Neděle 8. května 2022, Vsetín

Opět v okleštěné sestavě cestovali mladíci jičínského béčka k posledními zápasu sezony na Valašsko. Vsetínští na jaře patřili k nejúspěšnějším týmům, hosté jim měli co oplácet z podzimní části, kdy Vsetím vyhrál v Jičíně 27:30. Hosté přijeli bez nejzkušenějších hráčů týmu, chyběli Bareš, Masák, Dědeček, Coufal a Petr. Nastupující mládí však ve valašské metropoli zabojovalo a též se tak přidalo k nejlepším týmům jara.

 

Klub házené Vsetín – HBC Ronal Jičín „B“  27:34 (14:16)

Domácí celek začal lépe a hned z prvního útoku se ujal vedení. Pak však přišly chvíle hostí. Ti beze zbytku dokázali zužitkovat výborné zákroky Knittla v brance a otočili skóre ve svůj prospěch, 3:1. Dalších sedm minut ale patřilo opět domácím hráčům. Ti dokázali využívat nepřesností ve hře Jičínských a dostali se poměrně lacino do vedení 6:3. To je možná ukolébalo, s hosty to nevypadalo dobře. V tomto úseku hra hostí byla neurovnaná, hráči si nedokázali přesně přihrát a hráli v útoku příliš alibisticky. Náskok domácích mohl být vyšší, nebýt Knittla v brance. Ten své spoluhráče poslal zpět do zápasu výbornými zákroky, dokázal zneškodnit i dvě sedmičky. Hosté se otřepali, přidali na důrazu v obraně a hlavně na přesnosti a kreativitě v útoku. Výsledkem bylo v 18. minutě srovnání na 6:6. Vsetínští dokázali znovu odskočit, ale již jen na dvě branky. Ve 22. minutě byl stav 10:9 pro domácí, ale vzápětí šňůrou tří branek otočili vývoj zápasu pro sebe hosté, 24. minuta 10:12. Ukázalo se, že to byl klíčový moment zápasu, od této chvíle hosté domácí již do vedení nepustili.

Druhá půle začala tlakem domácích, ale Jičínští odolávali. Vstřelili dvě branky v řadě (14:18), na které však dokázali reagovat stejně domácí. V 6. minutě byl stav 16:18. Poté však hosté vstřelili čtyři branky, jednu hezčí než druhou a rázem vedli 16:22, to běžela 10. minuta. Tlak domácích sice přišel, ale byl spíše platonický. Hosté měli skálopevnou obranu, kterou řídil J. Drbohlav a ve výborném výkonu pokračoval Knittl v brance. I díky těmto hráčům a střelecké potenci Doškáře se v polovině poločasu dostali hráči HBC do náskoku 17:25. Domácí pochopili, že je třeba hodně přidat, že tentokrát proti sobě mají těžkého protivníka. Zapnuli na plné obrátky a i tak trochu za přispění jičínské zbrklosti a lehkovážnosti dokázali ukrojit velký kus z náskoku hostí. Stav 21:30 dokázali za vydatné podpory publika změnit na 25:30. (25. minuta). Hráči Jičína se však nepoložili. Lavička hostí se vybrala oddechový čas, hráči se uklidnili a do posledních minut šli opět s čistou hlavou a hlavně se svojí hrou. Dokázali dvakrát skórovat a tím prakticky o osudu zápasu rozhodli. V posledních minutách již domácí pochopili, že o body přijdou, zápas se tak jen dohrával.

Jičínští dokázali soupeři oplatit domácí prohru. Stavebními kameny hry Jičína byli Knittl v brance (51 procentní úspěšnost), v obraně důrazný J. Drbohlav, ve střeleckých hodech z minulých zápasů pokračoval téměř neomylný Doškář (pouze dvakrát pokazil), na rozehrávce Hájek a Ženatý pokračovali též ve výborných výkonech z minulých kol. Stejně se prezentovala silná zbraň v jarních zápasech HBC, hra křídel, na nichž byli přesní Matouš a Dolejší. V pivotu bojoval statečně Frýba, schytal mnoho ran, proti urostlým hráčům domácích se střelecky neprosadil, ale kus práce odvedl. Všichni hráči dostali svou příležitost a beze zbytku ji zužitkovali, ukončili tak sezónu jako jeden z nejlepších týmů jara. Za zmínku určitě stojí, že zápas byl sehrán velmi slušně, fair.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Knittl, – Doškář 13, Hájek, Matouš a Dolejší 6, Ženatý 3, J.Drbohlav, P. Drbohlav, Frýba, Matula

 

Statistika utkání:
Diváků:  156
Sedmičky:   7/5 – 0
Vyloučení:    2 – 2; ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 1-3, 6-3, 8-6, 9-8, 10-12, 13-14, 14-16, 14-18, 16-18, 16-22, 17-25, 20-27, 21-30, 25-30, 26-32, 27-34

 

Jičínská rezerva tak obsadila konečnou pátou příčku. Její hlavní úkol, obehrávání dorostenců a mladých hráčů, beze zbytku splnila. Mladíci ukázali v řadě těžkých zápasů, že házenou umí a že se o místo v „A“ týmu dokáží poprat.