Sobota 20. října 2018, Úvaly

V sobotu čekal házenkáře jičínského Ronalu zápas 3. kola Českého poháru, přičemž los jim přisoudil druholigového soupeře, celek Sokola Úvaly. Pro domácí se jednalo o obrovskou událost, poprvé v historii klubu přivítali v mistrovském utkání extraligový celek a náležitě se na tuto událost připravili. Do domácí nafukovací haly se vměstnalo téměř tři sta bojovně naladěných příznivců, rovněž samotní házenkáři Úval byli na utkání patřičně natěšeni. Hosté pojali zápas jako vhodnou přípravu uprostřed reprezentační přestávky. Do zápasu nastoupili ne zcela kompletní, chyběli gólman Veverka, dále Kolc a Groh, do hry nakonec pro zranění nezasáhl ani J. Drbohlav.

 

TJ Sokol Úvaly – HBC Ronal Jičín  25:37 (11:20)

Jičínští vstupovali do duelu s cílem vytvořit si hned na začátku uklidňující náskok a eliminovat tak elán a nadšení domácích. To se hráčům hostujícího celku po brankách z rychlých útoků také podařilo a brzy vedli 1:5. Rovněž v dalších minutách drželi Jičínští otěže zápasu pevně ve svých rukách, i když Úvalští, mohutně povzbuzováni skvělými fanoušky, bojovali o každý míč, radovali se z každého vstřeleného gólu i ubráněné akce hostí. Skóre i přes některé technické chyby a neproměněné šance Jičínských narůstalo a zastavilo se na poločasových 11:20.

Po změně stran pokračovali házenkáři Jičína v poměrně soustředěném výkonu, i když zejména činnost obrany měla k extraligovému standardu daleko. Domácí Francl si z bránícími hráči Jičína dělal co chtěl, o čemž nakonec svědčí i skutečnost, že nastřílel úctyhodných třináct branek. Jičínští dokázali v průběhu druhé půle navýšit své vedení až na 15:31, v závěru však polevili a umožnili domácím snížit na příznivějších 25:37.

Utkání v Úvalech určitě splnilo účel, kterým je ukázat celkům z nižších soutěží a zejména jeho příznivcům týmy a hráče z nejvyšších soutěží. Zápas se odehrával ve vynikající atmosféře, přičemž domácí příznivci mnohokrát ocenili také útočné akce Jičínských a postarali se o vydařený průběh střetnutí. O tom, že se utkání odehrálo v duchu fair play, svědčila i společná závěrečná fotografie obou týmů. Hosté tedy splnili roli favorita a nyní budou vyhlížet los, který jim přidělí soupeře pro osmifinále Českého poháru.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Soukup – Krahulec 11; Kovařík 6; Bareš, Bíšek a Miľko po 4; Dolejší 3; Horut a Kostelecký po 2; Hlava 1; Šulc; Š. Drbohlav; J. Drbohlav   

 

Statistika utkání:
Diváků:  283
Sedmičky:  0 – 2/0
Vyloučení:  4 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Barták, Hladký
Sled branek: 0-2; 1-5; 4-9; 7-13; 8-18; 11-20; 13-25; 15-31; 17-33; 21-35; 22-37; 25-37