Sobota 7. května 2022, Brno Maloměřice

V sobotu cestovali házenkáři jičínského Ronalu k poslednímu extraligovému duelu končícího ročníku 2021/2022 na půdu brněnských Maloměřic. Domácí měli díky páteční porážce Hranic ve Frýdku-Místku jistotu zachování příslušnosti v nejvyšší soutěži i pro příští sezónu, mohli tak hrát naprosto uvolněně. To stejné se dalo říci také o hostech, kteří předchozí domácí ztrátou s Frýdkem-Místkem již nemohli svého konkurenta v boji o devátou příčku přeskočit. Jičínští nastoupili téměř kompletní, chyběl pouze zkušený Šulc.

SHC Maloměřice Brno – HBC Ronal Jičín  29:37 (15:18)

Od úvodního hvizdu rozhodčích byla k vidění pohledná házená. Hosté si bez výraznějších potíží připravovali nadějné střelecké pozice, které také v drtivé většině případů bezpečně proměňovali. Podobně si vedli ale také domácí, kteří v deváté minutě snižovali na 4:5. Následně byli Jičínští úspěšní v obraně a po dvou gólech Freiberga a jedné trefě J. Dolejšího z rychlých útoků odskočili na 4:8. Také v dalších fázích prvního poločasu drželi hosté několikabrankový náskok. Větší herní prostor dostali mladí hráči jičínského Ronalu, střelecky o sobě dal vědět především Doškář, do střelecké listiny se zapsali rovněž Ženatý a Matouš. Hosté nakonec úvodní dějství zvládli lépe a na poločasovou přestávku odcházeli za třígólového vedení 18:15.

Do druhé půle vstoupili lépe Maloměřičtí, kteří využili nedůrazu jičínské obrany a poměrně snadno srovnali na 19:19. Házenkáři Jičína dokázali na konci první desetiminutovky i díky několika zákrokům gólmana Veverky odskočit na 24:21, stačil ale kratičký herní výpadek a domácí trestali, 24:24. To ale bylo z jejich strany na delší dobu vše. Hosté zlepšili defenzívu, z níž vyráželi do rychlých kontrabrejků. Z pětibrankové šňůry hostí resultovalo jejich vedení 24:29. Přestože domácí neskládali zbraně, na výraznější korekci již neměli síly. Jičínští pokračovali ve zlepšeném výkonu a nakonec se radovali z vítězství 37:29.

Házenkáři Jičína tedy poslední duel sezóny zvládli herně, ale i výsledkově. Především v útoku se prosazovali po krásných kombinacích a po rychlých protiútocích, v momentech, kdy se utkání lámalo, si pomohli také solidně fungující obranou. Ve druhé půli předvedl řadu důležitých zákroků gólman Veverka, jenž po sezóně odchází do Německa a v jičínském dresu tak odchytal poslední zápas. V útoku si nejaktivněji počítal Kovařík, pětkrát se z prostoru střední vzdálenosti trefil Doškář, stejný počet branek nastřílel také Hlava. Všichni ostatní hráči podali koncentrovaný výkon a podíleli se na vysokém vítězství našich barev.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Kovařík 8/1; Hlava a Doškář po 5; Krahulec 4; Freiberg a Kastner po 3; J. Dolejší, Thorovský a Matouš po 2; Rychna, Naimann a Ženatý po 1; A. Dolejší; Pekař

 

Statistika utkání:
Diváků:  120
Sedmičky:  7/7 – 1/4
Vyloučení:  3 – 4;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Valášek, Vychodil
Sled branek: 3-3; 4-8; 7-11; 13-15; 15-18; 19-19; 21-24; 24-24; 24-29; 26-29; 26-33; 27-36; 29-37