Sobota 11. května 2019, Praha

V sobotu cestovali házenkáři HBC Ronal Jičín do Prahy k úvodnímu duelu o třetí místo CHANCE play off STRABAG Rail Extraligy házené. V utkání hraném na palubovce pražské Slavie byli favority hráči domácí Dukly, hosté ovšem nechtěli prodat kůži lacino a do zápasu vstupovali s cílem Pražanům úlohu favorita co nejvíce ztížit. Do sestavy Jičína se po delším zranění vrátil levoruký David Krahulec, také domácí měli k dispozici prakticky všechny hráče.

 

HC Dukla Praha – HBC Ronal Jičín  32:22 (16:9)

První minuty se odehrály v režii domácích házenkářů. Hned z prvního útoku se prosadil slovenský hráč ve službách Dukly Cigáň, vzápětí jej napodobil z rychlého útoku Jeníček. Na straně hostí odpověděl nejzkušenější hráč Šulc, ovšem přišla další smršť domácích a hostující trenéři brali za stavu 5:1 již v šesté minutě time-out. Jičínští působili velmi zakřiknutým dojmem, jako by měli v hlavách stále nevydařený závěr druhého zápasu semifinálové série s Plzní. Především defenzíva pracovala daleko za svými možnostmi, gólmani to tak měli těžké. Přesto Jičínští bojovali, v sedmé minutě korigovali na 6:3, ovšem poté se od nich odvrátila i štěstěna. V krátkém časovém úseku skončily tři střelecké pokusy hostí na tyči či břevně branky, kterou strážil velmi pozorný gólman domácích Petržala. Naopak Pražané pokračovali ve vynikající střelecké produktivitě a na konci desáté minuty vedli již 9:3. Házenkáři Jičína se ale v tento moment nepoložili, pokusili se vývoj prvního poločasu alespoň zdramatizovat a to se jim také částečně povedlo. Několik zákroků včetně chycené “sedmičky” si připsal nastoupivší gólman Machalický, obrana se i díky tomu přeci jenom “zvedla”, také v útočné fázi se hosté stále více osmělovali. V polovině první půle snížili díky zlepšenému výkonu na 10:6. V následujících okamžicích se hráči obou celků střídali ve skórování, do poslední desetiminutovky vstupovaly týmy za stavu 13:8. Následně se ve hře objevilo mnoho nepřesností, zejména chyby Jičínských ale byly z kategorie laciných a díky tomu dokázali Pražané do poločasu navýšit na uklidňujících 16:9.

Do druhého dějství vstupovali házenkáři hostujícího celku se snahou zejména zlepšit svůj herní projev, který ostře kontrastoval s předváděnou hrou ve čtvrtfinálové sérii s Kopřivnicí a se dvěma úvodními duely semifinále s Plzní. Bohužel, opakovala se situace z úvodu utkání. Jičínští vyprodukovali technické chyby, jejich nepříliš razantní střelecké pokusy zlikvidoval v pohodě chytající Petržala. Domácí poté převážně z rychlých protiútoků mířili přesně a odskočili na rozhodujících 19:9. Jičínští se pokoušeli vývoj duelu změnit vysunutější obranou od systému 1-5 přes dvě “osobky” na nejnebezpečnější hráče Dukly, nápor Pražanů tím sice zastavili, na výraznější korekci průběžného stavu to ale nestačilo. Hosté vyzkoušeli rovněž hru se sedmi hráči v poli, ovšem nedokázali si vypracovat výhodné střelecké pozice a domácí následně trestali jednoduchými góly do opuštěné branky. Za rozhodnutého stavu dali trenéři obou celků větší herní prostor všem hráčům, na straně Jičína se střelecky připomněl křídelník Krahulec. Ani jeho sedm přesných zásahů však nemohlo stačit na lepší výsledek, domácí Dukla zvítězila přesvědčivě 32:22 a v sérii hrané na tři vítězné zápasy se ujala vedení 1:0.

Jičínští tedy ani ve druhém utkání za sebou nevystoupili ze stínu, který je zastihl po tolikrát zmiňovaném “zpackaném” závěru druhého semifinále s Plzní na domácí palubovce. Pražané byli ve všech herních činnostech lepší a naprosto zaslouženě zvítězili. Jičínští jim vše zjednodušili nepovedeným vstupem do zápasu, v momentě, kdy si hráči Dukly vytvořili vícebrankový náskok, hráli uvolněně a byli jen těžko k zastavení. Hosté působili unaveným dojmem, hře chyběla větší jiskra, nápaditost, ze spojek se výrazněji prosadil pouze Šulc. Obrana častokrát nedůrazně dostupovala spojky Dukly, jejichž následné střely měly potřebnou přesnost i razanci. Jediným pozitivem tak byl z pohledu hostí návrat Krahulce, jenž dal v závěru střetnutí vzpomenout na svá některá úspěšná střelecká představení ze základní části. Nezbývá, než zmobilizovat zbývající zbytky sil a do středečního zápasu nastoupit v podobně bojovném duchu, jako v předchozích domácích duelech.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 7; Šulc 5/1; Kostelecký 3; Kubík, Dolejší, Horut, Hlava, Miľko, Drbohlav a Kolc po 1; Kovařík; Groh; Rychna; Bareš

