Neděle 2.února 2020, Stupava

V probíhající zimní přípravě se házenkáři jičínského HBC zúčastnili od pátku do neděle kvalitně obsazeného mezinárodního turnaje ZORNO CUP ve slovenské Stupavě. Zde na ně čekalo šest utkání během tří dnů s celky z nejvyšších dorosteneckých soutěží Česka, Slovenska, Estonska a Rakouska. Jičínští mladíci odjížděli bohužel v nekompletní sestavě bez nemocných či zraněných hráčů Ženatého, Janďourka, Frýby, Mičkeho, Hylše a Dubského. Vypomoci tak musel starší žák Hejtmánek.

Turnaj se hrál ve dvou skupinách na dvakrát 17 minut. Jičínští se ve skupině A střetli na úvod s nakonec nejslabším celkem Sokolem Ostrava, se kterým si bez problémů poradili a zvítězili velkým rozdílem třinácti branek. Ve druhém pátečním utkání čekal na jičínské dorostence moravský celek TJ Sokol Centrum Haná. Zlepšený výkon ve druhém poločase je dovedl k další výhře 21:15. V sobotním dopoledni čekal na jičínské házenkáře opět celek z Moravy SK Kuřim. V tomto zápase se jim příliš nedařilo a museli se tak prát o úspěšný výsledek až do posledních vteřin. O konečném umístění ve skupině rozhodovalo závěrečné utkání Jičína s domácí Stupavou. Slovenský celek by si v případě vítězství zajistil postup do nedělního semifinále z 1.místa, Jičínští by postupovali z druhého. Konečná remíza 12:12 však domácí z bojů o medaile vyřadila a jičínští dorostenci skupinu vyhráli.

V neděli brzy ráno tak nastoupili v prvním semifinálovém utkání proti házenkářům z Frýdku-Místku, v následujícím druhém semifinále se pak střetli rakouský FIREST Margareten s Centrem Haná. Jičínští rozehráli své utkání velmi špatně, za dvě minuty prohrávali 0:3 a jako by se na nich podepsalo brzké vstávání. Hráči působili „ospale“, nedokázali pokrýt rychlou kombinaci hráčů soupeře a v útoku zbytečně zakončovali z nepřipravených pozic. Přesto v dalším průběhu zvýšenou agresivitou v obraně dokázali postupně hru vyrovnat a poločasový výsledek 10:10 dával ještě šanci na finále. Ve druhém poločase se dařilo především díky dobrým zákrokům brankáře Hůly a důrazné střelbě pivota Poura držet vyrovnaný stav až téměř do jeho konce. V poslední minutě však Frýdecko-místečtí dvěma brankami rozhodli o svém vítězství a postupu do finále. Jičínští mladíci pak v boji o bronzové medaile již podruhé porazili celek z Hané a obsadili v turnaji velmi hezké 3.místo.

Mladší dorostenci HBC Jičín si zaslouží pochvalu za předvedený výkon během celého turnaje, předváděli atraktivní moderní vysunutou obranu, na kterou soupeři mnohdy nedokázali najít žádnou protizbraň, v útočné činnosti však je potřeba ještě zapracovat na její efektivitě. Spolu se staršími dorostenci na Slovensku úspěšně reprezentovali jičínskou házenou.

Sestava a branky C.S.Cargo HBC Jičín : Hůla, Novák – Pour 22; Sedláček 21; Kraus 17; Jandera a F.Matouš po 9; Hejtmánek, Kaucký a Kuhn po 8; Tůma 5; Le Polotec 4  

Výsledky C.S.Cargo HBC Jičín :

skupina:

– TJ Sokol Ostrava, 27:14

– TJ Sokol Centrum Haná, 21:15

– SK Kuřim, 17:16

– HC Tatran Stupava, 12:12

Semifinále:

– SKP Frýdek-Místek, 17:20

o 3.místo:

– TJ Sokol Centrum Haná, 17:15