Sobota 19. září 2020, Strakonice

První kolo započatého nového ročníku první ligy zavedlo jičínskou zálohu na hřiště jasného favorita 1. ligy – do Strakonic. Domácí jasně deklarovali svůj cíl – vyhrát 1. ligu. Sestava Strak má ve svém středu šestici velmi dobrých plzeňských hráčů. Především ti byli strůjci vysoké výhry domácích. Hosté, kterým chyběla šestice hráčů základní sestavy, přijeli tradičně s několika dorostenci, jedinými zkušenými hráči, kteří předávají zkušenosti, byli M. Bareš a O. Masák. Jičínským se povedl první poločas, ve druhém nezachytili začátek a nástup domácích a jejich hra se zhroutila.

 

HBC Strakonice  1921 – HBC Ronal Jičín “B”  28:16 (10:8)

Tradičně ve vynikající atmosféře strakonické haly vstoupili hosté do zápasu s odhodláním co nejvíce favorita pozlobit. Mladící Jičína byli po většinu první části lepší, plnili beze zbytku pokyny a nenechali domácí příliš hrát,. Dobře pracovala obrana, výborné procento zákroků měl v brance J. Knittl. Hosté si vybudovali kvalitní hrou několikabrankový náskok, ten se jim dařilo držet. Domácí však mají ve svém středu zkušené hráče. Neustále zvyšovali tlak a pomalu, ale jistě náskok Jičína umazávali. V polovině poločasu skóre srovnali a otočili, což bylo pro další vývoj zápasu rozhodující. Bohužel jim k tomu v rozhodujících momentech pomohly píšťalky rozhodčích, které posoudily zcela odlišně ty samé situace na jedné a na druhé straně. Jičínským bylo dvakrát zapískáno prorážení, domácím byla uznána branka a ve druhém případě nařízena sedmička. To byly pomyslné hřebíčky do rakve hostí. Domácí totiž díky tomu získali dvě laciné branky, které jim významně pomohly (stav 7-7 na 9-7). K tomu lze přičíst množství nevydařených střel Jičínských a několik chyb v obraně, což sečteno, podtrženo, posadilo domácí do sedla. Bohužel již v první půli.

Druhý poločas začali Straky obrovským náporem. Jeden útok za druhým se valily na jičínskou branku. Hosté začali chybovat, mládí si vybralo svoji daň, hráči si přestali na urostlou obranu Strakonic věřit a začali hrát ustrašeně, bez důrazu, kterým oplývali v první půli a bez překvapivého nápadu. Strakonice vyhráli první část poločasu 10-0!!! a rozhodli jasně o výsledku. Hosté již jen přihlíželi rychlým akcím soupeře. Domácí hráči dokázali proměnit prakticky všechny útoky v branky. Dařily se jim brejky, ale i blesková kombinace na brankovišti. Zvláště, když byli na palubovce hostující hráči z Plzně, měla obrana Jičína o práci postaráno. V závěru to byla hra jednoho týmu, domácí si za potlesku zaplněné haly zaslouženě, zlepšeným výkonem ve druhém poločase, vybojovali oba body.

Jičínští mladíci sbírají zkušenosti, určitě jim tento zápas mnohé ukázal. V prvním poločase byli domácím vyrovnaným soupeřem, ve druhém odpadli. I přes vysokou výši porážky lze nalézt na hře Jičína pozitiva. Dařilo se Hájkovi, ten byl vyhlášen nejlepším hráčem Jičína, velmi dobře si vedl Knittl v brance. Obranu řídili Bareš a Masák, na vše ale sami nestačili. Ostatní se snažili, ale soupeř byl prostě lepší. Škoda vynucených chyb, domácí totiž díky nim dokázali proměnit deset brejků, Jičín zahrál za celý zápas dva.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”:  Knittl, Hůla – Hájek 5/1; M. Bareš 4; Masák 3; Vraný 2; P. Drbohlav a P. Matouš po 1; Ženatý; Vaněk; Šimon; Švejda

 

Statistika utkání:
Diváků:  185
Sedmičky:  5/5 – 1/1
Vyloučení:  3 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Mrázová, Sovová
Sled branek: 0-3, 5-4, 7-7, 9-7, 9-8, 10-8, 18-8, 18-10, 22-12, 25-15, 26-16, 28-16

 

První domácí duel sehrají jičínští házenkáři v neděli 27. září, kdy hostí od 18:00 hodin dalšího adepta na přední příčky, tým Legaty Hustopeče.