Neděle 16. dubna 2023, Jičín

Tři kola před koncem 1. ligy zavítal do Jičína jeden z kandidátů na postup do extraligy. Jičínská mládež se tak mohla konfrontovat s kvalitním týmem, týmem, který předvádí rychlou házenou, je složen z řady zkušených hráčů. Jičínské mládí vzdorovalo soupeři prakticky celý zápas, rozhodly neproměněné šance domácích a nezkušenost obrany a brankářů v první půli. Zápas byl dramatický do posledních vteřin, oba celky mohly v závěru získat plný počet bodů, nestalo se, utkání tak skončilo smírně.

 

O2xyworld Jičín „B“ – Tatran Litovel  33:33 (19:20)

Do zápasu vstoupili lépe domácí. Na svého soupeře vlétli a během prvních čtyř minut si vypracovali po rychlých útocích vedení 3-1.Hosté nepanikařili, hráli svoji rychlou a kombinační hru a během dalších několika mála minut skóre dorovnali. Až do 11. minuty byl stav prakticky vyrovnaný, hosté vždy nejtěsnější náskok Jičínských srovnali. Poté ale přišlo zbytečné vyloučení domácích a to byla voda na mlýn zkušeného celku z Litovle. Po vzorně zahraných přesilovkách se hosté od domácích odpoutali až na rozdíl čtyř branek (19. min. 9:13). Domácí sice v útoku nehráli špatně, ale opět se objevila jejich letošní bolest, neproměňování. Tři střely z křídla, brejk a chyby v rozehrávce pomohly Litovelským k udržení náskoku. Jičín si vybral oddychový čas, na hřiště přišel Bareš a bylo to znát. Především se zpevnila obrana, hosté již nic nedostali zadarmo a také v útoku se domácí polepšili. Výsledkem zlepšení bylo snížení rozdílu ve skóre. V posledních dvou minutách pak padlo pět branek, stav 17:18 se změnil na poločasových 19:20, když J. Hájek snižoval vteřinu před klaksonem.

Druhá část zápasu se nesla ve znamení neproměňování na straně domácích. Zkušení hosté toho využili, dokázali vytěžit z minima maximum, opět odskočili na rozdíl čtyř branek (15. min. 23:27). Domácí však zápas nechtěli prohrát. Bojovali dál za všech okolností i přes další, tentokrát již menší, chyby v obraně i útoku. Důležitým zlomem pak byla 23. minuta, kdy mohli hosté odskočit na tři branky. Nedali však sedmičku a další dvě šance z křídla a pivota pokryl Knittl. Snaha domácích vyústila ve vyrovnání (27. min. 30:30). Jičínští dokonce měli možnost jít do vedení, a to dvakrát. Jejich šance z křídla a spojky skončily neúspěchem a ke slovu se přihlásila Litovel. Jednobrankový náskok Jičínští opět srovnali a i poslední náskok Tatranu 32:33 dokázali v sedmi dorovnat (Doškář v čase 29:28). Hosté si ještě vybrali oddechový čas, jejich poslední akce, nahazovačka, skončila nezdarem, celky se rozešly smírně.

Domácí celek nehrál špatně. Hráči bojovali i za nepříznivého stavu, snažili se. Nebyli ale důrazní v obraně v první části zápasu, čehož zkušení hosté beze zbytku využívali. Také brankáři neměli svůj den, ač za děravou obranou to měli těžké. Rozhodující zákroky ale J. Knittl ukázal v závěru, tím svým spoluhráčům velice pomohl. Po vleklém zranění nastoupil D. Doškář a jeho herní forma šla během zápasu vzhůru, dařilo se i Ženatému a J. Hájkovi na spojkách, na křídle byli vidět a důležité branky dávali Dolejší a Krahulec, svoji roli tahouna ukázal Bareš, který po svém příchodu zpevnil obranu a dokázal své mladší spoluhráče dirigovat. Mrzí určitě velké množství neproměněných šancí a zbytečné chyby, pramenící z mladické zbrklosti. Ale právě proto jsou takovéto zápasy pro jičínské mládí obrovskou školou.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Knittl, Coufal, Petr – Doškář 6; Ženatý 6/1; Krahulec 5; J. Hájek 5/1; Dolejší 4; Bareš a M. Knittl po 3; Frýba 1; Drbohlav; Tůma; Jandera; Hejtmánek; Brádler

 

Statistika utkání:
Diváků:  102
Sedmičky:  3/2 – 5/4
Vyloučení:  3 – 4;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Pražák, Šulc
Sled branek: 0-1, 3-1, 5-4, 8-8, 9-14, 13-14, 16-18, 18-20, 19-20, 21-21, 23-27, 28-28, 30-30, 32-33, 33-33

 

V neděli 23. dubna zajíždějí házenkáři B týmu do Zlína k předposlednímu utkání sezony. S letošním, dá se říci, úspěšným ročníkem, se rozloučí o týden později v utkání s Velkou Bystřicí na domácí palubovce.