Sobota 17. listopadu 2018, Jičín

V sobotu hostili házenkáři jičínského Ronalu v 10. kole Strabag Rail Extraligy lepšící se tým HC ROBE Zubří. Valaši se po pomalejším rozjezdu dostávají do tempa, naposledy dokázali doma porazit ambiciózní celek Lovosic. Ovšem naši házenkáři měli jediný cíl, po porážce ve Frýdku-Místku znovu naplno bodovat a navázat na skvělý výkon v osmifinále Českého poháru doma s Plzní. Do sestavy domácích se po zranění opět vrátili Šulc a Kolc, k dispozici nebyl pouze Groh.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

HBC Ronal Jičín – HC ROBE Zubří  32:29 (16:15)

Úvod zápasu přinesl boj o každý míč. Moravané přijeli do Jičína bojovně naladěni, mladí hráči naznačovali, že se jim s každým utkáním zvyšuje sebevědomí a jejich výkonnost bude mít stoupající tendenci. Zuberští diktovali v úvodu tempo hry, pozorně bránili a naopak sami se dostávali do úspěšného zakončení. V osmé minutě vedli hosté 2:4, přičemž na hráčích Jičína jako by byla znát únava z hektického středečního pohárového duelu s Plzní. To se ale s přibývajícími minutami prvního poločasu měnilo, Jičínští postupně přebírali iniciativu. Na konci první desetiminutovky sice prohrávali 4:6, poté ale zaveleli k velkému náporu. S pomocí nejprve přispěchal gólman Veverka, jenž kryl několik ošemetných střel hostí. V útoku přikovali Jičínští svého protivníka do hluboké defenzívy, ze které vytěžili čtyři branky v řadě. Domácí se tak poprvé v utkání ujali vedení, 8:6. Pakliže někdo čekal, že mladý zuberský celek dirigovaný zkušeným Hrstkou jičínský tlak neustojí, mýlil se. Hosté se neuvěřitelně rychle oklepali a znovu začali Jičínským zle zatápět. Obrana domácích reagovala nedůrazně na akce zuberských spojek a jejich spolupráci s reprezentačním pivotem Zemanem a častokrát si pomáhala jen za cenu faulů na brankovišti. Hosté tedy otočili a sami získali dvoubrankový náskok, 9:11. Domácí sice zásluhou přesných tref Kolce a Šulce srovnali na 11:11, Zuberští ale přidali další skvělou pasáž. Hosté se výborně pohybovali, hráli chytře, bez technických chyb a čekali na chyby v jičínské defenzívě. Ty bohužel přicházely častěji, než by si trenéři a samotní hráči představovali. Moravané je dokázali nekompromisně trestat, během pěti minut vsítili čtyři góly v řadě a rázem odskočili na 11:15. S házenkáři jičínského Ronalu to v těchto fázích utkání nevypadalo příliš dobře, domácí ale zareagovali nejlepším možným způsobem. Nenechali se vykolejit nepříznivým stavem a závěrečnou pětiminutovku první půle zvládli excelentně. Nejprve přidal již šestý zásah Krahulec, následně mířil přesně na brankovišti soupeře Drbohlav a o chvíli později snížil na nejtěsnějších 14:15 Kovařík. Do konce půle chyběly necelé dvě minuty a Jičínští stále neměli dost. Na 15:15 srovnával chytrou střelou Kostelecký a obrat dokonal v poslední minutě Miľko. Poločasové vedení 16:15 bylo vzhledem ke stavu o několik málo minut dříve malým zázrakem.

Po změně stran pokračovali Jičínští ve zlepšeném výkonu. Spolehlivěji pracovala jičínská defenzíva, svým dílem přispěl rovněž gólman Veverka. Domácí hráli s větší lehkostí také v útoku, kde dostával větší prostor “špílmachr” Dolejší. Domácí odskočili Zuberským na čtyřgólových 20:16 a další tříbranková šňůra na přelomu první a druhé desetiminutovky již znamenala vedení jičínských barev v poměru 24:18. Velmi slušně zaplněná sportovní hala byla ve varu. Zuberští neskládali zbraně, zkušený trenér Poloz míchal se sestavou, hosté zkrátka nechtěli odjed z Jičína s prázdnou. Domácí již ale hráli v poměrně velké pohodě, neustále diktovali tempo hry a neumožnili hostím jakoukoliv korekci. Naopak sami navýšili až na 28:21, do konce utkání chybělo posledních deset minut. Poté přeci jen došlo k určité ztrátě koncentrace domácích házenkářů. Ti několikrát zaváhali v koncovce, případně se dopustili technických chyb v momentě, kdy hráli v sedmi hráčích v poli bez brankáře. Toho Zuberští využili a v předposlední minutě snížili na 31:28. Poté ale přidal dvoubodovou pojistku Horut, hosté již v závěru jen kosmeticky upravili na konečných 32:29.

