou se výrazně přiblížit baráži o udržení nejvyšší soutěže. Hosté toužili navázat na týden starý dvoubodový zisk z Hranic, úkol to však byl hodně odvážný. V sestavě Jičína chyběli z různých důvodů Hlipala, J. Dolejší, Miľko, Kastner, J. Hájek, Knittl, Drbohlav a Bareš, k nim ale navíc přibyli Doškář, Ženatý a Hlava, tedy hráči, kteří ve zmiňovaném duelu v Hranicích „nasázeli“ dohromady pětadvacet gólů. Naopak do sestavy se vrátili M. Hájek a brankáři Machalický s Poláčkem, vypomohl také zkušený Kvasnička. První porci minut v extraligovém „áčku si připsal dorostenec Brádler, jenž bude na své premiérové vystoupení vzpomínat určitě rád.

 

SHC Maloměřice Brno – O2xyworld HBC Jičín  25:26 (13:14)

První minuty střetnutí patřily podle očekávání domácím házenkářům. Ti se zpočátku bez větších problémů prosazovali proti hostující obraně a velmi rychle si vypracovali třígólový náskok, 5:2. Na konci desáté minuty zvyšoval na 7:4 jičínským příznivcům určitě dobře známý Libor Horut a zdálo se, že hráči brněnských Maloměřic drží proti výrazně oslabenému celku Jičína otěže zápasu pevně ve svých rukách. To se ale začalo pomalu měnit. Hosté s přibývajícími minutami zlepšili obranu, za kterou se rozchytal k vynikajícímu výkonu brankář Poláček, jenž vystřídal Grabemanna. Právě odchovanec náchodské házené zavelel několika bravurními zákroky k obratu ve vývoji utkání. Také v útoku zlepšili Jičínští pohyb a výsledek se dostavil. V osmnácté minutě srovnával na 8:8 výborně hrající M. Hájek, poté dvakrát vyrovnával svými prvními extraligovými trefami mladík Brádler a první vedení jičínskému týmu následně zajistil z rychlého protiútoku Pekař. Domácí byli obratem očividně zaskočeni, takový odpor našeho oslabeného týmu patrně neočekávali. Hosté pokračovali v soustředěném představení a nejtěsnější náskok uhájili až do konce prvního poločasu, stav 13:14.

Po změně stran Jičínští odskočili na rozdíl dvou branek, 15:17, poté ale přeci jen přišel očekávaný nápor domácích. Maloměřičtí dokonale využili dvou krátce po sobě jdoucích přesilových her a čtyřgólovou šňůrou otočili na 19:17. Navíc si v těchto fázích utkání poranil koleno při nezaviněném střetu Thorovský, jenž opustil palubovku v bolestivých grimasách a doplnil tak neuvěřitelně početnou marodku jičínských házenkářů. Na přelomu první a druhé desetiminutovky druhé půle dostali výhodu dvou přesilovek také házenkáři Jičína, rovněž oni své příležitosti využili a srovnali na 19:19. Pravá házenkářská bitva pokračovala i v poslední čtvrtině zápasu. Hosté vycházeli ze skvělé obrany podporované výborným Poláčkem v brance, v útoku byli nejvíce vidět M. Hájek, A. Dolejší a mladičký Brádler. V jednadvacáté minutě šli do vedení domácí, ovšem hosté díky brankám M. Hájka a Brádlera znovu kontrovali, 21:22. Poté se oba celky pravidelně střídaly ve skórování, na další gól M. Hájka odpověděli domácí v poslední minutě brankou Horuta ze sedmičky, 25:25. Necelých dvacet vteřin před koncem brala hostující lavička poslední oddechový čas. Po rozehrání posledního útoku zápasu stáhli hostující trenéři gólmana Poláčka a vyslali na palubovku sedmého hráče. Jičínští sehráli v postupném útoku předem domluvenou akci, uvolnili Ježka na pivotu, jenž byl těsně před závěrečným klaksonem při pokusu o zakončení z brankoviště zastaven nedovoleně. Nemohlo následovat nic jiného než nařízení sedmimetrového hodu. K jeho exekuci se po uplynutí hrací doby postavil A. Dolejší, který i svůj třetí pokus ze sedmičky proměnil a zajistil tak Jičínským dva body.

Na straně jedné smutek, na té jičínské obrovská radost. Skutečné „torzo“ hostujícího týmu zvládlo střetnutí na jedničku a zaslouženě odvezlo do Jičína nečekané vítězství. Základ položil skvělým představením brankář Poláček, vydatně mu pomáhala skvělá defenzíva v čele s Pekařem, A. Dolejším, Rychnou a M. Hájkem. V útoku byli neunavitelní M. Hájek a A. Dolejší, čtyřmi góly se pod vítězství podepsal dorostenec Brádler, důležité branky stříleli také Ježek, Matouš, Kvasnička a Pekař. Podtrženo sečteno, hosté v neskutečně okleštěné sestavě zvítězili, pochvalu zaslouží všichni hráči, kteří do brněnských Maloměřic odcestovali. Šimonu Thorovskému pak patří přání brzkého uzdravení a návratu na házenkářské palubovky.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Grabemann, Poláček, Machalický – M. Hájek 8; A. Dolejší 7/3; Brádler 4; Ježek 3; Matouš 2/2; Pekař a Kvasnička po 1; Rychna; Thorovský  

 

Statistika utkání:
Diváků:  105
Sedmičky:  5/3 – 6/5
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hájek, Kozler
Sled branek: 2-1, 5-2, 7-4; 8-8, 11-13, 13-14; 15-17; 19-17; 20-19; 21-21; 23-23; 25-25; 25-26

 

Již ve středu 17. dubna hostí jičínští házenkáři desátý celek tabulky, tým Sokola Nové Veselí. Utkání má výhoz v netradičních 19:30 hodin.