Středa 14. listopadu 2018, Jičín

Po pouhých jedenácti dnech přivítali házenkáři jičínského Ronalu na palubovce městské sportovní haly opět velmi silný tým Talentu Plzeň, tentokrát v rámci osmifinále Českého poháru. Hosté, kteří v loňském ročníku celé soutěži kralovali a jsou tak obhájci trofeje, cestovali do Jičína s cílem postoupit mezi nejlepších osm týmů a především vrátit domácím vysokou porážku 29:20 z utkání Strabag Rail Extraligy. Domácím chyběli Šulc, Kolc a Groh, přesto chtěli svého protivníka zaskočit i podruhé a před sobotním důležitým extraligovým zápasem se Zubřím se vrátit na vítěznou vlnu. Místo absentujících házenkářů dostali možnost poprvé v kariéře přivonět atmosféře „velké“ házené dorostenci M. Knittl a P. Matouš, byť se na hrací ploše nakonec neobjevili.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

HBC Ronal Jičín – Talent M.A.T. Plzeň  32:31 (17:14)

Již první minuty střetnutí napověděly, že to Plzeňští myslí s odvetou za nečekanou jedenáct dní starou vysokou porážkou vážně a než se domácí hráči rozkoukali, prohrávali 0:3. První gól Jičína vstřelil Horut, ovšem hosté ihned nalezli odpověď. Jičínští si zpočátku nevěděli rady s kombinačními akcemi hráčů Talentu a spoluprací jejich spojek s pivotem Šindelářem. Přestože v brance předvedl několik spolehlivých zákroků gólman Machalický, jenž zneškodnil i brejk, tahali domácí za kratší konec provazu. V osmé minutě svítil na ukazateli stav 4:7 a hosté působili dojmem, že mají vývoj duelu pod kontrolou. Proti tomu se ale rázně ohradili Jičínští. V útoku je k náporu táhnul hodně aktivní Horut, jenž branky sám střílel, ale dokázal je připravovat i pro své spoluhráče. Tříbranková šňůra přinesla srovnání na 7:7. Kolem poloviny prvního poločasu se Plzeňští znovu utrhli, tentokrát na 8:10, to už však domácí působili mnohem jistějším herním projevem než v úvodu. To se také o chvíli později potvrdilo, Kovařík nechytatelnou pumelicí snížil a na 10:10 srovnal ze sedmimetrového hodu Horut. O pár minut později bylo v jičínské sportovní hale ještě veseleji. Po vedoucí trefě Plzně přidal další zneškodněné střely hostí brankář Machalický, jenž tak vyzval své spoluhráče ke zteči. Ti se nenechali pobízet, na 11:11 srovnal svým třetím přesným zásahem Kovařík a premiérové vedení domácích barev přinesl díky opětovně proměněné sedmičce ve velké pohodě hrající Horut, 12:11. Domácí i nadále pokračovali ve zlepšeném výkonu a svému protivníkovi dali jasně najevo, že byť hrají bez svého nejzkušenějšího hráče Ondřeje Šulce, myslí to s postupem naprosto vážně. V pětadvacáté minutě sice Plzeňští srovnali, závěr první půle ale patřil domácím. Nejprve se již poosmé prosadil nepolapitelný Horut, o chvíli později se trefil z prostoru pivota Drbohlav a třígólovou šňůru Jičína dovršil Kostelecký, 15:12. Se stejným rozdílem tří branek se nakonec odcházelo na poločasovou přestávku, průběžné vedení 17:14 dávalo domácím solidní výchozí pozici před startem druhé třicetiminutovky.

Po změně stran zareagoval hostující trenér a bývalý vynikající český reprezentant Michal Tonar starší aktivnějším pojetím defenzívy svého celku. Domácí se ale této změny nezalekli, naopak dvěma góly odskočili na nejvýraznějších 19:14. Házenkáři Talentu sice upravili na 20:17, Jičínští ale v osmé minutě hned dvakrát udeřili a znovu navýšili na pětibrankových 22:17. S přibývajícími minutami ale hosté získávali herně opět půdu pod nohama. Ještě více vystupňovali aktivitu a agresivitu v defenzívě a donutili tak domácí chybovat. Na dva góly Plzně sice ještě odpověděl Miľko, úsek mezi 12. – 15. minutou druhé půle se ale odehrál v jasné režii hostí. Ti čekali na každičkou ztrátu míče jičínských házenkářů, které využili k postupnému smazání gólového manka. V polovině druhého poločasu se tak za stavu 23:23 začínalo prakticky od nuly. Důležité bylo, že domácí v těchto těžkých momentech „neztratili hlavu“. Z náporu hostí se dokázali postupně otřepat, neumožnili Plzeňským jít do vedení a to možná hrálo v konečném účtování významnou roli. Do branky domácích se postavil zkušený Veverka, jenž nahradil velmi dobře chytajícího Machalického. Házenkáři jičínského Ronalu poté drželi nejtěsnější náskok, když si střelecky nejaktivněji počínal Drbohlav. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky domácí dvakrát odskočili na rozdíl dvou gólů, hosté ale skóre srovnali. Do závěrečné pětiminutovky se vstupovalo za stavu 28:28. Vedoucí branku Jičína následně vstřelil Krahulec, za hosty záhy srovnal ve druhé půli výborně hrající bývalý reprezentant Stehlík, 29:29. Poté ale znovu zafungovala spolupráce jičínských spojek s pivotem Drbohlavem, jenž se nemýlil. Následně předvedl veledůležitý zákrok gólman Veverka a Krahulec z brejkové situace navýšil na nadějných 31:29. V předposlední minutě snížil Šindelář, ovšem za faul na brankovišti byl následně na druhé straně nařízen sedmimetrový hod a Krahulec nezaváhal, 32:30. Čtyřicet vteřin před koncem ještě hostující Wildt vykřesal z pohledu Plzně jiskřičku naděje, házenkáři Jičína již ale nejtěsnější náskok uhájili a mohli se radovat z druhého cenného skalpu nesmírně silného soupeře v krátké době.

