Středa 19. dubna 2023, Frýdek-Místek

Ve středu cestovali házenkáři Jičína již podruhé k zahajovacímu utkání série o konečné 5. – 8. místo na palubovku Frýdku-Místku. Minulý pátek naše výprava na půdu soupeře vzhledem k několika vážným dopravním nehodám na trase a následným uzavírkám nedorazila, tentokrát proběhlo vše hladce. Jičínští vstupovali do zápasu s cílem uhrát na Moravě takový výsledek, který by je před domácí odvetou reálně udržel ve hře o postup do bojů o 5. příčku. Jistou komplikací byla pro náš celek absence v posledních týdnech ve výborné formě hrajícího Kovaříka, stejně tak Š. Drbohlava a brankáře Plevy. Post brankářské dvojky tedy plnil z Náchoda hostující Poláček, poprvé v kalendářním roce 2023 se v sestavě Jičína po operačním zákroku kolena objevil Doškář.

 

SKP Frýdek-Místek – O2xyworld HBC Jičín  36:30 (17:16)

Od prvních minut bylo patrné, že duel bude hodně ofenzívně laděný. Hráči obou celků se poměrně snadno dostávali do zakončení, obrany to brankářům vůbec neulehčovaly. Zpočátku si domácí drželi dvou až třígólový náskok, víc jim ale hosté nedovolili. Házenkáři Jičína se pokoušeli o rychlou nátlakovou házenou a to i po obdržených gólech, přičemž tato taktika jim poměrně vycházela. V polovině prvního poločasu korigoval Hlava na 9:8, to již v sestavě našeho týmu chyběl zraněný J. Hájek. Jeho místo levé spojky zaujal další mladík Ženatý, jenž se své role zhostil na jedničku. Velmi aktivně si v útoku počínal J. Dolejší, který hrozil střelecky, dokázal spolupracovat i s Pekařem na pivotu. Téměř neomylně si počínal na levém křídle hrající Rychna, vidět byl rovněž Hlava a již zmíněný Ženatý. V poslední desetiminutovce dokázali Jičínští skóre srovnat, do šaten nakonec odcházeli s nejtěsnějším vedením 17:16 domácí.

V úvodu druhého dějství byl k vidění podobný obraz hry. Frýdecko-Místečtí se pokoušeli dostat hosty pod tlak, ti ale odolávali a stále drželi příznivý výsledek. Na přelomu první a druhé desetiminutovky ale vypadli házenkáři jičínského O2xyworldu na několik minut z role a domácí trestali. Nejprve zvýšili na 25:20, v polovině půle již na 28:22. Hráči domácího SKP těžili ze širšího kádru, především na postu spojek mohli rozložit zátěž mezi víc hráčů. Hosté ale zareagovali správným způsobem. Po určité hluché pasáži se dokázali vypořádat s aktivnější obranou domácích a pomalu začali z náskoku Frýdku-Místku ukrajovat. K tomu napomohla i zlepšená práce obrany hostí. V útoku pokračovali v dobrém výkonu J. Dolejší, Hlava a Ženatý, solidní zápas hrál Pekař, prosadil se rovněž A. Dolejší. Čtyři minuty před koncem korigovali Jičínští na hodně nadějných 32:30, koncovka ale patřila domácím. Ti zvýšili na 33:30, následně využili přesilovku při vyloučení Pekaře a když Jičínští neproměnili další střeleckou příležitost, upravili na konečných 36:30.

Konečný výsledek je pro naše házenkáře velmi krutý, opět se ale potvrdilo, že v závěrech utkání rozhodují maličkosti. Jičínští odehráli s favorizovaným soupeřem herně naprosto vyrovnanou partii, bohužel doplatili na horší koncovku především z křídelních prostor. Velmi solidní zápas odehrál J. Dolejší, autor devíti branek. Zdatně mu sekundovali Hlava a Ženatý, kteří zaznamenali shodně šest přesných zásahů. Čtyřikrát se do střelecké listiny zapsal Pekař, jenž byl vidět také v defenzívě Jičína, v prvním dějství se z křídla prosazoval Rychna. Celkově lze představení Jičínských, až na několik posledních minutek, hodnotit i vzhledem k absencím některých důležitých hráčů jako podařené. Dává tak před odvetou možnost i přes šestigólové manko vývoj série zdramatizovat případně zvrátit.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Poláček – J. Dolejší 9/1; Hlava a Ženatý po 6; Pekař 4; Rychna 3; A. Dolejší 2; Kastner; Matouš; Miľko; J. Hájek; Knittl; Doškář; Thorovský

 

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Průběh prvního i značná část druhého poločasu se pro nás vyvíjela dobře. Drželi jsme výsledek, který jsme si chtěli odvést do odvety. Porážka o šest branek je pro nás velice krutá, ale na druhou stranu si musíme přiznat, že jsme měli hodně šancí z křídel a proskoků, ale brankář Frýdku-Místku byl úspěšnější. Pro kluky, kteří v těchto situacích byli, je to velké poučení, aby je příště zvládli lépe. Před odvetou rozhodně neskládáme zbraně. Zápasy o konečné umístění se nehrají s tak intenzivními obranami, takže rozhodují útoky. Pokud chceme v odvetě uspět, musíme proměňovat vyložené šance, které si vytvoříme. V zápase jsme jich měli dost, ale spoustu z nich jsme zahodili.“

Daniel Valo, trenér Pepino SKP Frýdek-Místek: „Nemůžeme být spokojení s prvním poločasem, do kterého jsme vstoupili málo koncentrovaní, z čehož pramenily technické chyby, kterých jsme se nevyvarovali. Navíc naše obrana nebyla tak důsledná, jak by měla být. Zlepšení přišlo po změně stran, kdy musím kluky pochválit. Dokázali zlepšit výkon po všech stránkách, který nám přinesl vítězství o šest branek. Vzhledem k tomu, že se hraje pohárovým způsobem, stále jsme teprve v poločase. Do odvety v Jičíně musíme nastoupit úplně jinak, než v domácím prostředí. Některé věci jsme si hned vyříkali. Věřím, že v Jičíně se budeme prezentovat o poznání lépe, než tomu bylo v tomto utkání, hlavně v prvním poločase.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  211
Sedmičky:  1/1 – 2/1
Vyloučení:  2 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 3-1; 6-3; 8-7; 11-8; 13-13; 17-16; 21-18; 25-20; 27-21; 30-25; 32-30; 36-30

 

Odvetné utkání série o konečné 5. – 8. místo je na programu již v pátek 21. dubna od 19:30 hodin. Pokud chtějí naši házenkáři postoupit do bojů o konečnou pátou příčku, musí zvítězit rozdílem minimálně sedmi branek. Za určitých okolností by stačila i výhra o šest gólů, Frýdek-Místek by ale nesměl nastřílet víc než 29 branek.