Neděle 11. listopadu 2018, Jičín

Po matném výkonu minulý týden v Praze měli domácí junioři možnost nápravy před domácím publikem. Soupeřem jim však byl zkušený celek Chodova, který patří dlouhodobě ke špičce první ligy, pravidelně se umisťuje na medailových pozicích. Jičínští drželi krok se soupeřem pouze do dvacáté minuty, poté neuvěřitelné množství technických chyb rozhodlo prakticky o osudu zápasu.

HBC Ronal Jičín “B” – TJ JM Chodov  25:28 (9:17)

Jičínský celek má smůlu na nemoci a zranění hráčů. Opět nastoupil citelně oslaben. Především chyběl klid a rozvaha Masáka v obraně, bojovnost Bíška ve všech činnostech, nenastoupili ani M. Bareš, Krček, Machalický a Š. Drbohlav. Je jasné, že takovéto oslabení se muselo projevit. Chyběla zkušenost, mladíci v jičínském dresu ještě nemají tolik přehledu a herní disciplíny . To je ale neomlouvá, vzhledem k tomu, kolik vyprodukovali zásadních chyb.

Utkání se začalo lépe pro hosty. Ujali se vedení 0:2, dokázali využívat výborné spolupráce spojek s pivotem a také trestali každou domácí chybu v rozehrávce. Jičínská hra byla kostrbatá, složitá. Hráčům chyběl důraz a tah na branku. I přes tyto nedostatky se však domácí svému favorizovanému soupeři drželi na dohled. Do 20. minuty nebyl rozdíl ve skore větší než dvě branky, deset minut před poločasem byl stav 9:9. Pak ale přišla smršť hostí. Poslední desetiminutovku stříleli branky jenom Pražané, domácí nebyli schopni odpovědi. Co ale bylo zarážející, byl způsob, jakým se soupeř dostal do trháku. Bylo to neuvěřitelných osm technických chyb (především přihrávek) domácích, nepřipravená střelba, zaváhání v obraně, které posadily Chodov do sedla. Na jičínské mladíky spadla deka, do konce poločasu se stali pouze bojácnými přihlížejícími.

V šatně Jičína samozřejmě ticho o přestávce nebylo. Do druhého poločasu nastoupili domácí s odhodláním, že není vše ztraceno. Možná obratu ani samotní hráči nevěřili, ale téměř se stalo. Domácí nezabránili dalším chybám, ale ty radikálně ubyly. Zlepšila se obrana, přibyla bojovnost a v útoku přesnost, pohyb. Díky chybám, bylo jich již minimum, se ještě hosté drželi na rozdílu osmi branek ve 41. minutě, ale od té doby domácí ukrajovali pomalu, ale jistě z náskoku kousek po kousku. Nejprve snížili na 17:21 v 49. minutě. Tento nápor hosté odrazili a znovu si vzali vedení 17-24. V této fázi sice ubylo domácích technických chyb, ale přibylo neproměněných šancí z pivota, brejku, křídel. Bojovnost Jičína ale pokračovala, přišlo opět snížení náskoku soupeře. Najednou svítil na ukazateli stav 24:26 (57. minuta) a zdálo se, že by domácí mohli sahat alespoň po bodu. Nebylo jim přáno, zkušený soupeř znovu udeřil, rychlými brankami z brejku a pivota navýšil náskok na 24:28. Jičínští pak pouze kosmeticky upravili v poslední minutě na konečný výsledek.

Utkání nedopadlo pro domácí dobře, ale i přes porážku nelze jičínské mladíky zatracovat. Oslabená sestava čelila  zkušenému celku, hráči se nedokázali oprostit zbytečných chyb. Ty však byly zásadní pro vývoj zápasu. Pochvalu určitě zaslouží za to, že nesložili zbraně, zvedli se, bojovali až do konce (ve druhé půli). Pakliže by takto bojovali i v závěru první půle, vypadalo by to lépe. Chybovali všichni hráči, ale na druhou stranu se střelecky dařilo Šolcovi, výkonem vzhůru jde Knittl, svůj tým podržel Soukup v brance, Petrovi v první půli obrana vůbec nepomáhala. Přehled ukázal zkušený Král, který se prosazoval z prostoru křídla a sedmiček a Šebek z pivota. Pro zajímavost, domácí vyprodukovali 19 klasických technických chyb, z toho 15 v první půli. Měli poměr střel na branku 45:25, hosté 40:28.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Petr, Soukup – Král 7/5; Šolc 5; Šebek 4; Matula 3; P. Drbohlav a M. Knittl po 2; Vávra a Pekař po 1; Honejsek; Vaněk; Vraný; F. Bareš; Havelka
Statistika utkání:
Diváků: 86
Sedmičky: 6/5 – 3/3
Vyloučení: 2- 5; ČK: 0 – 0
Rozhodčí: Šlezinger, Špunar
Sled branek: 0-2, 2-2, 2-4, 5-6, 9-9, 9-17, 11-18, 17-21, 21-26, 24-26, 24-28, 25-28

Další utkání sehrají hráči jičínské rezervy v neděli 18. listopadu. V domácím prostředí hostí od 17:00 hodin v derby tradičního soupeře, 1. HK Dvůr Králové.