Sobota 5. říjen 2019, Hranice

Po domácí porážce s Kopřivnicí cestovali jičínští házenkáři k dalšímu duelu Strabag Rail extraligy, tentokrát do Hranic. Naše výprava si byla moc dobře vědoma významu utkání, pokud se chtěli hosté odpoutat od nejspodnějších pater tabulky a přiblížit se ke svému protivníkovi, museli zvítězit. V opačném případě by po pěti kolech zůstali se ziskem jednoho bodu odříznuti od svých konkurentů v boji o play-off. Bohužel, jak se již stalo v úvodu sezóny tradicí, nemohli trenéři Jičína počítat hned s několika hráči základní sestavy. Zranění nepustila do hry kapitána Šulce, stejně tak pivota Drbohlava. Když už to vypadalo alespoň na návrat pilíře defenzivních řad Groha, přišlo jeho další zranění na posledním předzápasovém tréninku. Toho se nezúčastnil ani nejlepší střelec týmu Krahulec, jenž však do utkání s velkým sebezapřením nakonec nastoupil.

 

Cement Hranice – HBC Ronal Jičín  20:21 (6:11)

Přestože hráči hostujícího Ronalu si uvědomovali, že nastupují v silně oslabené sestavě, přistoupili k úvodu utkání nejlepším možným způsobem. Plně koncentrovaná pozorná obrana za zády s jistým Veverkou, to byly faktory, které určovaly ráz úvodní čtvrtiny celého duelu. Skutečně, jičínská defenzíva působila velmi jistým dojmem, střelecké pokusy domácích si s přehledem nacházel hostující gólman a domácí znejistěli. To Jičínští si vedli poměrně slušně také v útočné fázi. Jako první se trefil Miľko, druhou branku přidal Krahulec, v deváté minutě se nemýlili Kovařík a ze samostatného úniku Rychna a na ukazateli svítil stav 0:4. První přesný zásah zaznamenali domácí až na konci první desetiminutovky, obraz hry se však ke spokojenosti hostí vůbec nezměnil. Jičínští pokračovali v soustředěném výkonu a přestože také nestárnoucí domácí brankář Kučerka některé jejich pokusy “lapil”, dokázali přidávat další trefy do černého. Na 1:5 zvyšoval krásnou střelou z křídla Kostelecký, poté se dvakrát prosadil Kovařík a na těžko uvěřitelných 1:9 zvyšoval bývalý kapitán našeho celku, Bareš, jenž spolu s dalším pivotem Šebkem vypomohli Jičínským při absenci J. Drbohlava. Domácí byli v těchto fázích utkání psychicky velmi dole, nedařilo se prakticky nic. Druhý gól vstřelili Hraničtí až na začátku třetí desetiminutovky, když jejich úspěchu předcházelo sportovní gesto hostujícího Miľka, jenž přiznal teč míče. I tak drželi Jičínští sedmi až osmibrankový náskok, pět minut před koncem první půle byl stav 3:11. Jak již to ale v zápasech aktuálního ročníku u hráčů jičínského celku chodí, přišel zbytečný výpadek, který ráz zápasu výrazně změnil. Místo toho, aby hosté v klidu trpělivě kombinovali a čekali si na vhodnou příležitost k ohrožení Kučerkovi svatyně, uspěchali střelbu, neproměnili některé šance, ale zejména se dopustili naprosto školáckých technických chyb. Nervózně působící domácí se chytli stébla, nabídnutou příležitost uchopili a třemi góly v řadě zkorigovali na přeci jen hratelnějších 6:11. To byla pro hosty trochu studená sprcha.