 

Daniel Čurda, trenér HC Dukla Praha: “Z naší strany to byl výborný zápas. Myslím si, že jsme předvedli výkon podobný tomu, jak jsme trápili v semifinále Karvinou. Od začátku jsme do toho zápasu dobře vstoupili a to podle mě rozhodlo, protože v první půli jsme byli jasně lepší. Dobře jsme bránili a tahali jsme rychlý útok tak, jak jsme chtěli. Tomáš Petržala perfektně chytal. Byť proti němu byly velké úhly, tak dokázal ty rány vytěsnit. Základ jsme položili v prvním poločase. V tom druhém Jičín zkusil hru 7 na 6, ale myslím si, že jsme to také dokázali vyřešit dobře. Udělali jsme si jasný náskok a zápas se pak dohrával. Chci pochválit všechny hráče a poděkovat divákům, dnes tu byla vynikající atmosféra.”

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Gratuluji Dukle k prvnímu bodu a doufám, že to bude bod poslední. Dnes jsme byli jen sparing partnerem, Dukla si s námi zahrála trénink a já na druhou stranu nejsem překvapený. Po tom semifinále jsme měli hlavy dole, byla 14 dní pauza, dva svátky, já jsem to trochu čekal. Do příštího utkání musíme změnit všechny atributy, které patří ke hře o medaile – počínaje výkonem brankáře, obrany, nasazení a tak dále. V boji o medaile se nemůže stát, že když prohráváte 5:1, tak dáte hlavu dolů.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  527
Sedmičky:  5/2 – 2/1
Vyloučení:  5 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bečička, Horák
Sled branek: 2-1; 5-1; 6-3; 9-3; 10-6; 13-8; 16-9; 19-9; 19-11; 23-13; 25-15; 29-15; 32-22

 

Série o konečné třetí místo se tedy ve středu 15. května přesouvá na palubovku městské sportovní haly v Jičíně. Druhý zápas má výhoz v 19:00 hodin a jičínští házenkáři zvou všechny své fanoušky do hlediště. Pojďme si společně připomenout skvělou atmosféru, která doprovázela boje jičínských házenkářů v honbě za mistrovským titulem v sezóně 2012/2013, ale i letošní čtvrtfinálové a semifinálové duely. Přijďte tedy ve středu 15. května do městské sportovní haly v červeném a rozpoutejme v hledišti pravé házenkářské peklo, Jičínští budou Vaši podporu v nesmírně těžkém střetnutí o medaile potřebovat.

 

V rámci středečního druhého utkání o třetí místo     podpoří házenkáři, a pevně věříme, že i přítomní fanoušci, malou Michalku v rámci projektu „Naděje pro Michalku“! Michalka se narodila s rozštěpem páteře a tzv. golfovou nohou, to znamená, že její nožička byla celá otočená na jednu stranu a ačkoliv je na světě krátce, má za sebou řadu náročných operací a rehabilitací. Michalka má před sebou ještě dlouhou cestu a aby měla nožičky úplně v pořádku, bude muset podstoupit ještě několik operací na ortopedické klinice ve Vídni, pravidelně cvičit v rehabilitačních centrech a neobejde se bez potřebných zdravotních pomůcek, které pojišťovna neproplácí! Celý příběh Michalky naleznete na webových stránkách:

http://www.nadejepromichalku.cz/cs/muj-pribeh/!

A právě na operace, s tím spojené rehabilitace a zdravotní pomůcky přispějeme i MY, jičínští házenkáři společně s Vámi, skvělými příznivci!

 

A jak budeme pomáhat?

1) za každý vstřelený gól našeho týmu ve 2. semifinálovém utkání poputuje Michalce 200 Kč

2) finanční příspěvek poskytne klub HBC Ronal Jičín, ale i samotní hráči extraligového týmu

 

Jak můžete pomoci vy?

1) Přijďte na utkání, vytvořte nám tradiční skvělou atmosféru, která nás požene za lepším výkonem.

2) Přispějte libovolným příspěvkem dle Vašeho uvážení do zapečetěné kasičky, kterou naleznete v zázemí sportovní haly.

3) Ve vestibulu haly naleznete stánek s dárkovými předměty pod záštitou sbírky Život dětem o.p.s., která se na pomoci Michalce aktivně podílí a jejichž zakoupením Michalce přispějete.

4) Přispět můžete individuálně jakoukoliv částkou přímo na transparentní účet 117771700/5500 pod variabilním symbolem 1919 a do poznámky napište Michalka.

 

Děkujeme, že s námi pomáháte a dáváte Michalce naději se uzdravit a udělat svůj první krůček!