Neděle 5. září 2021, Brno

O víkendu byla úvodním kolem rozehrána nejvyšší soutěž házenkářů, extraliga. Házenkáři jičínského Ronalu zajížděli na půdu velmi ambiciózního celku SKKP Handball Brno, který disponuje silným kádrem včetně čtyř zahraničních hráčů. Hosté měli poměrně zdařilou herní přípravu, i proto nastupovali s cílem porvat se o první extraligové body nového soutěžního ročníku. Trenér Mašát nemohl počítat se zraněnými gólmanem Veverkou a Drbohlavem. Naopak poprvé se společně ve stejném dresu v mužské kategorii představili bratři Jiří a Aleš Dolejší, přičemž druhý jmenovaný přestoupil do Jičína těsně před startem sezóny z Nového Veselí.

 

SKKP Handball Brno – HBC Ronal Jičín  31:30 (16:18)

Jičínští se pustili do favorita duelu bez bázně a hany, v úvodních minutách drželi vyrovnaný stav, v několika případech se dostali i do nejtěsnějšího vedení. Hosté se prezentovali pohlednou kombinační házenou, domácí spoléhali na spolupráci “ostrých” spojek s výborným pivotem Sekuličem. Na přelomu první a druhé desetiminutovky přišel nápor Brňanů, kteří z něj vytěžili čtyřbrankový náskok, 9:5. Stejný rozdíl ve skóre svítil na ukazateli také v polovině prvního poločasu, stav 12:8. Poté se ale ke slovu dostali házenkáři jičínského Ronalu. Ti díky zlepšené obraně dokázali zastavit několik útoků domácích a naopak sami nátlakovou hrou dotáhli do úspěšného konce několik rychlých kombinací. Střelecký prapor držel především neomylný Rychna, k němu se později díky přesné exekuci sedmimetrových hodů přidal Krahulec. Hosté tedy nejprve srovnali na 12:12, následně i přes obdržený gól pokračovali v náporu a odskočili na 14:17. Do konce úvodní třicetiminutovky domácí snížili na 16:18.

Po změně stran pokračovala velká házenkářská bitva, která se musela přítomným divákům určitě líbit. V úvodních minutách byla k vidění gólová přestřelka, z níž lépe vyšli Jičínští, stav 19:22. Ve čtvrté minutě se chytrou zadovkou z prostoru pivota blýskl Naimann, jenž upravoval na 21:23. Domácí ovšem poté využili přesilovou hru, dvěma góly srovnali a následně upravil na 24:23 Sekulič. Přelévaná ale pokračovala, na straně Jičína se trefili Miľko a nechytatelnou bombou Doškář, 24:25. Stačily ale dvě minutky a vše bylo jinak, 27:25. Jičínští ale další tlak brněnského týmu ustáli a góly Miľka a Hlavy srovnali na 27:27. Poslední desetiminutovku střetnutí zahájil dvěma přesnými zásahy nejlepší střelec zápasu, domácí Arsenič, jenž zajistil domácím barvám opět dvougólové vedení, 29:27. Jičínští ale byli stále na dostřel, věděli, že boj o extraligové body zdaleka není ztracen a tento předpoklad se také ukázal jako správný. Za stavu 30:28 se prosadil Rychna a na 30:30 srovnal chytrou schovanou střelou Dolejší. Nutno poznamenat, že Jičínští v těchto důležitých momentech zápasu neproměnili sedmičku a předvedli také málo vídanou situaci. Rychna chytře vypíchl rozehrávku domácích, ovšem ze samostatného úniku trefil jen spojnici břevna a tyče brněnské branky. K odraženému míči se dostal Hlava, jemuž se “povedlo” to samé, na straně hostí tak stála smůla. Dvě a půl minuty před koncem Brněnští chybovali v rozehrávce, Jičínští založili další rychlý brejk, ovšem míč skončil opět jen na brankové konstrukci. Na druhé straně se třikrát v krátkém sledu blýskl gólman Jičína Pleva, jenž zneškodnil dvě tutovky Brněnských. Drama vrcholilo, oba týmy měly možnost strhnout vedení na svou stranu, nestalo se. Až přišla poslední minuta infarktového utkání, domácí lavička brala dvacet sekund před koncem oddechový čas. Následně si hráči brněnského SKKP vytvořili střeleckou pozici a projektil z ruky Živanova skončil sedm vteřin před závěrečným klaksonem v hostující brance. Hosté se ještě pokusili srovnat, ovšem střelu Doškáře z velké dálky domácí brankář zneškodnil a duel tak skončil nejtěsnějším vítězstvím domácích barev v poměru 31:30.

Házenkáři Jičína byli svému protivníkovi více než vyrovnaným soupeřem, těsná porážka je vzhledem k průběhu utkání hodně krutá. Hosté předvedli rychlou pohlednou házenou, v útoku dokázali přehrávat obranu domácích. V defenzívě se jim již tolik nevedlo, nutno přiznat, že ofenzivní síla domácích, především zahraničních házenkářů, kteří dohromady vstřelili 23 branek, je obrovská. Hosté se ale za svůj výkon zcela jistě nemusí stydět, herním projevem potvrdili kvalitu z přípravných zápasů, na které dokázali navázat. V útoku sehráli výbornou partii Dolejší a Rychna, aktivně si rovněž počínal Hlava. Škoda neproměněných brejků a dalších šancí v závěru utkání, Jičínští mohli odjíždět z Brna minimálně s bodem.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Pleva – Rychna 7; J. Dolejší 6; Krahulec 5/4; Hlava 4; Miľko 3; Kovařík 2; Kastner, Doškář a Naimann po 1; Freiberg; Šulc; Thorovský; A. Dolejší

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Zápas byl velmi vyrovnaný. V polovině prvního poločasu nám soupeř odskočil na čtyři branky. Po time-outu jsme to dokázali otočit v náš prospěch. Myslím si, že do konce prvního poločasu jsme byli lepším týmem. Druhý poločas prakticky to samé. Tu koncovku jsme mohli zvládnout lépe. Zkráceně – pro nás ztracený bod, ne-li vítězství.”

Pavel Hladík, trenér SKKP Handball Brno: “Jak jsme očekávali, byl to těžký zápas. Jičín měl velmi povedenou přípravu, což my také, ale my jsme na ni nenavázali. Musím říct, že jsme hráli výrazně pod naše možnosti, ale jsem rád, že jsme i přesto dokázali vyhrát. Prohra je pro Jičín asi krutá, protože nedali dvě vyložené šance, v závěru utkání jsme asi měli více štěstí my. V tomto je sport občas nespravedlivý. Nechápu úsek, kdy v 11. minutě vedeme 11:14 a do konce půle dostaneme 14 gólů. Na druhou stranu musíme být spokojení s body, protože tohle bylo typické první kolo, kdy oba týmy byly trošku nervózní. Jsme určitě rádi za body, ale víme, že v dalších kolech musíme být lepší.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  250
Sedmičky:  2/2 – 5/4
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bubeníček, Petruška
Sled branek: 2-3; 5-4; 9-5; 12-8; 12-12; 14-17; 16-18; 19-20; 21-23; 24-25; 27-25; 27-27; 30-28; 30-30; 31-30

 

Již v sobotu 11. září čeká jičínské házenkáře další venkovní extraligový duel, tentokrát se představí na palubovce celku Cement Hranice, výhoz utkání v 10:00 hodin.