Sobota 19. února 2022, Jičín

Po více než třech týdnech nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k dalšímu extraligovému souboji, když na domácí palubovce přivítali čtvrtý celek tabulky, tým Lovci Lovosice. Jičínští sehráli poslední duel 27. ledna, poté “zaúřadovala” karanténní proticovidová opatření, která zmařila další tři zápasy v řadě. Naopak hosté z Lovosic sehráli všechny své zápasy a dalo se očekávat, že herní praxe bude jejich výhodou. Naši házenkáři věděli, že pouze dvoubodový zisk jim ještě uchová naděje pomýšlet na boj o play-off. Domácí nastoupili, s výjimkou dlouhodobě zraněných Miľka, Drbohlava a Knittla, v kompletní sestavě.

 

HBC Ronal Jičín – Lovci Lovosice  29:26 (13:15)

Hostující házenkáři začali utkání aktivně, hned z prvního útoku se ujali vedení a bylo na nich vidět, že chtějí zlomit sérii tří prohraných zápasů. Vyrovnávací branku vstřelil domácí J. Dolejší, ovšem Lovci zareagovali a postupně odskočili na 1:3, v sedmé minutě po brance Motla na 2:5. Domácí ale nepanikařili, zlepšili obranu, několika zákroky se zaskvěl Machalický a vývoj utkání se změnil. Jičínští se prosadili třikrát v řadě, přesně mířili Kastner, A. Dolejší a na 5:5 srovnával prudkou střelou Kovařík. V dalším průběhu prvního poločasu byla k vidění dramatická bitva, hráči obou celků si uvědomovali důležitost zápasu. Hosté byli vždy o jednu branku vpřed, na začátku 22. minuty upravoval ze sedmičky na 8:9 Kupa. Následně srovnal aktivně hrající J. Dolejší na 9:9 a o chvíli později se po gólu Kovaříka dostali poprvé do vedení také domácí, 10:9. Ještě pět minut před koncem poločasu byl stav nerozhodný, 11:11, poté si ale Jičínští vybrali slabší okamžiky a soupeř nemilosrdně trestal. Jičínští se dopustili zbytečných ztrát míče, přišly rovněž ukvapené střelecké pokusy a Lovosičtí čtyřmi góly odskočili na 11:15. Házenkáři Jičína naštěstí do konce úvodní třicetiminutovky snížili, když se trefili bratři Dolejší, 13:15.

Vstup do druhého dějství se našim házenkářům nevydařil. Během první minuty se dvakrát prosadil z brejkových situací nestárnoucí kanonýr hostí Motl a rozdíl ve skóre byl rázem čtyři zásahy, 13:17. Jičínské v těžkých momentech podrželi příznivci, kteří po delší době velmi slušně zaplnili městskou sportovní halu. Důležité podpory domácí hráči využili a poměrně rychle snížili na nejtěsnějších 17:18. Drama pokračovalo, k vidění bylo mnoho osobních soubojů, domácí byli často vylučováni, svá oslabení naštěstí zvládali výborně. Obrana Jičína působila mnohem kompaktněji, ke skvělému výkonu se rozchytal brankář Machalický. Důležité momenty se odehrály ve dvanácté a třinácté minutě. Domácí Kovařík nejprve srovnal na 20:20, aby byl o chvíli později za faul na brankovišti vyloučen. Na sedmičku hostí přišel do jičínské branky Veverka. Ten pokus Kupy zneškodnil a Jičínští ještě více ožili. Z následného útoku se z křídla prosadil Krahulec a o chvíli později zvyšoval na 22:20 krásnou střelou J. Dolejší. Hosté byli obratem ve vývoji duelu očividně zaskočeni, po několika minutách se ale oklepali, využili dvojnásobnou přesilovku a Trkovským z další sedmičky skóre srovnali na 23:23. Další těžké chvíle již Jičínští přečkali a definitivně převzali otěže zápasu do svých rukou. Domácí skvěle bránili, velkou oporou jim byl navíc Machalický, jenž kryl několik ošemetných střel Lovců. Naopak Jičínští byli střelecky úspěšní. Postupně se trefili J. Dolejší, Kastner a A. Dolejší, hostující lavička reagovala na stav 26:23 oddechovým časem. Ani ten ale aktivitu domácích nepřibrzdil, naopak, Freiberg a Kastner přidali další přesné zásahy a dvě minuty před koncem již byl rozdíl ve skóre pětibrankový, 28:23. V závěru dokázali hosté pouze kosmeticky upravit na konečných 29:26.

Házenkáři Jičína tedy nesmírně těžký zápas se silným soupeřem zvládli a zaslouženě si připsali dva cenné body. Jičínští dokázali dvakrát ustát čtyřgólový náskok hostí, vrátit se do zápasu a v jeho závěru udeřit. Základem úspěchu byla velmi solidní práce defenzívy, kde byli vidět Naimann, Freiberg, Hlava a Kovařík. Výborný zápas odchytal brankář Machalický, jehož úspěšnost se ve druhé půli vyšplhala k padesáti procentům. V útoku byl výraznou postavou J. Dolejší, autor devíti branek a několika asistencí, z nichž těžil především pivot Freiberg. Důležité góly stříleli také A. Dolejší, Kovařík, Krahulec a Kastner, na cenném vítězství se ale podíleli všichni hráči. Velké poděkování patří našim příznivcům, kteří si po rozvolnění proticovidových opatření znovu našli cestu do jičínské sportovní haly a po celých šedesát minut naše hráče mohutně povzbuzovali. Na skvělé atmosféře se podíleli také příznivci Lovosic, hráči obou týmů museli podporu z hlediště vnímat.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – J. Dolejší 9/1; Krahulec, A. Dolejší, Kovařík a Freiberg po 4; Kastner 3; Doškář 1; Hlava; Šulc; Rychna; Naimann; Thorovský; Pekař

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Hodnocení je jednoduché. Jsem rád, že jsme dnešní pro nás strašně důležitý zápas zvládli a že jsme navíc konečně hráli před diváky, kteří vytvořili skvělou kulisu tohoto utkání. Z kluků jsem cítil chuť po vítězství a jsem moc rád, že si za tím šli a dokázali zvítězit.“

Roman Jelínek, trenér Lovci Lovosice: „Zápas byl stejný, jako ty tři neúspěšné předtím. My odehrajeme první poločas celkem slušně, hrajeme to, co si před zápasem řekneme, ale bohužel se nám nepodaří odskočit na nějaký větší brankový rozdíl, i když na to máme dle mého názoru kvalitu. V druhém poločase bohužel úplně odejdeme. Hledáme pro to důvod, jestli je to mentalitou, jestli se bojíme udělat chybu, bojíme se o to, že můžeme prohrát. Budeme se na to muset zaměřit a pracovat dále.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  400
Sedmičky:  2/1 – 4/3
Vyloučení:  8 – 6;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Bubeníček, Petruška
Sled branek: 1-3; 2-5; 5-5; 7-7; 10-9; 11-11; 11-15; 13-15; 13-17; 17-18; 22-20; 23-23; 28-23; 29-26

 

Již tuto středu, 23. února, hrají házenkáři Jičína opět na domácí palubovce. V dohrávce 17. kola hostí celek SKP Frýdek-Místek, utkání má výhoz v 19:00 hodin.