Sobota 11. září 2021, Hranice

V sobotu sehráli házenkáři jičínského Ronalu utkání druhého kola extraligy, když se představili v Hranicích. Domácí prohráli v úvodním kole v Maloměřicích vysoko 19:30, hosté podlehli druhému brněnskému celku na jeho palubovce o jediný gól. Favoritem zápasu tak byli naši házenkáři, kteří chtěli potvrdit solidní výkon z Brna a do extraligové tabulky si připsat první body. Hosté nastoupili ve stejné sestavě jako v zahajovacím utkání soutěžního ročníku 2021/2022, tedy bez brankáře Veverky a zraněných hráčů Drbohlava a Knittla.

 

TJ Cement Hranice – HBC Ronal Jičín  23:30 (11:15)

V úvodních minutách diktovali Jičínští tempo hry, po gólech Kovaříka a Krahulce se rychle ujali vedení 0:2, o chvíli později 1:3. Stačily však menší zmatky v hostující defenzívě a domácí toho využili k otočení skóre ve svůj prospěch. Házenkáři Jičína si naštěstí včas uvědomili možné nebezpečí, zvýšili důraz v obraně a zlepšili pohyb v útočné fázi. To se ihned projevilo na dění v hranické sportovní hale. Hosté nejprve třemi brankami v rychlém sledu získali ztracený náskok zpět, 4:6, následně využili dvojnásobnou přesilovku a odskočili na 4:8. V dalších minutách se ve skórování pravidelně střídali hráči obou celků a to až do stavu 8:12. Poté se dvakrát ze spojky trefil domácí Lefan a upravil na nadějnějších 10:12. V závěru prvního poločasu se ale do náporu opět dostali Jičínští, kteří navýšili na uklidňujících 11:15.

Do druhého dějství vstupovali Jičínští s cílem co nejdříve si vybudovat výraznější náskok a otupit tak snahu domácích vývoj zápasu zdramatizovat. To se hráčům hostujícího celku skutečně podařilo. Byť úvodní trefu druhé třicetiminutovky zaznamenali cementáři, veseleji bylo o několik málo okamžiků později na lavičce Jičína. Nejprve se popáté v utkání trefil Kovařík, následně dotáhl brejkovou situaci do úspěšného konce Hlava a o chvíli později zužitkoval krásnou přihrávku J. Dolejšího Naimann, jenž tak upravoval na 12:18. Tento stav přinesl do jičínských řad potřebný klid. Domácí bojovali, na každý gól se ale poměrně nadřeli, což kontrastovalo s projevem hostí, kteří si střelecké pozice vypracovávali o poznání snadněji. Přesto se rozdíl ve skóre dlouhé minuty držel na pěti až šesti gólech. V osmnácté minutě snižoval hranický Fulneček na 19:24, ovšem v následném útoku proměnil sedmičku hostí Šulc a deset minut před koncem zvyšoval Rychna na 19:26. To se již domácí pokoušeli o hru se sedmi hráči v poli. Z této početní převahy sice vytěžili další gól z pivota, ovšem také vyprodukovali chyby. Ty potrestali brankami přes celé hřiště do opuštěné hranické branky nejprve Šulc a o několik málo okamžiků později také Kovařík, stav 20:28. Na začátku poslední pětiminutovky sehráli krásnou kombinaci J. Dolejší se Šulcem, když druhý jmenovaný zužitkoval nabídku nad brankoviště soupeře. Jubilejní třicátou branku hostí vstřelil Kastner, když přehozem z pravého křídla využil další chytrou souhru Šulce a Rychny. Domácí dokázali v posledních minutách třemi góly kosmeticky upravit na konečných 23:30.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tak úlohu favorita potvrdili a z Hranic zaslouženě přivezli dva body. Hosté byli lepší ve všech herních činnostech, s výjimkou úseku hry v prvním poločase byli celé utkání v několika brankovém vedení, které dokázali navýšit až na deset. Pozorně pracovala jičínská defenzíva v čele s Naimannem, Kovaříkem a Hlavou. V útoku byl nejvíce vidět osmigólový Kovařík, pět přesných zásahů přidal Šulc, vidět byli také Kastner a Rychna. Také všichni další hráči přispěli svým výkonem k dvoubodovému zisku.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Pleva – Kovařík 8; Šulc 5/1; Kastner 4; Rychna 3; Freiberg a Thorovský po 2; Krahulec 2/1; Dolejší, Naimann, Hlava a Doškář po 1; Miľko; A. Dolejší

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Jsme samozřejmě rádi, že jsme získali na půdě Hranic ve specifickém prostředí dva body. Zápas nebyl takový, jaký jsme si představovali, náš výkon nebyl tak kvalitní jako minulý týden v Brně. Chtěli jsme jít z koncentrované obrany a dávat jednoduché góly, což se nám v průběhu zápasu začalo dařit. Samozřejmě Hranice teď mají mladý manšaft, spoustu talentovaných hráčů, takže určitě jejich výkony porostou. My jsme hlavně rádi, že máme dva body a těšíme se na další zápas.“

Jaroslav Hudeček, trenér TJ Cement Hranice: „Jičín má již několik let konsolidovanou sestavu a věděli jsme velice dobře, že jsou sehraní. My budujeme nový tým. Máme celou řadu dorosteneckých hráčů, kteří celou minulou sezónu nehráli vůbec, takže mají za sebou roční výpadek a teď skočili z dorostenecké kategorie do té mužské, což je o několik levelů vyšší soutěž, tvrdší, náročnější, rychlejší. Z tohoto důvodu aktuálně kupíme v postupném útoku takové školácké chyby, které nás stojí laciné branky. Dnes nám Jičín dal celou spoustu branek ať už po vhozu, po brance, nebo z rychlého útoku po našich technických chybách, takže dnes šlo o zcela zasloužené vítezství Jičína, ale trošku jsem dneska doufal, že bychom mohli v domácím prostředí Jičín potrápit daleko víc. Bohužel těch chyb bylo neskutečně moc.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  100
Sedmičky:  2/0 – 2/2
Vyloučení:  5 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 1-3; 4-3; 4-8; 6-10; 10-12; 11-15; 12-18; 15-21; 18-24; 20-26; 20-30; 23-30

 

Následující víkend mají házenkáři Jičína vzhledem k účasti Zubří v evropských pohárech volno. První domácí utkání sezóny tak bude sehráno až ve středu 22. září od 19:00 hodin.