17. – 19. 1. 2020, Považská Bystrica

Házenkáři jičínského Ronalu odcestovali v pátek 17. ledna na dvoudenní mezinárodní turnaj do Považské Bystrice. Bohužel, trenéři již tradičně nemohli počítat s několika hráči. Z různých důvodů (zranění, nemoc, studijní či pracovní povinnosti) chyběli Dolejší, Kostelecký, Groh a Šulc, do soboty si reprezentační povinnosti u juniorského týmu plnili rovněž M. Knittl a Sedlák. Další výraznou absencí byla neúčast levoruké spojky Pavla Picha, který se zranil na čtvrtečním tréninku a sezóna pro něj, bohužel, předčasně skončila. Z výše popsaných důvodů dostali příležitost dorostenci Š. Thorovský, Daniel Doškář a od sobotního odpoledne také M. Knittl. Po šestihodinové cestě a krátkém odpočinku absolvovali Jičínští ještě v pátek volnější trénink.

V prvním sobotním turnajovém utkání vyzvali naši házenkáři účastníka nejvyšší slovesné soutěže, tým MHC Štart Nové Zámky. Jičínští byli od prvních minut střetnutí lepším týmem a nakonec se radovali z vysoké výhry 40:25.

V podvečerním duelu změřil náš celek síly s domácím týmem MŠK Považská Bystrica, vícemistrem Slovenska a pravidelným účastníkem evropských pohárových soutěží. Průběh utkání byl po celých šedesát minut velmi vyrovnaný, k vidění byla pohledná házená plná nápaditých akcí. Ve vedení se střídaly oba celky, v závěru se ale štěstí přiklonilo na stranu domácích házenkářů. Ti se po nejtěsnější výhře 33:32 s předstihem mohli radovat z prvenství na turnaji.

K poslednímu vystoupení na turnaji nastoupili Jičínští v neděli ráno proti rakouskému celku WAT Atzgerdorf. Naši házenkáři nevstoupili do zápasu dobře, neproměňovali vyložené šance, kupili technické chyby a soupeř prezentující se rychlou moderní házenou trestal. Po prvních třiceti minutách prohrávali naši házenkáři o sedm gólů, navíc se zranil rozehrávač Dolejší, jenž bude chybět v sestavě Jičína několik týdnů. Ve druhé půli se snažili naši hráči vývoj duelu alespoň zdramatizovat, což se jim na chvíli podařilo. Přibližně v desáté minutě byl ale na brankovišti hrubě faulován Kovařík a také pro něj turnaj předčasně skončil. Tento moment definitivně zabrzdil jičínský nápor a soupeř dotáhl utkání do vítězného konce v poměru 38:30.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 28; Hlava 12; Kovařík, Miľko, Škalda a Dolejší po 9; Kubík 8; Rychna 6; Š. Drbohlav 4; Sedlák, Knittl, Thorovský a Doškář po 2  
 

 

Házenkáři Jičína tedy odehráli na Slovensku tři zápasy s bilancí jedné výhry a dvou porážek a na turnaji obsadili třetí příčku. V sobotních zápasech se prezentovali bojovnými výkony, představení Jičínských snesla přísnější měřítko. Nedělní duel se ale našim chlapcům nevyvedl, vše navíc zvýraznila další dvě zranění klíčových hráčů jičínské sestavy. Za zmínku stojí uvést, že nejlepším střelcem turnaje se stal David Krahulec, autor 28 branek. Vítězem MŠK Cup 2020 se stal domácí tým MŠK Považská Bystrica před rakouským WAT Atzgerdorf, poslední, čtvrtou příčku, obsadil tým Nových Zámků.