Domácí se na vítězství proti Zubří hodně nadřeli a o to je dvoubodový zisk cennější. Házenkáři jičínského Ronalu znovu dokázali prakticky dvakrát ve třech dnech uspět a náročný týden, který započali porážkou ve Frýdku-Místku, nakonec ustáli velmi dobře. Obrana tentokrát nepůsobila celých šedesát minut kompaktně, přesto dokázala eliminovat góly ze střední a větší vzdálenosti. Solidní zápas znovu odchytal Veverka, jenž se zapsal i mezi střelce, v závěru podržel také Machalický. Střelecky se prosadil, zejména v prvním dějství, Krahulec, autor osmi gólů. Ve druhé půli se šestkrát trefil aktivní Dolejší, stejný počet přesných zásahů zaznamenal Šulc. Důležité branky stříleli Miľko, Horut a Kovařík, cenným bodům napomohli bojovným výkonem také všichni další hráči. Celý tým zaslouží za předešlá dvě vystoupení pochvalu a uznání.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 1, Machalický – Krahulec 8/1; Šulc a Dolejší po 6; Miľko 3; Horut, Kovařík a Kostelecký po 2; Kolc a J. Drbohlav po 1; Hlava; Bareš; Škalda; Bíšek   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Věděli jsme, že nás bude čekat těžký zápas vzhledem k tomu, že jsme hráli i ve středu těžké pohárové utkání s Plzní a Zubří tak mělo větší čas na přípravu. Právě proto jsme věděli, že to nebude tak lehké utkání nejenom z hlediska fyzického, ale také z psychického. Samozřejmě jsem čekal i skvělou formu Zubří, která jde postupně nahoru. Mladí talentovaní kluci, kteří v Zubří zůstali, se postupně zlepšují. Průběh prvního poločasu mě vůbec nepřekvapil a jsem strašně rád, že se kluci i přes vlažný začátek utkání dokázali vrátit zpět do zápasu a stav obrátili v náš prospěch. Získali jsme sebevědomí a zápas byl znovu otevřený. Trochu jsme i spoléhali na to, že Zubří ta dobrá hra nevydrží, protože ti kluci jsou mladí a nejsou ještě příliš zkušení. Jsem rád za naše hráče, jak zkušeně a s chladnou hlavou ten druhý poločas zvládli. Jsem velice spokojen s tím, jak jsme vlastně už druhý hrací týden takto zvládli, protože v amatérské soutěži hrát středa, neděle, středa, sobota je strašně těžké.

David Krahulec, pravé křílo HBC Ronal Jičín: „V prvním poločase rozhodovala její druhá půlka, kdy jsme konečně začali bránit tak, jak jsme chtěli, Filip Veverka k tomu přidal zákroky. Zápas jsme začali stejně špatně jako ve středečním utkání proti Plzni, ale otočili jsme ho trháky a rychlými útoky, které nám v poslední době jdou. Naštěstí zápasy zvládáme fyzicky, střelba se zlepšila, obranu bychom mohli trošku zlepšit, ale hlavně že proměňujeme důležité šance.”

 

Dušan Poloz, trenér HC ROBE Zubří: „Zápas se pro nás začal vyvíjet celkem slušně, ale nakonec jsme si ho v podstatě prohráli již v prvním poločase, kdy jsme ztratili náskok 15:11 a do šatny jsme šli s rozdílem jedné branky. To byl ten největší kámen úrazu, protože jsme věděli, že na této horké půdě je těžké hrát dobrý zápas až do konce. Proto jsme si chtěli vybudovat náskok, ale když už jsme vedli o čtyři branky, soupeř nás doskočil. Druhým aspektem naší prohry byl velmi vysoký počet technických chyb a nepřipravených střel. Samozřejmě gratuluji soupeři k vítězství.”

Matěj Šustáček, střední spojka HC ROBE Zubří: „Bohužel v první půli náš pracně vypracovaný náskok byl Jičín schopný velmi rychle stáhnout, což nás trošku rozhodilo a nakonec šel Jičín s jednogólovým náskokem do poločasové pauzy. Ve druhém poločasu si Jičínští hráli svůj systém, nic nezměnili a my jsme se k tomu bohužel nebyli schopni vrátit a to rozhodlo celý zápas. Znejistili jsme, už to nebylo v takovém tempu a už tam nebyly takové pozitivní chvilky, jako v poločase prvním.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  690
Sedmičky:  1/1 – 5/5
Vyloučení:  4 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kozler, Zych
Sled branek: 2-2; 2-4; 4-6; 8-6; 9-11; 11-11; 11-15; 16-15; 20-16; 24-18; 28-21; 30-24; 31-28; 32-29

 

První polovinu základní části aktuálního ročníku Strabag Rail Extraligy zakončí házenkáři jičínského Ronalu již ve středu 21. listopadu, kdy se představí na palubovce předposledního celku tabulky, týmu SKKP Handball Brno. Utkání má výhoz v 18:15 hodin a přímým přenosem jej vysílá sportovní televizní stanice ČT Sport.