Středa 22. listopadu 2023, Zubří

Ve středu cestovali házenkáři jičínského O2xyworldu k dohrávanému utkání 3. kola nejvyšší soutěže na horkou půdu do Zubří. Hosté chtěli navázat na výhru v předešlém střetnutí ve Strakonicích, proti stál ale velmi silný domácí celek. V sestavě hostí chyběli z různých důvodů Miľko, Thorovský, J. Hájek, Hlava a Š. Drbohlav.

 

HC ROBE Zubří – O2xyworld HBC Jičín  30:25 (18:10)

Domácí se v úvodu prvního poločasu ujali dvoubrankového vedení, následně se ale trefili také hosté. Zuberští diktovali tempo hry, prosazovali se po rychlých akcích ze druhé vlny, Jičínští ale rovněž nacházeli cestu, jak skórovat. Střelecký prapor Jičína drželi především Hlipala a J. Dolejší, prvně jmenovaný korigoval v jedenácté minutě na 7:5. Hosté pozorně bránili postupný útok Zubří, velké penzum práce na vlastním brankovišti odváděli zejména Ženatý a Pekař. Na začátku 22. minuty vedli Zuberští 10:8, závěr úvodního dějství ale zvládli mnohem lépe. Hostující házenkáři se dopustili několika školáckých chyb, navíc v mnoha případech ztroskotali na výborném brankáři domácích a domácí trestali, 18:10.

Na začátku druhého dějství jako první mířili přesně opět domácí, rozdíl devíti branek nevěstil pro naše barvy nic dobrého. Házenkáři Jičína ale již poněkolikáté v sezóně ukázali, že se nevzdávají ani za nepříznivého stavu. K náporu zavelel gólman Grabemann, jenž zneškodnil několik zajímavých střeleckých pokusů domácích včetně vyložených šancí z prostoru brankoviště. Obrana proti postupnému útoku Zubří pokračovala v soustředěnému výkonu, v útočné fázi došlo na jičínské straně ke zlepšení. Hosté lépe kombinovali, dokázali si vytvářet střelecké příležitosti a z náskoku domácích postupně ukrajovali. V deváté minutě korigoval na 21:16 Hlipala, po brance domácích přišla další třígólová šňůra hostů a stav 22:19. Házenkáři domácího Zubří znervózněli, také oni začali chybovat, bohužel v důležitých momentech Jičínští neproměnili dva samostatné brejky a vyloženou šanci z pivota. Rozdíl ve skóre ale díky vynikajícími Grabemannovi nenarůstal, hosté byli stále ve hře. Na začátku poslední desetiminutovky snižoval na 25:22 J. Dolejší, následně byl ale poněkud přísně vyloučen Rychna a domácí zvýšili na 27:22. Závěr již změnu v obrazu hry nepřinesl, Zubří nakonec zvítězilo 30:25.

Házenkáři Jičína odehráli v Zubří, s výjimkou závěru prvního poločasu, podařené utkání. Herně byli svému soupeři vyrovnaným protivníkem, ve druhé půli byli dokonce lepším týmem, ovšem výraznou ztrátu smazat nedokázali. Ve druhém dějství výborně zachytal Grabemann, obrana pracovala velmi slušně, nejvíce vidět byli především Pekař, Ženatý a po změně stran také Bareš. V útoku se osmi góly blýskl Hlipala, šest zásahů přidal J. Dolejší.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Grabemann, Machalický – Hlipala 8; J. Dolejší 6; Matouš 3/3; M. Hájek a Doškář po 2; Rychna, Bareš, Kastner a Ježek po 1; Ženatý; Pekař; A. Dolejší; Knittl

 

Pozápasové ohlasy:

Ondřej Šulc, asistent trenéra O2xyworld HBC Jičín:  „My jsme dvacet minut prvního poločasu obstojně drželi krok, byli jsme neustále na dostřel. Pak tam byla devítiminutovka, kde jsme si to házeli na nohy a udělali moc technických chyb, díky čemuž soupeř odskočil na 18:10. Řekli jsme si, že není nic ztraceno, že se můžeme vrátit do zápasu, což se i potvrdilo. Dostali jsme se na minus tři, zradila nás ale koncovka. Nedali jsme několik šancí, mohlo to být jinak. Nezvládli jsme zlomové momenty.”

Peter Dávid, trenér HC ROBE Zubří:  „My jsme se urvali v posledních pár minutách prvního poločasu a měli jsme komfortní náskok. Jak už to ale u nás bývá, vstup do druhého poločasu se nepovedl. Velký kompliment pro Jičín, jak to pěkně uhrál, kdy se dostal na rozdíl tří branek. Pak vyčaroval Pavel Dufek dva trháky a proskok. Nám se podařilo zvládnout zlomový moment, stejně jako ve Frýdku-Místku, toto je přesně Chance Extraliga. Podařilo se nám to podruhé za sebou a jsme za to rádi.”

Statistika utkání:
Diváků:  634
Sedmičky:  1/1 – 3/3
Vyloučení:  7 – 3;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Blanár, Valášek
Sled branek: 2-0, 4-3, 8-5, 10-8, 14-8, 15-10, 18-10, 19-13, 21-16, 22-19; 24-21, 27-23, 30-25

 

Ve středu 29. listopadu čeká jičínské házenkáře první odvetný duel základní části Chance extraligy, který sehrají na půdě jednoho z největších favoritů na mistrovský titul, Baníku Karviná.