Sobota 2. února 2020, Jičín

Hned první mistrovský duel kalendářního roku 2020 proti sobě svedl dva týmy bojující o účast v play-off. Házenkáři jičínského Ronalu přivítali na palubovce městské sportovní haly celek Hranic. Oba soupeře dělil před zápasem v extraligové tabulce jediný bod, domácí by v případě dvoubodového zisku poskočili před cementáře na osmou příčku. Jičínští trenéři měli před zápasem opětovné potíže se sestavou. Poté, kdy musel kvůli zdravotním potížím přerušit a s největší pravděpodobností možná i ukončit hráčskou kariéru pivot Jiří Drbohlav, utrpěli v zimní přestávce zranění další dva hráči základního kádru, Pavel Pich a Jiří Dolejší. S velkým sebezapřením do zápasu nastupoval Martin Kovařík, naopak po dlouhých čtyřech měsících se na házenkářské palubovky vrátil nejzkušenější hráč domácích, Ondřej Šulc. Svým někdejším spoluhráčům vypomohl ve stavu nouze rovněž bývalý kapitán týmu Martin Bareš.

 

HBC Ronal Jičín – Cement Hranice  18:17 (11:8)

Od prvních minut střetnutí, které s přehledem rozhodovali arbitři Václav Horáček a Jiří Novotní, tedy sudí, kteří se nedávno představili na evropském šampionátu mužů, bylo zřejmé, že důležitost utkání se na výkonech hráčů projeví. První branku vstřelili hosté, ve druhé minutě srovnal Rychna. Poté se dlouhých pět minut skóre neměnilo, obrany působily na obou stranách kompaktně, když už si hráči Jičína vytvořili zajímavou střeleckou příležitost, zasáhl nestárnoucí gólman Kučerka. Na další gól hostí odpověděli domácí přesným zásahem Kosteleckého a o chvíli později brankou ze sedmimetrového hodu v podání Krahulce, 3:2. Přestože se Jičínští ujali vedení, byla na jejich herním projevu znát značná nervozita, důležitost utkání i absence výše uvedených hráčů zanechala na sebevědomí patrné stopy. Hosté vycítili možnost, za pomoci dalších zákroků Kučerky otočili vývoj zápasu a v sedmnácté minutě svítil na ukazateli stav 5:7. To už stál v jičínské brance nastoupivší Machalický, jenž se ihned stal důležitou oporou svého týmu. Právě díky jeho zákrokům se házenkáři jičínského Ronalu nadechli k dlouho očekávanému náporu a pomalu začali překlápět misku vah na svou stranu. Nejprve se ze střední vzdálenosti trefil Groh, následně využil přesilovou hru Kovařík a na 8:7 upravoval ve 23. minutě šťastnou brankou Škalda. O chvíli později sice na straně hostí srovnal zkušený Tůma, závěr poločasu ale patřil Jičínu. Druhou sedmičku v utkání proměnil Krahulec, následně se poprvé v zápase zapsal mezi střelce navrátilec Šulc a stejný hráč v poslední minutě stanovil na poločasových 11:8.

Po změně stran pokračovala oboustranně úporná bitva s dominancí obran a zásahy gólmanů nad útočnými manévry. Rozdíl ve skóre byl neustále dva až tři góly. To se změnilo v rozmezí šesté a sedmé minuty druhé půle, kdy se nejprve z proskoku nemýlil Hlava a o několik okamžiků později se v oslabení nádherně trefil Šulc, 15:11. Poté se opět oba týmy střídaly ve skórování, přičemž dalšími efektními zákroky se blýskli Machalický na straně jedné a Kučerka na druhé. V těchto momentech mohli domácí odskočit i na větší než čtyřgólový náskok, ovšem nestalo se. Naopak hosté na přelomu druhé a třetí desetiminutovky druhé půle dvěma rychlými góly snížili na 17:15 a schylovalo se k dramatu. Větší klid do domácích řad vnesl úspěšným zakončením brejkové situace Krahulec, stav 18:15 vypadal hodně nadějně. Hosté ale neskládali zbraně a přestože jim skvělý Machalický zneškodnil sedmimetrový hod i některé další šance, zkorigovali tři minuty před koncem na 18:17. Nutno podotknout, že také domácí zahodili několik “tutovek” včetně vyložených šancí z prostoru pivota. V závěrečných fázích bylo k vidění obrovské drama, které nakonec skončilo šťastnou nejtěsnější výhrou jičínských házenkářů.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tak důležitý souboj o postup do play-off zvládli, vše mají ve svých rukách. Jednoznačně nejlepším mužem utkání na straně Jičína byl brankář Machalický, jenž odchytal jeden ze svých nejlepších extraligových zápasů. Pozadu nezůstal ani nestárnoucí Kučerka, oba gólmani měli lví podíl na velmi nízkém počtu vstřelených branek. U domácích fungovala výborně obrana, kde odváděli hodně práce Groh, Kovařík, Hlava, Miľko a Bareš. Střelecky se na přelomu poločasů nejvíce prosadil Šulc, autor čtyř přesných zásahů, stejný počet gólů zaznamenal rovněž Krahulec. Za bojovnost a nasazení, především v obranné fázi, lze Jičínské pochválit. Do dalších důležitých bojů je ale bezpodmínečně nutné zlepšit přechod do rychlého útoku, stejně tak projev v útoku postupném.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Šulc 4; Krahulec 4/3; Rychna, Škalda, Groh a Kostelecký po 2; Hlava a Kovařík po 1; Miľko; Bareš; Sedlák; Š. Drbohlav   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „V dnešním utkání dominovaly obrany. Skvělý výkon předvedl jak Machlický, tak i Kučerka. V první polovině utkání se nám povedlo Kučerku rozchytat, což dostalo Hranické do zápasu. Ve fázi, kdy jsme vedli o čtyři branky, jsme měli možnost zápas jasně zlomit, ale bohužel jsme některé situace nezvládli tak, jak bychom měli a dali jsme tak Hranicím šanci. Pro obě mužstva to byl zápas o hodně. Byl to také zápas po dlouhé pauze, kdy jsme očekávali, že buď bude k vidění hezké utkání nebo takové utkání, které mohli dnes vidět diváci. Pro nás spokojenost s tím, jak zachytal Machalický a jak fungovala obrana. Samozřejmě, pokud se chceme dostat do play-off, musíme udělat veliký progres v přechodové fázi a v postupném útoku.“

Miroslav Bartoň, trenér TJ Cement Hranice: „Netajíme se tím, že jsme chtěli Jičínu vrátit porážku z podzimní části v domácím prostředí. Snažili jsme se pro to udělat maximum, ale bohužel domácí byli šťastnější. Obranná fáze z naší strany opět předčila tu útočnou. Obě mužstva předvedla skvělé utkání v obranné fázi, v té útočné to nebylo ani na jedné straně na extraligové úrovni. Opravdu skvělé výkony dnes předvedli oba gólmani. Štěstí tentokrát opět přálo více domácím, tímto jim gratuluji a my musíme jít dál.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  540
Sedmičky:  3/3 – 1/0
Vyloučení:  2 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Horáček, Novotný
Sled branek: 1-1; 3-2; 4-5; 5-7; 8-8; 11-8; 12-10; 15-11; 17-13; 17-15; 18-15; 18-17

 

Již v sobotu 8. února čeká naše házenkáře utkání z kategorie nejtěžších, od 19:00 hodin se představí na horké půdě v Zubří. O týden později, v sobotu 15. února, přivítají Jičínští úřadujícího mistra, celek Talent M.A.T. Plzeň.