Neděle 1. května 2022, Jičín

Poslední domácí zápas 1. ligy se mladíkům v jičínském dresu vyvedl. Od samotného počátku zápasu byli aktivnější a důraznější než soupeř. Výsledkem byla vysoká výhra nad tradičním rivalem ze Dvora Králové.

HBC Ronal Jičín „B“ – 1. HK Dvůr Králové  46:24 (25:10)

Jičínští mladíci nastoupili koncentrováni od první minuty a svého soupeře zatlačili do hluboké defenzívy. Hosté se pokoušeli přehrát domácí obranu z prostoru pivota, domácí však bránili pozorně  a většinu šancí Dvora zhatili. To nahrávalo možnosti založení rychlých kontraútoků, jež byly příčinou vypracování náskoku Jičína. Hostím citelně chyběl zraněný Groh, především v obraně. Hostující obrana často chybovala, Jičínští toho dokázali využívat beze zbytku. Nebylo divu, že náskok jičínských juniorů postupně narůstal až na rozdíl osmi branek. Hosté se přeci jenom vzpamatovali, ale jičínský brankostroj jenom přibrzdili, nedokázali však zásadně neustále čelit opakovaným rychlým protiútokům i pěkným kombinačním akcím. Jičínu se dařila hra přes křídla, především Matouš byl k nezastavení, jeho úspěšnost byla stoprocentní, což nebývá vždy zvykem. Při absenci Dědečka hru řídil s přehledem Hájek a za pomoci Ženatého se tak oba podíleli na pěkných finálních přihrávkách do pivota, křídel či spojek. Také Knittl a Coufal v brance ukázali, že umí chytat a řadu šancí soupeře zneškodnili, stejně tak Petr ve druhé půli. Poločasový výsledek předznamenával vysokou výhru jičínských mladíků.

Též druhou polovinu zápasu začali hráči HBC důrazně. Dařil se rychlý přechod (celkově 18 branek z brejků), přišly pěkné akce zakončované pivoty či spojkami a tradičně křídly. Náskok Jičína narostl na 28:10 již během prvních čtyř minut, v 7. minutě byl stav již 34:11! Hosté však nesložili zbraně, snažili se o rychlou házenou, ale tentokrát jim nebylo přáno. Od 10. minuty se jim přeci jenom začalo dařit i střelecky, dostávali se do šancí a ty proměňovali. Hrozivý rozdíl tak udrželi, vzhledem k vývoji utkání, na přijatelné míře. V závěru předvedl Babčaník, že je neustále kvalitním brankářem, dokázal lapit několik jasných šancí domácích střelců. Jičínští junioři se rozloučili s domácím prostředí výhrou. U domácích se dařilo křídlům, Matouš, Dolejší a P. Drbohlav dokázali své šance proměňovat, Matouš pak zaujal stoprocentním proměňováním. Vidět byli i oba pivoti, Bareš a dravý Frýba. Střelecky, házenkářskou chytrostí a zkušeností se ukázal Masák, Doškář tentokrát více nahrával než střílel. Hájek i Matula pak dokázali pro své spoluhráče připravovat střelecké šance, všichni tři brankáři, stejně jako J. Drbohlav v obraně i útoku, též odvedli dobrou práci.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Knittl, Petr, Coufal – Matouš 12/1; Dolejší 7; Masák 6; P. Drbohlav 5; Bareš a Doškář po 4; Hájek, Ženatý a Frýba po 2; J. Drbohlav a Matula po 1

 

Statistika utkání:
Diváků:  85
Sedmičky:   1/1 – 4/4
Vyloučení:  3 – 3;  ČK: 0 – 0
Rozhodčí:  Veselý, Zelenka
Sled branek: 4-0, 10-2, 19-6, 22-8, 25-10, 29-11, 34-13, 36-16, 40-18, 42-22, 46-24

 

Poslední prvoligové utkání sehrají Jičínští v neděli 8. května na půdě čtvrtého celku soutěže, ve Vsetíně. Ten patřil k nejúspěšnějším celkům jara. Jičínští skončí na skvělé 5. příčce, což je jistě pro mladý celek úspěch a příslib pro budoucnost nejenom rezervy HBC, ale i extraligového celku.