Středa 29. listopadu 2023, Karviná

Přesně po týdnu čekal házenkáře jičínského O2xyworldu další přetěžký duel, tentokrát na půdě loňského vícemistra a jednoho z hlavních favoritů na zisk titulu v aktuální sezóně, týmu HCB Karviná. Jednalo se o první odvetný zápas základní části Chance Extraligy. V domácím utkání Jičínští dlouho vzdorovali, nakonec odešli poraženi 26:30 a s cílem odehrát důstojnou partii nastupovali i na palubovce soupeře. Do sestavy Jičína se vrátil J. Hájek, naopak zranění z posledního střetnutí v Zubří nedovolilo nastoupit Pekařovi, jednomu z důležitých pilířů jičínské defenzívy.

 

HCB Karviná – O2xyworld HBC Jičín  28:17 (15:8)

Bohužel, hned na začátku nabralo utkání směr, který si hosté nepřáli. Házenkáři Karviné od úvodního hvizdu na Jičínské doslova a do písmene vlétli a ovládli dění na hřišti. Domácí spoléhali na reprezentanty Soláka a Patzela, kteří byli tahouny jejich týmu. Naopak hráčům hostujícího celku se vůbec nic nedařilo. Nepřipravená střelba, technické chyby, malá koncentrace, to vše byly faktory, z nichž resultovalo vedení domácích 7:0. S přibývajícími minutami se začali osmělovat i hosté. Velký podíl na tom měl brankář Machalický, jenž zneškodnil celou řadu vyložených šancí Karviné. Jičínští postupně korigovali brankové manko, v devatenácté minutě snižoval na 10:6 Doškář, hosté navíc zahodili dva brejky a sedmičku. V závěru úvodního dějství ale baníkovci znovu zatlačili svého protivníka do defenzívy a odskočili na poločasových 15:8.

Ve druhé půli se obraz hry příliš nezměnil. Domácí drželi otěže zápasu pevně ve svých rukách. Potvrdili, že pokud se, především na vlastní palubovce, dostanou do vyššího vedení, velmi těžko se jim konkuruje. To se potvrdilo i ve středečním střetnutí. Karviná, která reprezentuje českou házenou v evropském poháru a o víkendu si vytvořila na půdě bosenského celku Rukometni klub Leotar po výhře 28:27 solidní pozici před sobotní odvetou, i nadále diktovala tempo hry. Jičínští se sice snažili, ale na rozjetého soupeře neměli. Domácí zvítězili zaslouženě v poměru 28:17 a potvrdili, že i v letošní sezóně budou mít ambice na příčky nejvyšší.

Házenkáři Jičína zápas nezvládli, zaspali hned na začátku a na rozdíl od zmiňovaného duelu v Zubří se již tentokrát do zápasu vrátit nedokázali. Velmi dobrý zápas odchytal Machalický, ve druhé půli nezklamal ani Grabemann. Také obrana měla světlé momenty, do svého zranění platil na soupeře svým důrazem zejména Ženatý, to ale nestačilo. Hlavní problém byl v útočné fázi. Hře chyběla jiskra, moment překvapení, odvaha prosadit se v soubojích jeden na jednoho. Nezbývá než na nepovedené představení zapomenout a připravit se na závěrečné prosincové duely.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Grabemann – Matouš 5/2; Doškář 4; Hlipala, J. Hájek a M. Hájek po 2; Kastner a Ženatý po 1; J. Dolejší; Rychna; Miľko; Ježek; A. Dolejší; Knittl

 

Statistika utkání:
Diváků:  784
Sedmičky:  1/1 – 3/2
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Fukala, Mohyla
Sled branek: 7-0, 8-3, 10-6, 12-7, 15-8, 21-9, 24-10, 26-14, 28-17

 

O víkendu mají házenkáři Jičína volno. Poté je čeká finiš v podobě tří posledních utkání kalendářního roku 2023. V sobotu 9. prosince hostí od 18:00 hodin Zubří, ve středu 13. prosince se představí v brněnských Maloměřicích a rok uzavřou domácím duelem s pražskou Duklou v sobotu 16. prosince rovněž od 18:00 hodin.