Sobota 9. března 2024, Jičín

V sobotu nastoupili házenkáři jičínského O2xyworldu k poslednímu duelu základní části Chance Extraligy soutěžního ročníku 2023/2024, když na domácí palubovce přivítali jedenáctý tým soutěže, celek HBC JVP Strakonice. Hosté prokázali v posledních zápasech velké zlepšení, doma porazili Kopřivnici a jen těsně prohráli ve Frýdku-Místku. Jičínští chtěli přerušit sérii čtyř porážek, opět ale nastoupili v silně kombinované sestavě. Trenérům scházeli zranění či nemocní Machalický, Grabemann, Hlipala, Hlava, Miľko, Kastner a M. Hájek, povoláni tak byli někteří hráči z prvoligové rezervy, Dědeček, Knittl a Kvasnička. Posledně jmenovaný, jenž se podílel na zisku mistrovského titulu v sezóně 2012/2013, se v dresu extraligového celku Jičína objevil po deseti letech, které strávil v nižších soutěžích v Německu.

 

O2xyworld HBC Jičín – HBC JVP Strakonice  37:29 (17:12)

Jičínští vstoupili do utkání výborně, nejprve proměnil sedmičku Matouš, o chvíli později mířil přesně Thorovský. Hosté ale rovněž ukázali kvalitu a velmi rychle srovnali na 3:3. V domácí brance se k solidnímu výkonu rozchytal Poláček, jenž díky několika důležitým zákrokům zavelel k jičínskému náporu. Naši házenkáři tentokrát nakládali s vypracovanými šancemi téměř neomylně, z čehož resultovalo navýšení na 7:3. V sedmnácté minutě upravoval J. Dolejší na 9:5, stačila ale krátká chvilka nepozornosti jičínské defenzívy a hosté trestali, 9:8. Házenkáři Jičína však znovu zpevnili svozu obrannou vozbu a opětovně začali navyšovat svůj náskok. Do konce poločasu zaznamenali ještě osm branek, zatímco hosté mířili přesně pouze čtyřikrát. Oba celky odcházely do šaten za stavu 17:12, když se mezi střelce zapsal i navrátilec Kvasnička.

Na začátku druhého dějství se dvakrát v řadě prosadili Strakoničtí, vítr z plachet jim ale o pár minut později vzali přesnými trefami J. Dolejší a Doškář, stav 20:15. Domácí pokračovali v líbivých kombinacích, téměř každý jejich útok znamenal vážné ohrožení soupeřovy svatyně. Výraznými postavami Jičínských byli v těchto momentech J. Dolejší a Doškář, prvně jmenovaný skvěle spolupracoval s Ježkem na pivotu, druhý naznačil potenciál při střelbě z dálky. Domácí postupně zvýšili na 24:17 a otěže utkání měli v těchto momentech pevně ve vlastních rukách. Na začátku dvanácté minuty byl rozdíl ve skóre již osm gólů a o osudu utkání se zdálo býti definitivně rozhodnuto. Hosté ale nesložili zbraně, nenápadně začali využívat přibývajících okének v domácí defenzívě a z brankového manka umazávali. V sedmnácté minutě již svítil na ukazateli stav 28:25, Strakoničtí navíc neproměnili sedmimetrový hod. Házenkáři Jičína naštěstí včas zpozornili, vrátili se k poctivé obraně, která je zdobila většinu utkání. K velkému výkonu se rozehrál Ježek, jenž využíval skvělých přihrávek především od aktivního J. Dolejšího. Jičínský pivot sice v posledních minutách neproměnil sedmimetrový hod, ten ale sám dorazil a dvě minuty před koncem vsítil svou desátou branku. Domácí nakonec zaslouženě zvítězili v poměru 37:29 a na deváté Nové Veselí drží nejtěsnější jednobodovou ztrátu.

Házenkáři Jičína zvládli poslední duel základní části i přes neuvěřitelně početnou marodku výborně. Od úvodních minut byli ve vedení, které dokázali dvakrát navýšit až na rozdíl osmi gólů. Tahounem útočných manévrů byl tradičně J. Dolejší, jenž branky sám střílel, navíc se mnoha asistencemi podílel na uvolňování Ježka. Ten své příležitosti téměř neomylně využil k vstřelení deseti gólů, což je na pivota úctyhodné číslo. V prvním dějství byl střelecky velmi úspěšný Matouš, po změně stran na sebe čtyřmi zásahy upozornil Doškář. V obraně patřili mezi pilíře Pekař, Ženatý a Bareš, výborný zápas odchytal Poláček, v závěru utkání svůj celek podržel i Dohnal. Všichni hráči se zasloužili o vysokou výhru, poděkování patří již zmiňovaným hráčům prvoligové rezervy, kteří v nouzi vypomohli extraligovému „áčku“.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Poláček, Dohnal – Ježek 10; J. Dolejší 7; Matouš 7/3; Doškář 4; A. Dolejší, J. Hájek a Ženatý po 2; Thorovský, Bareš a Kvasnička po 1; Rychna; Pekař; Knittl; Dědeček  

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Určitě bych řekl, že výsledek neodpovídá průběhu zápasu. Hrajeme v sestavě, v jaké hrajeme, v základu nám chybí sedm hráčů, takže jsme byli nuceni povolat i kluky z rezervního týmu, kteří se toho zhostili na výbornou. Samozřejmě jsme se celý týden připravovali na vysunutou obranu Strakonic, to se nám dařilo a díky tomu nám vznikalo více prostoru pro střední spojky. Výborně nám fungovala i spolupráce s pivotem po tom otevřeném systému obrany. Samozřejmě jsme se ale nedokázali vyvarovat zbytečných technických chyb, což nás sráží celou sezónu. Naše chyby zase vrátily soupeře trošku do hry, ale jsem rád, že to kluci zvládli a vítězství si pohlídali.“

Michal Zbíral, trenér HBC JVP Strakonice 1921: „Gratuluji domácím k vítězství. Myslím si, že to bylo takové rychlé, a především gólové utkání. Pro nás bohužel, protože jsme se nedokázali plně koncentrovat, nedokázali jsme přerušovat Jirku Dolejšího tak, aby nemohl odehrát míč na pivota. V této pasáži jsme se trápili, dělalo nám to problémy a z toho pramenilo to, že nás Jičín poměrně snadno přehrával. Až na malé úseky neměli Jičínští s naší hrou problém, to musíme do příštích zápasů rozhodně zlepšit. Ve druhé polovině utkání se chytil Adam Nejdl, takže tam už to bylo dobré, ale přesto jsme nenaplnili to, co jsme si před utkáním říkali. Chtěli jsme dohrávat více do křídel, roztáhnout hru, a to se nám prostě nedařilo. Křídla se vůbec nedostala do hry, a pak už to bylo strašně těžké. Největší problém byl v obraně, to nás ubíjelo a nedokázali jsme Jičín přerušit.“

 

Statistika utkání:

Diváků:  172
Sedmičky:  5/3 – 6/4
Vyloučení:  4 – 4;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Beneš, Kubis
Sled branek: 2-0, 3-3, 7-3; 9-8, 14-10, 17-12, 20-16; 26-18; 28-25; 31-25; 33-29; 37-29

 

První utkání nadstavbové skupiny o 9. – 13. místo sehrají házenkáři jičínského O2xyworldu ve středu 20. března, kdy na domácí palubovce přivítají od 19:00 hodin poslední celek tabulky, SHC Maloměřice.