Neděle 5. května 2019, Jičín

Tři kola před koncem první ligy se konečně jičínští mladíci dočkali prvních jarních bodů. Jičínský celek nastoupil po dlouhé době prakticky kompletní a bylo to znát.Domácí podali konečně ucelený výkon na všech postech, hráčům se dařilo tentokrát ve všech herních činnostech.

 

HBC Ronal Jičín “B” – HC TJ Náchod  31:22 (15:10)

Důležité měření sil čekalo oba týmy v nedělním odpoledni. Vítěz tohoto zápasu měl velkou šanci odpoutat se od sestupových příček. Pro konečnou tabulku byl také důležitý rozdíl ve skóre, na podzim totiž v Náchodě hráči HBC Jičín prohráli vysoko 23:32.

Od samotného začátku byli domácí aktivnější. Snažili se o rychlou nátlakovou hru. Během první půle sehráli tolik rychlých protiútoků, jako za celé jaro. To byl obrovský posun vpřed. Hrou na dva pivoty odkázali své soupeře často jen do role diváků. O rozehrávku se staral Š. Drbohlav, jehož forma jde po zranění nahoru, jeho myšlenek dokázali využívat téměř beze zbytku Šebek a Bareš na pivotu. Další oporou byl Masák, který v první půli dokázal několikrát uvolnit pivoty či křídla. V brance byl téměř bezchybný Machalický, který dokázal zneškodnit i velmi ošemetné střely. Prvně se tak stalo, že se jičínskému celku dařilo ve všech činnostech najednou. Co však nelze opomenout, byla občasná okénka v obraně, těch dokázali Náchodští využívat, často však narazili na zákroky Machalického v brance. Domácí šli od počátku do vedení a to za celý zápas neztratili. Postupně jejich náskok narůstal a mohl být i vyšší. Jičínští střelci však pětkrát pohrdli brejkem a dvakrát náskokem z křídel. Tyto chyby mohly hrát velmi důležitou roli v konečném účtování. Krizová situace nastala v poslední dvouminutovce poločasu, kdy hosté hráli dvojnásobnou přesilovku. Domácí se ubránili a Kolc dokonce vstřelil proti přesile hostí patnáctou branku.

I druhou půli pokračovali hráči Jičína v tlaku na soupeře ze všech pozic. Změnou obrany nutili hostující střelce k zakončování z dálky a s těmito pokusy si poradil Machalický. Náskok HBC tak utěšeně narůstal, ve 14. minutě to bylo kýžených devět branek 25:16. Soupeř se však nevzdával, především Cvejn a Hrachový dokázali své šance proměňovat. Na druhé straně dokázali domácí opět neproměnit některé šance, ale i díky Machalickému v brance si neustále drželi důležitý náskok. Neskutečnou sérii měl Machalický mezi 15. a 21. minutou. To dokázal zlikvidovat šest nebezpečných střel soupeře za sebou. V závěru mohli domácí hráči náskok navýšit i na jedenáct, dvanáct branek, ale opět neproměnili. Nechali tak soupeři stále šanci na lepší vzájemnou bilanci. Té Náchod využil, když v poslední minutě chybu v rozehrávce Jičína potrestal Hrachový a snížil na 30:21. Z následného útoku se ale domácí půl minuty před konce znovu prosadili, poslední branka několik vteřin před koncem do sítě Jičína již nic nezměnila na jasné výhře domácích.

Domácí tentokrát podali velmi dobrý výkon. Všichni hráči se podíleli svým dílem na výhře. Základním kamenem zisku bodů byl výkon Machalického, jeho 51 procent úspěšnosti hovoří za vše. Dařilo se Šebkovi, v obraně Barešovi, ve druhé půli Vávrovi a Pekařovi. Také oba křídelníci Kolc a Bíšek přispěli důležitými brankami ke konečnému účtování. V útoku režírovali hru Š. Drbohlav, ten i bezpečně proměnil všechny sedmičky, a Masák, jenž ve druhé části přidal i branky. Své klasické „drzé“ góly dokázal vstřelit v prvním poločase Dvořák. K vidění byla i zbytečná okénka v obraně a ono zmíněné neproměňování. Tentokrát však klady převyšovaly.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Machalický, Petr – Š. Drbohlav 8/4; Masák, Šebek a Kolc po 5;  Dvořák 3; Bareš a Bíšek po 2; Pekař 1; Vraný; M. Knittl; P. Drbohlav

 

Statistika utkání:
Diváků: 145
Sedmičky:  4/4 – 3/3
Vyloučení:  3 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Šlezingr, Špunar
Sled branek: 1-0, 3-3, 7-4, 10-6, 14-8, 15-9, 18-13, 21-13, 23-16, 26-16, 29-18, 30-20, 31-21, 31-22

 

V neděli 12. května zajíždí jičínští hráči do Hustopečí, na půdu vedoucího celku 1. ligy, soutěž končí o týden déle v domácím utkání se Zlínem.