12. května 2019, Hustopeče

Předposlední kolo první ligy zaválo jičínskou rezervu do Hustopečí, kde hraje vedoucí celek soutěže Legata. Jičínští přijeli s cílem nedat svoji kůži zadarmo, netajili se touhou získat veledůležité body, či alespoň bod. Ač byla sestava hostí opět neúplná, mladíci v jičínském dresu nezklamali, bojovali od počátku až do hořkého konce. K zisku bodu neměli daleko.

 

Házená Legata Hustopeče – HBC Ronal Jičín “B”  31:27 (16:16)

Hosté přijeli na Moravu s otevřeným hledím. Od začátku svého vysoce favorizovaného soupeře překvapili aktivní hrou v útoku i obraně. Prvních deset minut patřilo jičínským mladíkům. Dorostenci Jičína dokázali svým daleko zkušenějším soupeřům nejenom vzdorovat, ale dokonce se dostat do vedení a to si až do 12. minuty udržovat. Zkušenost domácích, v jejichž řadách hrají bývalí extraligoví hráči Brna, se ale projevila v útoku při spolupráci  s pivotem. Odsud hrozilo hostím největší nebezpečí. V 11. minutě vedl Jičín 4:6, ale právě čtyři branky z pivota za sebou obraz hry otočily. Domácí se dostali do vedení 9:7 a divákům se zdálo, že výhra domácích bude jednoduchá. Nestalo se. Hosté nepřestali bojovat, dokázali se prosazovat především z křídel a prostoru pivota, většinou díky přehledu Š. Drbohlava a Bíška. V 19. minutě bylo srovnáno a od té doby se domácí nedostali do většího vedení než o branku. Obrat nastal v posledních čtyřech minutách poločasu. Snaživí Jičínští dokázali odskočit na dvě branky, 14:16 a živili naději na dobrý výsledek. Poslední minuta však ukázala hostím odvrácenou tvář. Přišla dvě vyloučení, možná i dost přísná. Toho domácí využili. Dvojnásobnou přesilovku zužitkovali a těsně před klaksonem srovnali na 16:16.

I začátek druhé půle začínal dvojnásobnou převahou domácích. V oslabení ale skórovali hosté. Domácí pak využili několika zaváhání Jičína (ukvapená střelba, technické chyby) a znovu překlopili vedení na svou stranu. Stav 19:17 dlouho nevydržel. Mezi šestou a jedenáctou minutou hráči Ronalu vstřelili pět branek v řadě, vedení 19:22. To bylo velmi nadějné i vzhledem k tomu, že v brance HBC podával vynikající výkon J. Knittl. Poté však přišla možná osudová minutka. Patnáct minut před koncem mohli jičínští mladíci navýšit skóre na rozdíl čtyř branek. Neproměnili brejk, zahodili šanci z křídla, vyrobili technickou chybu a přišlo i vyloučení. Těchto zaváhání dokázali domácí samozřejmě využít. Hosté sice ještě osm minut před koncem drželi nejtěsnější vedení (24:25), ale přišlo další vyloučení, což byla pobídka pro domácí zkušený tým. Hráči Legaty skórovali pětkrát za sebou a dokonali tak úplný obrat. Hosté se sice snažili až do konce, ale ubývaly jim i síly, přestali proměňovat své šance. Přeci jenom častá vyloučení a hra v oslabení  udělaly své. Překvapení se tak nekonalo, ač k němu bylo velmi blízko.

Jičínští podlehli vítězi první ligy, ale stydět se za výkon nemusí. Proti daleko zkušenějšímu protivníku podali jeden z nejlepších výkonů na venkovních palubovkách. Všichni dorostenci byli vidět. Především Š. Drbohlav, který se staral o rozehrávku a dokázal proměnit sedmimetrové hody, výborný zápas sehrál Bíšek a v brance J. Knittl. Jeho bratr Martin patřil též mezi neúnavné bojovníky, stejně jako Vaněk a Pekař na pivotu. Celý tým podal bojovný, nebojácný výkon. Škoda krátkodobých  zaváhání v závěru poločasů a velkého množství vyloučených. Hra v oslabení stála hosty  příliš sil, ty pak v závěru chyběly. Rozuzlení konečné tabulky první ligy se tudíž odkládá na poslední kolo. Zlín, dva body před Jičínem, a Náchod, nyní stejně bodů, vyhrály, bude rozhodovat sobotní klání v Jičíně mezi HBC a Zlínem a nedělní utkání Náchoda na půdě druhého celku TJ JM Chodov.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”: Petr, J. Knittl – Bíšek 9/1; Š. Drbohlav 8/5; Dvořák 3; P. Drbohlav a Pekař po 2; Vávra, Šolc a M. Knittl po 1; Vaněk; Vraný

 

Statistika utkání:
Diváků:  126
Sedmičky:  2/2 – 6/6
Vyloučení:  2 – 7;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Procházka, Horáček
Sled branek: 2-1, 2-4, 4-6, 7-6, 14-13, 14-16, 16-16, 19-17, 19-22, 20-23, 23-23, 23-24, 29-25, 31-27

 

Poslední zápas soutěžního ročníku 2018/2019 sehraje “B” tým Jičína nezvykle v sobotu 18. května. Důležitý zápas s celkem HC Zlín začíná v 15 hodin.