Jičínští odehráli v pohárovém utkání velké a pro diváky jistě atraktivní představení. Po nepříliš vydařeném startu se dokázali otřepat a pomalu přebrat iniciativu. Od poloviny první půle byli hladovějším týmem a po obratu ve vývoji skóre již nenechali jít hosty ani jednou do vedení. Z tohoto pohledu lze hodnotit jičínský triumf jako zasloužený a spravedlivý. Na domácí straně odchytal velmi podařený zápas Machalický, v závěru jej podpořil rovněž vystřídavší Veverka. Byť bylo k vidění hodně branek, odvedli na obraně velké penzum práce Hlava, Miľko a Drbohlav. Skvělé utkání sehrál Horut, jenž byl, zejména v první půli, neudržitelný a stal se jedním z hlavních ofenzívních strůjců postupu. Střelecky s dokázali prosadit také Kovařík a v závěru duelu Krahulec, výborně si na brankovišti soupeře vedli pivoti Drbohlav a Miľko. Světlé momenty ukázali také Dolejší, Hlava a Kostelecký, rovněž zkušený Masák se pod výhru podepsal ziskem několika sedmimetrových hodů. Obrovskou pochvalu ale zaslouží naprosto všichni hráči, prezentovali se tradičně kolektivním pojetím hry a to bylo po zásluze odměněno postupem mezi nejlepších osm týmů Českého poháru. O soupeři a místě, kde ke čtvrtfinálovému souboji hraném na jedno vítězné utkání dojde, bude rozhodnuto po losu na půdě Českého svazu házené.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, VeverkaHorut 8/3; Kovařík a J. Drbohlav po 5; Krahulec 5/2; Miľko 3; Kostelecký, Hlava a Dolejší po 2; Bareš; Masák; Bíšek; Škalda; M. Knittl; P. Matouš

Aleš Babák, asistent trenéra HBC Ronal Jičín: Přestože jsme do zápasu vstupovali s absencemi Ondřeje Šulce, Tomáše Kolce a Jirky Groha, cílem bylo i tentokrát proti Plzni uspět. Začátek utkání nám příliš nevyšel, hosté se zaslouženě rychle ujali vedení o tři branky, které drželi až do osmé minuty. Poté jsem se ale především zásluhou skvěle hrajícího Libora Horuta zvedli a obraz hry se změnil. Díky jeho aktivitě a důrazu v zakončení jsme vývoj skóre dokázali otočit ve svůj prospěch a vedení jsme drželi až do konce prvního poločasu. Po změně stran Plzeň zaktivnila obranu, s čímž jsme si na začátku věděli rady a odskočili jsme na pětibrankových 22:17. S přibývajícími minutami se v naší hře objevilo několik nepřesností, které zkušený soupeř potrestal a srovnal na 23:23. Poslední čtvrtina závěru přinesla vyrovnaný průběh, v němž jsme nakonec slavili nejtěsnější výhru. Vzhledem k průběhu zápasu jsem přesvědčen, že jsme o jednu branku byli lepší a postup do čtvrtfinále Českého poháru si zasloužili. Těší nás bojovné kolektivní představení celého týmu podpořené individuálním výkonem Libora Horuta.

Vyjádření zástupců hostí se, bohužel, získat nepodařilo.

Statistika utkání:
Diváků: 320
Sedmičky: 7/5 – 3/3
Vyloučení: 1 1; ČK: 0 – 0
Rozhodčí: Opava, Válek
Sled branek: 0-3; 25; 47; 77; 1010; 1212; 15-12; 17-14; 19-14; 22-17; 2323; 2725; 2828; 31-29; 32-31

Prakticky ihned po cenném skalpu Plzně v pohárové soutěži musí Jičínští „přepnout“ a koncentrovat své síly na sobotu 17. listopadu. V důležitém utkání 10. kola Strabag Rail Extraligy přivítají zlepšující se celek HC ROBE Zubří. Utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin. Jičínští házenkáři budou znovu spoléhat na bouřlivou domácí kulisu, přijďte je v sobotu podpořit.