Neděle 11. listopadu 2018, Frýdek-Místek

V neděli cestovali házenkáři jičínského Ronalu na Moravu k utkání 9. kola Strabag Rail Extraligy, tentokrát se představili na půdě Frýdku-Místku. Domácí nezachytili úvod soutěže a se ziskem pěti bodů se krčili na desátém místě tabulky. To však zdaleka neodpovídá potenciálu, který Frýdecko-Místečtí mají. Disponují řadou skvělých házenkářů a jsou schopni přehrát i nejlepší týmy extraligy. Bylo tedy zřejmé, že jejich jediným cílem je vítězství, které by je přiblížilo týmům bojujícím o účast v play-off. S podobnými plány ale vstupovali do zápasu Jičínští, kteří si zvedli sebevědomí dvěma vysokými výhrami v Kopřivnici a doma s Plzní. Bohužel, trenéři hostí nemohli počítat se zraněným Šulcem, v sestavě se tak podruhé v sezóně objevil navrátilec Masák. Dále absentovali zranění či nemocní Groh a Bíšek.

 

SKP Frýdek-Místek – HBC Ronal Jičín  36:30 (17:15)

Již úvodní minuty naznačily, že se bude jednat o hodně ofenzívní podívanou. Domácí mají na spojkách obrovskou kvalitu. To také potvrzovali, když drtivá většina jejich útoků končila brankou. Hosté se ale dokázali tempu Frýdecko-Místeckých přizpůsobit a také oni bez větších problémů skórovali. V úvodu byl hodně vidět Hlava, který v krátké sledu vstřelil tři branky, když dvakrát zafungovala jeho přesilovkou spolupráce s Horutem. Jičínští tak drželi nejtěsnější vedení a to až do stavu 6:7. Poté získali pevnější půdu pod nohama házenkáři domácího Pepina. Hosté i nadále špatně bránili a dovolili domácím střílet z velmi příhodných pozic. Brankář Veverka byl proti většině střel bezmocný a přenechal tak místo v jičínské brance Machalickému. Ten se ihned prezentoval skvělým zákrokem, ovšem pokračující “mizérie” v jičínské defenzívě umožnila Frýdecko-Místeckým otočit vývoj duelu na svou stranu. Domácí vedli 9:7, v devatenácté minutě již 12:8. Hosté však nezpanikařili, i přes některé chyby v útoku dokázali tříbrankovou šňůrou upravit na nejtěsnějších 12:11. Do konce prvního poločasu se oba týmy celkem pravidelně střídaly ve skórování, úvodní dějství nakonec skončilo 17:15.

Do druhých třiceti minut vstupovali hosté s cílem udržet se co nejdéle ve hře o body a případně vrátit vedení na svou stranu. To se částečně dařilo naplňovat, hosté byli svému soupeři neustále na dostřel, v šesté minutě byl rozdíl ve skóre jedinou branku, 19:18. Bohužel, následující fáze utkání se odehrála v režii domácích. Jičínští nedokázali najít recept na výborný křižný pohyb spojek Frýdku-Místku, které rozpohybovaly obranu hostí a bez větších potíží střílely jeden gól za druhým. Ve hře hostí se s přibývajícími minutami objevovaly nepřesnosti a to byla voda na dobře fungující mlýn domácích. Ti odskočili na šestibrankových 26:20, čímž se ještě více uklidnili a drželi otěže zápasu poměrně jasně ve své moci. Jičínští neskládali zbraně, zkoušeli zaktivnit obranný systém s cílem narušit kombinaci domácích, ti si však věděli i s touto obrannou variantou hostí rady. V závěrečných minutách šli hosté do rizika a místo brankáře Machalického nastupoval do útoku sedmý hráč v poli. Tento taktický manévr hosté zvládli poměrně dobře a přehrávali domácí obranu dohrávkou do pravého křídla, kde se nemýlil Krahulec. To však nic nezměnilo na konečné výhře domácích 36:30.

Házenkáři Frýdku-Místku vyhráli zaslouženě, s výjimkou úvodních dvanácti minut byli neustále ve vedení. Celý zápas potvrzovali obrovskou ofenzívní sílu, která až nečekaně snadno “drtila” jičínskou obranu. O tom koneckonců svědčí i šestatřicet obdržených branek. V útoku si vedli hosté o poznání lépe, také oni nacházeli skuliny v obraně domácích, přesto ani třicet gólů tentokrát na body nestačilo.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický 1 – Krahulec 6/2; Horut 5/2; Hlava, Kostelecký a J. Drbohlav po 4; Kovařík, Miľko a Dolejší po 2; Bareš; Masák; Kolc   

 

Jiří Kekrt, trenér Pepino SKP Frýdek-Místek: „Jsem spokojený s tím, že jsme utkání, které jsme měli dobře rozehrané, dokázali dotáhnout do zdárného konce. Měli jsme trochu obavu z toho, že budeme hrát bez Martina Stržínka. Na druhou stranu soupeři chyběl Ondra Šulc, takže po této stránce to bylo stejné. Dneska žádné družstvo ničím nijak nepřekvapilo to druhé. Herní systém je zkrátka daný a nedá se během krátké chvíle nějak zásadně změnit. Dost utkání ovlivnili gólmani. Na obou stranách stejně. Naštěstí to pro nás dopadlo dobře. Kdyby na jedné nebo druhé straně brankáři zachytali tak, jak mají, mohlo to dopadnout úplně obráceně. I dneska jsme se nevyvarovali situacím, kdy jsme kupili zbytečné chyby, a to už soupeř klekal do kolen. Přesto jsme ho nechali žít. To je náš problém. Zejména někteří mladí hráči si myslí, že musí honit jenom góly, ale je to i o herní disciplíně. Potřebujeme ještě čas.“

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Chtěl bych pogratulovat Frýdku-Místku k vítězství. Když se podíváme na skóre, tak vidíme, že bylo zasloužené. Věděli jsme, že síla Frýdku-Místku je v ofenzívě, přesto jsme si po osmi zápasech, a hlavně posledních dvou proti Plzni a Kopřivnici, věřili, že dokážeme eliminovat jejich postupný útok a také druhou a třetí vlnu. Bohužel se nám to nepovedlo a už během prvního poločasu Frýdku narostla křídla. Věřil si na postupný útok. Toto bylo dneska gro výsledku. Nepohlídali jsme si křížení tří spojek. Byly tam fáze utkání, kdy se duel lámal a byly nějaké situace obecně špatně řešené, ale když prohrajete 36:30, tak si nemůžete na nic stěžovat.“

Statistika utkání:
Diváků:  227
Sedmičky:  3/3 – 5/4
Vyloučení:  5 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Králíček, Letev
Sled branek: 2-1; 2-3; 6-6; 9-7; 12-8; 12-11; 16-13; 17-15; 19-18; 22-19; 26-20; 29-23; 32-27; 36-30

 

Nyní budou mít házenkáři HBC Ronal Jičín hodně náročný program. V deseti dnech je čekají tři těžká utkání. Ve středu 14. listopadu přivítají od 19:00 hodin v osmifinále Českého poháru hráče plzeňského Talentu, v sobotu 17. listopadu hostí od tradičních 18:00 hodin v rámci 10. kola Strabag Rail Extraligy celek Zubří a polovinu základní části nejvyšší soutěže zakončí ve středu 21. listopadu v Brně zápasem před televizními kamerami.