Neděle 13. února 2022, Jičín

Do odvetných utkání vstoupili v neděli hráči jičínské házenkářské rezervy. Hostili jednoho z favoritů 1. ligy, tým Zlína, jenž se snaží opět vybojovat příslušnost v extraligové soutěži. Oba celky předváděly velmi dobrou házenou, bylo se na co dívat celý zápas. Jičínští tentokrát nepropadli v taktice, ubylo, oproti dohrávce se Vsetínem, i chyb a výsledek se dostavil.

 

HBC Ronal Jičín „B“ – Handball PSG Zlín  28:26 (15:15)

První polovina utkání byla vyrovnaná. Oba týmy slušně bránily, v útoku hrály rychle a předváděly řadu líbivých akcí. Úvod patřil hostím, ti si dokázali udržovat až do desáté minuty ten nejmenší náskok. Domácí však vždy dokázali srovnat a to bylo velmi důležité. A tak ani jeden z týmů neodskočil tomu druhému na více než rozdíl dvou branek. Hosté předváděli vynikající spolupráci s pivotem, snažili se o rychlý protiútok, ale ten jim ne vždy, zásluhou domácí defenzívy, vycházel. Jičínští opláceli stejnou mincí, střelecky se snažil hlavně Doškář, ale také jemu střely občas nevyšly. Brankář hostí dokázal řadu ošemetných střel jičínské mládeže zlikvidovat. Od 16. minuty se o branku vpřed dostali jičínští mladíci. Velmi důležité branky dokázal vstřelit P. Drbohlav z pravého křídla, Bareš a Frýba z pivota a v samotném závěru poločasu Dolejší. Hosté však ještě po ukázkové spolupráci s pivotem srovnali na poločasových 15:15.

Vyrovnaná, kvalitní hra byla na pořadu i druhou půli. Domácí se přeci jenom začali více osmělovat a ač v 9. minutě prohrávali 17:18, otočili vývoj zápasu na svoji stranu a Zlínské již do vedení nepustili. Šňůrou čtyř branek, jedné hezčí než druhé, si vybudovali náskok 21:18. To plynula 15. minuta. Velkou měrou se o to zasloužil Knittl v brance, který dokázal pochytat několik ložených šancí soupeře. V pivotu pak dával o sobě vědět bojující Bareš. Ten byl vždy na tom správném místě nejenom v útoku, ale i v obraně. Obrana Jičína pracovala téměř bezchybně. Dokázala pochytat míče mířící na pivota (J. Drbohlav, Ženatý) a hráči Jičína toho využívali k rychlým brejkům a vstřelení jednoduchých branek. Zkušený celek hostí se však nevzdával. Tlačil na domácí a snažil se o zásadní korekci výsledku. Domácí tentokrát odolali, nepropadli panice z toho, že by mohli vyhrát a pokračovali v dobrém výkonu dál. Hráči Zlína několikrát své šance zahodili a to jim na klidu nepřidalo. V závěrečné desetiminutovce sice Jičínští několikrát též nevyužili svých šancí, ale vždy se z toho dokázali otřepat. Hosté po time-outu snížili na 27:25, ale poslední slovo v domácím dresu měl výborně hrající Bareš, střelou z pivota minutu a půl před koncem potvrdil překvapivý výsledek.

Domácí zaslouženě získali oba body. Dokázali se proti silnému soupeři koncentrovat především v obraně. Ve druhém poločase zachytal výborně Knittl, blýskl se i Petr chycenou sedmičkou, což bylo velmi důležité. Střelecky se dařilo Doškářovi, v pivotu jak Barešovi, tak Frýbovi. Ukázková uvolnění spoluhráčů předváděli Dědeček a Ženatý. Z jejich práce těžili hráči jak na spojkách, tak na pivotu. U hostí se líbil Doležel, ten jičínskou obranu hodně zlobil a byl velmi nebezpečným protivníkem. Bodový zisk určitě domácí povzbudí, příští kolo, v utkání s Hustopečemi, mají totiž opět výhodu domácí palubovky.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”:  Coufal, Petr, Knittl – Doškář 8; Bareš 6; Matouš 4/2; Thorovský 3; A. Dolejší, Frýba a P. Drbohlav po 2; Ženatý 1; Dědeček; Matula; Sedláček; J. Drbohlav

 

Statistika utkání:
Diváků:  102
Sedmičky:  2/2 – 3/2
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0  – 0
Rozhodčí:  Beňuš, Háza
Sled branek: 1-0, 1-2, 4-6, 7-6, 11-10, 15-15, 17-18, 21-18, 24-20, 27-22, 27-24, 28-24, 28-26

 

Ve druhém jarním kole přivítá jičínská rezerva na domácí palubovce v neděli 20. února celek Házená Hustopeče, utkání má výhoz v 15:00 hodin.