Sobota 28. září 2019, Jičín

K dalšímu nesmírně těžkému zápasu Strabag Rail extraligy nastoupili v sobotu házenkáři jičínského Ronalu. Na palubovce městské sportovní haly přivítali v repríze čtvrtfinálové série play-off z předchozího ročníku nejvyšší soutěže celek KH ISMM Kopřivnice. Domácí chtěli navázat na úvodní domácí duel s Karvinou, bohužel na soupeře nemohli vyrukovat v nejsilnějším složení. V utkání v Novém Veselí se zranili Groh a Šulc, druhý jmenovaný sice na soupisce o utkání figuroval, do zápasu ale zasáhnout nakonec nemohl. Někteří další hráči v týdnu z důvodu nemoci prakticky netrénovali, i proto museli zaskočit bývalý kapitán Bareš a křídelník Kolc. Potěšitelný byl naopak návrat pivota Miľka, jenž se na palubovku v ostrém zápase vrátil po sedmi týdnech. I přes výše popsané problémy chtěli Jičínští bodovat a odpoutat se od spodních pater tabulky.

 

HBC Ronal Jičín – KH Kopřivnice  25:29 (14:15)

Jako první se v zápase prosadili hosté z Kopřivnice, na straně Jičína odpověděl Kovařík. Následující minuty patřily hráčům hostujícího celku. Ti potvrzovali svou kvalitu, rychlými kombinacemi dokázali přehrávat jičínskou obranu a díky neomylné koncovce odskočili třemi góly v řadě na 1:4. I nadále pokračovali Kopřivničtí, mohutně povzbuzováni početnou skupinkou svých příznivců, v nátlakové hře a odměnou jim bylo vedení 3:7 v jedenácté minutě. Domácí však za tohoto stavu zapnuli na vyšší obrátky. Zlepšili především agresivitu v obraně, s několika zákroky přispěchal rovněž gólman Veverka a obraz hry se jako mávnutím proutku změnil. Jičínští také mnohem lépe kombinovali v útoku, na konci jejich akcí byl často Krahulec. Domácí postupně z brankového manka umazávali a na začátku poslední desetiminutovky byl rozdíl ve skóre pouze jediný gól, 10:11. Následně zvýšil aktivně hrající Gřes na 10:12, další minuty ale patřily pokračujícímu náporu domácích. Na 11:12 snižoval Kostelecký, vyrovnání zařídil svou druhou trefou pivot Drbohlav a jičínské barvy poslal poprvé do vedení Dolejší, 13:12. Za tohoto stavu uviděl červenou kartu za faul na pronikajícího Donosa Pich, domácí tak přišli o dalšího levorukého hráče. Vzápětí mohli Jičínští zvýšit na dvougólový rozdíl, samostatný brejk ovšem nevyužili a zákonitě přišel trest. Hosté dvěma góly získali lepší výchozí pozici zpět, 13:14. Do konce poločasu ještě vstřelily oba týmy po jednom gólu, do šaten se tak odcházelo za stavu 14:15.

Po změně stran dokázali domácí borci ubránit končící přesilovku hostí, ve druhé minutě srovnal Dolejší na 15:15. Následující fáze utkání ale patřila Kopřivnici. Hosté dobře kombinovali, měli ve svém středu hráče, kteří se dokázali prosadit střelbou ze střední vzdálenosti případně individuálně. Pětigólová šňůra znamenala vedení hostujícího celku 15:20 a se sebevědomím jičínských házenkářů to logicky zamávalo. Domácí ale neskládali zbraně, bojovali i nadále za nepříznivého stavu a dokázali korigovat na 17:20 a 18:21. Bohužel, několik dalších nadějných šancí nevyužili a připravili se tak o možnost brankové manko ještě více zkorigovat. Především zásluhou vynikajícího výkonu brankáře Žingora hosté znovu navýšili vedení na rozdíl pěti branek a mohli tak hrát ve větším klidu. V závěrečné desetiminutovce se již nic dramatického neudálo, Kopřivničtí zkušeně hlídali svůj náskok a nakonec se mohli radovat ze zaslouženého vítězství 25:29.

Házenkáři jičínského Ronalu tedy ani napočtvrté v letošní sezóně nezvítězili, nutno přiznat, že narazili na velmi silného protivníka. Hosté disponují individuálně a rychlostně výborně vybavenými hráči, síla týmu ještě vzrostla příchodem dvou zahraničních posil. Přesto odehráli naši házenkáři velmi solidní první půli, bohužel nevydařený vstup do druhého dějství rozhodl o osudu utkání. Na straně Jičína se střelecky blýskl Krahulec, autor deseti branek. Nejlepším hráčem hostí byl gólman Žingor, jenž v nejdůležitějších momentech své spoluhráče výrazně podržel, jeho procento úspěšnosti se přiblížilo padesáti procentům.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 10/4; Dolejší a Kostelecký po 4; Kovařík a J. Drbohlav po 2; Pich, Škalda a Sedlák po 1; Rychna; Hlava; Miľko; Bareš; Kolc; Šulc   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „I přes porážku nacházím pozitiva. Samozřejmě obdržených 29 gólů na domácí palubovce není dobrá vizitka obrany, ale my jsme měli nějaké absence nejenom v obraně, ale i na postupný útok. Neudrželi jsme výkonnost, kterou bychom potřebovali, soupeř naopak ano a proto spravedlivě zvítězil. Já jsem rád za těch 45 minut, kdy i mladí kluci dokázali hrát agresivně. Během sezóny nás čeká ještě spousta práce, abychom se výkonnostně dokázali udržet celých 60 minut.”

Lubomír Veřmiřovský, trenér KH ISMM Kopřivnice: „Rozebrali jsme si zápas, věděli jsme, co nás bude čekat. Věděli jsme, že pokud do toho dáme srdce a odmakáme to celých šedesát minut, budeme mít šanci vítězství urvat. To se potvrdilo tím, že obrana fungovala, Marek Žingor výborně chytal a to byl dle mého názoru ten nejdůležitější důvod.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  520
Sedmičky:  4/4 – 1/1
Vyloučení:  5 – 3;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Králíček, Letev
Sled branek: 1-1; 2-4; 3-7; 6-7; 9-10; 10-12; 13-12; 14-15; 15-15; 15-20; 18-21; 21-24; 22-28; 25-29

 

V sobotu 5. října nastoupí házenkáři jičínského Ronalu k utkání 5. kola Strabag Rail extraligy v Hranicích, o týden později, v sobotu 12. října, přivítají od 18:00 hodin velmi silný celek HC ROBE Zubří.