Sobota 19. září 2020, Brno Maloměřice

Již v pátek cestovali házenkáři Jičína do Brna, kde je v sobotu před polednem čekal zápas třetího kola nejvyšší soutěže s celkem SHC Maloměřice. Domácí dosáhli v prvních dvou kolech velmi solidních výsledků na půdě pražské Dukly a Nového Veselí, netajili se tak přáním v premiérovém střetnutí na své palubovce bodovat. Hosté odehráli zatím pouze jediné utkání v Karviné, kde utrpěli nejtěsnější porážku, domácí duel s Duklou byl vzhledem pozitivnímu nálezu Covid-19 jednoho z Pražanů odložen (nový termín úterý 29. září 2020 19:00 hodin). Jičínští chtěli navázat právě na výborné představení z druhé půle duelu v Karviné a poctivým koncentrovaným výkonem si připsat první dva letošní extraligové body. Trenéři nemohli počítat s kapitánem celku Šulcem a také dalším levorukým hráčem Kastnerem, kteří se v týdnu potýkali s drobnými zraněními. Naopak po půl roce se v sestavě hostí objevil Pich, premiérově jako kapitán nastoupil do utkání gólman Machalický.

 

SHC Maloměřice – HBC Ronal Jičín  20:34 (8:14)

A právě jičínský brankář byl jedním ze strůjců znamenitého vstupu Jičínských do zápasu. Hosté pozorně bránili, jisté zákroky přidal Machalický a díky rychlým kontrům do nezformované obrany domácích hosté přesně zakončovali. V polovině páté minuty byl stav 0:5 a domácí trenér bral první oddechový čas. Maloměřickým to na chvíli pomohlo, zastavili jičínský nápor a sami dvěma góly upravili na příznivějších 2:5. Další drama ale hosté nepřipustili, i přes některé technické chyby v přechodové fázi do rychlého útoku se poměrně jednoduše dostávali do zakončení a díky solidní produktivitě znovu svůj náskok navyšovali. Ve dvacáté minutě již svítil na ukazateli stav 2:10. V poslední desetiminutovce se přeci jen osmělili také házenkáři “Majlontu”, kteří zastavili nápor hostí a do poločasu zkorigovali na 8:14.

Velmi důležitým se ukázal vstup do druhé půle, jež opět vyzněl lépe pro hráče Jičína. Ti se znovu dokázali zkoncentrovat, obrana pracovala spolehlivě, stejně tak Machalický pokračoval v jistém výkonu. Hosté třemi rychlými zásahy odskočili na 8:17 a tím prakticky rozhodli o osudu utkání. Maloměřičtí, kteří si před utkáním na základě předchozích vystoupení poměrně věřili, byli jednoznačným průběhem střetnutí očividně zaskočeni. Přestože bojovali a snažili se utkání alespoň zdramatizovat, na rozjetý tým Jičína jednoduše neměli. Hosté si tak bez větších potíží hlídali vypracovaný náskok a mířili za jednoznačným vítězstvím. V závěru duelu dostali prostor také všichni mladíci v jičínském dresu a je potěšitelné, že navázali na vystoupení svých spoluhráčů. Hosté nakonec vyhráli naprosto zaslouženě 34:20 a poprvé v letošní sezóně se radovali z dvoubodového zisku.

Házenkáři jičínského Ronalu měli utkání od úvodního hvizdu arbitrů pevně ve své moci. Nesmírně důležitý byl vstup do utkání, který se odehrál jednoznačně v režii hostí. Jičínští poté mohli hrát v klidu, čehož také náležitě využili. Základem dvoubodového zisku bylo velmi jisté představení gólmana Machalického a také poctivě pracující obrana. Hráči si tentokrát vzali k srdci taktické pokyny, které dokázali, až na malé výjimky, dodržovat. V defenzívě hostí byli nejvíce vidět Kovařík, Freiberg, Hlava a Rychna, obranné povinnosti si ale příkladně plnili také ostatní. V útoku si aktivně počínal Kovařík, svůj potenciál naznačil Hlava, neomylně si z pivota počínal Miľko a křídelníci Krahulec a Thorovský. Pochvalu za výborné vystoupení zaslouží všichni hráči.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Kovařík 7; Miľko a Hlava po 4; Krahulec 4/1; Freiberg a Thorovský po 3; Kubík, Dolejší a M. Knittl po 2; Rychna, Doškář a Cvejn po 1; Drbohlav; Pich

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Dávali jsme si velký pozor na ten začátek utkání, hráče jsme na to speciálně připravovali i vzhledem ke zkušenostem z jara, kdy jsme tady odehráli podobné utkání. Do 20. minuty prvního poločasu jsme byli pozorní na obraně, dávali jsme velmi lehké góly z přechodu do rychlého protiútoku. Pak tam přišly nějaké technické chyby a nepozornosti v obraně a do poločasu jsme šli s šestigólovým náskokem. Zachytili jsme ale dobře nástup do druhého poločasu a tam si myslím, že jsme to definitivně zlomili a dohráli jsme to utkání v pohodě.“

Vít Musil, trenér SHC Maloměřice:  „Bohužel jsme vstoupili do utkání tím nejhorším způsobem, který existuje a od toho se odvíjelo celé utkání. Těch věcí, které nám dnes nefungovali, je strašně moc, asi bych to shrnul, že jsme selhali jako kolektiv a neodehráli jsme tento zápas se správným týmovým nasazením. Rozhodně jsme zahráli nejhorší zápas v soutěži a i v přípravě a nedokázali jsme se z toho po celou dobu utkání vzpamatovat. Řada hráčů se musí nad svým dnešním přístupem k utkání zamyslet.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  95
Sedmičky:  2/2 – 1/1
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 0-5; 2-5; 2-10; 5-10; 6-12; 8-14; 8-17; 11-18; 15-24; 17-27; 18-30; 20-34

 

Další extraligový duel by měli házenkáři jičínského Ronalu sehrát v sobotu 26. září na horké půdě v Novém Veselí, vzhledem k situaci ohledně koronaviru u domácích je to však nejisté. Každopádně v úterý 29. září sehrají Jičínští odložený zápas druhého kola s pražskou Duklou. Utkání má výhoz v 19:00 hodin.