Neděle 27. září 2020, Jičín

Zkušený celek Hustopečí byl dalším prubířským kamenem jičínského celku mladíků. Domácí již nastoupili v silnější sestavě, stále však chybí zranění hráči a absentoval i M. Hájek, nejlepší hráč Jičína v minulém kole. Na jičínské palubovce byla vidět absolutně ofenzivní házená. Kdo má rád pouze útočnou házenou, ten si přišel na své. Oby celky však zapomněly, že i obrana je součástí hry.

 

HBC Ronal Jičín “B” – Legata Hustopeče  34:33 (17:15)

Jako noc a den, především v obraně, vypadal výkon Jičínských v tomto zápase. Prvních patnáct minut domácí jasně dominovali, dostali soupeře pod tlak a také se dokázali úspěšně bránit. Díky kvalitní obraně dokázali zahrát řadu rychlých protiútoků, které i bez chyb zakončovali. Ve Strakonicích právě rychlé protiútoky Jičínští prakticky nezahráli. Díky kvalitní obraně a rychlému přechodu do útoku se hráči Jičína dostali poměrně lehce do slušného vedení – 16. minuta 7:1 .,popzději 11:4 a vše vypadalo, že si domácí dokráčí pro první prvoligové body. Soupeř zareagoval time outem, ve svém středu má kvalitní hráče a ti se začali pomalu, ale jistě prosazovat. Hosté hráli svoji hru, s domácími nezávodili,své akce dokonale připravovali. Domácí naopak začali s přibývajícím časem lehkovážně chybovat v koncovce a především v obraně. Hustopečtí dokázali domácí obranou procházet dle libosti. Především spolupráce s pivotem dělala Jičínským obrovské problémy. Hráči Legaty dokázali z tohoto postu vstřelit prakticky za sebou od 10. minuty šest branek. Náskok domácích se tenčil každou minutou. Zkušení hosté si dokázali poradit s chybující, někdy až naivně hrající obranou domácích mladíků. Na ně se možná přenesla tíha okamžiku i v útočné fázi, přibylo neproměněných šancí a nepřesností v rozehrávce. V závěru tak hosté snížili na rozdíl pouhých dvou branek.

Druhý poločas začali hosté více dohrávat do křídel a to se jim, především z pravé strany dařilo. Branky, které Jičínští dostávaly byly z kategorie zbytečných, laciných, ale samozřejmě platily stejně. Nadšeně bojující hosté donutili domácí k dalším chybám. Jičínským se dařilo poměrně střelecky, ale to samé lze říci o celku Legaty. Posledních deset minut bylo k vidění obrovské drama. Hosté přehrávali domácí defenzivu z každého útoku. Domácí čelili náporu Hustopečí s největším vypětím sil. Chyby v obraně dávaly hostím obrovské šance a ti je bez váhání, zkušeně využívali. Oslabením pro Jičín začala 21. minuta, kdy dostal přímou červenou kartu M. Knittl, do té doby tahoun útoku Ronalu. Hosté, kteří bojovali o každý míč, vyloučení dokonale využili a v závěrečných minutách se dostali do vedení – 50 minuta 28:30,popzději 29:31. S domácími to vypadalo velmi špatně. Teprve dění v posledních dvou minutách přineslo rozuzlení. Stav 31:32 a domácí zahodili sedmičku. Poté se domácí se štěstím ubránili a Masák vyrovnal na 32:32. Vzápětí tentýž hráč zmařil na poslední chvíli jasný brejk hostí. V posledních čtyřiceti vteřinách pak skóroval z křídla nebojácně Thorovský. Hosté okamžitě do rozhozené obrany Jičína odpověděli, aby pak opět Thorovský, několik vteřin před koncem, vstřelil vítěznou branku. Hosté si ještě tři vteřiny před koncem vybrali time out, ale poslední jedovatá střela nejlepšího hráče Hustopečí Andrše skončila v náručí J. Knittla.

Jičínští získali oba body, za bojovný výkon si ale asi zasloužil bod i soupeř. Domácí dobře začali, střelecky je drželi kanonýři Doškář a Knittl. Bohužel, okénka, někdy okna, v obraně klidu a pohodě nepomohly. Určitě však kromě střelců na sebe upozornil i Š. Drbohlav, který dokázal posbírat řadu míčů a rozdával přesné finální přihrávky, prosadili se i Bareš a Š. Thorovský. Na druhé straně musí mrzet neproměněné šance, některé velmi laxně zahrané, a zvláště v důležitých momentech, uspěchaná, zbrklá hra.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”:  J. Knittl, Petr – Doškář 8; M. Knittl 7; Š. Thorovský 6; Bareš 4; Š. Drbohlav 4/1; Šebek 2; P. Drbohlav, Matouš a Masák po 1; Vaněk; Kolc; Vraný

 

Statistika utkání:
Diváků:  185
Sedmičky:  2/1 – 2/2
Vyloučení:  3 – 7;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Bareš, Uhlíř
Sled branek: 1-0, 1-1, 7-1, 9-3, 11-4, 13-9, 17-16, 20-19, 25-24, 28-26, 28-30, 29-31, 31-32, 33-33, 34-33

 

Další kolo by měli jičínští házenkáři sehrát v Praze s TJ JM Chodov. Zdali se však utkání sehraje v původním termínu, tedy v neděli 4. října, ukáže epidemiologická situace a s ní i případné související restrikce.