Přestože hned v úvodu druhého dějství zvýšil Krahulec na 6:12, odnesli si domácí ze závěru úvodní třicetiminutovky naději na obrat. A skutečně se začali dít věci. Cementáři využili jakéhosi strachu o vítězství v podání hostí a šňůrou čtyř branek snížili na 10:12. Tento stav se logicky na sebevědomí Jičínských výrazně podepsal, hosté začali hrát v útoku velmi nervózně. Nikdo z hráčů na sebe nebyl schopen vzít odpovědnost a jít nekompromisně do zakončení. Vázla souhra, míč putoval z jedné strany na druhou bez výraznější šance ohrozit domácího gólmana. Naštěstí alespoň obrana fungovala stále solidně, takže domácí museli dotahovat jedno až dvoubrankové vedení hostí. Do poslední desetiminutovky vstupovali házenkáři jičínského Ronalu za stavu 15:17 ve svůj prospěch. Stačila však dvě zaváhání a hráči Cementu poprvé v zápase srovnali stav, 17:17. V těchto momentech střetnutí se “lámal chléb”. Bylo velmi důležité, jak zareagují házenkáři Jičína. Ti se naštěstí vzchopili a tuto krizovou situaci ustáli. Především levoruký Pich ukázal, že je platnou posilou našeho celku. Právě on zajistil jičínským barvám nejtěsnější náskok, o chvíli později se k němu přidal Kovařík, jenž nádhernou “pumelicí” zvýšil na 17:19. Poté se hosté dostali do pasivity, ovšem Pich se nebojácně prodral přes obránce Hranic a schovanou střelou upravil na ještě veselejších 17:20. Domácí ještě vykřesali jiskřičku naděje, když necelé dvě minuty před koncem snížili na 18:20. V téže minutě ale znovu Pich skóroval a zvýšil na 18:21. V úplném závěru ještě domácí využili ne zcela takticky dohraného závěru hostí a dvěma góly stanovili výsledek na konečných 20:21.

Házenkáři jičínského Ronalu tak konečně poznali radost z vítězství a poprvé v aktuální sezóně se radovali z dvoubodového zisku. Jičínským vyšel parádně vstup do zápasu, když po dvaceti minutách vedli 1:9. Vlastní taktickou nevyzrálostí ovšem o náskok v závěru poločasu přišli a posadili tak házenkáře Hranic do sedla. Ti toho využili, zápas zdramatizovali, ovšem jak již bylo napsáno, naši hráči nejtěžší chvíle ustáli a nakonec zaslouženě urvali dva body. Výborný výkon předvedl gólman Veverka, kterému ovšem skvěle pomáhala hostující defenzíva. Tam byli nejvíce vidět Rychna, Miľko, Kovařík a Hlava. V útoku sehrál asi nejlepší letošní zápas Kovařík, důležité góly střílel Krahulec a závěr duelu si “přivlastnil” Pich. Ten zaznamenal tři z posledních čtyř zásahů Jičínských a dovedl tak naše barvy k důležité a nesmírně cenné výhře. Také ostatní hráči se zasloužili o úspěch jičínského týmu.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kovařík 5; Krahulec 5/1; Pich 4; Miľko a Šklada po 2; Rychna, Bareš a Kostelecký po 1; Hlava; Dolejší; Sedlák; Šebek; M. Knittl; Š. Drbohlav   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín:  “Dnes určitě důležité vítězství se soupeřem na úrovni, kde se pohybujeme my. Jsem rád za předvedený výkon, hlavně v prvních dvaceti minutách prvního poločasu. Kde obrana s gólmanem dobře fungovala a byla agresivní. Dostávali jsme střelce z Hranic pod tlak a dařilo se nám dávat jednoduchý góly z první a druhé vlny. Ale posledních 10 minut jsme dali vlastními chybami Hranicím šanci, aby se do konce poločasu dotáhly. Druhý poločas naivitou našeho mladí jsme dopustili, aby se Hranice dostaly úplně na dostřel. Chtěl bych pochválit mužstvo, že jsme ten zlomový moment dokázali ustát a zlomili jsme to v náš prospěch.“

Miroslav Bartoň, trenér TJ Cement Hranice: “Je to pro nás velká ztráta prohrát v domácím prostředí. Co jsme předvedli v prvních dvaceti minutách, proto nemám vysvětlení. Takové selhání v útočné fázi jsem za svoji dobu nezažil. Druhý poločas už byl z naší strany bojovný, ale pořád jsme se nemohli dostat do vedení. Znovu technické chyby nás přibrzdily v tom, abychom zápas otočili. Velká škoda a hodně nás ty body budou mrzet.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  248
Sedmičky:  1/1 – 1/1
Vyloučení:  2 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 0-4; 1-4; 1-9; 3-11; 6-11; 6-12; 10-12; 12-14; 15-17; 17-17; 17-20; 18-21; 20-21

 

Již v sobotu 12. října čeká naše házenkáře další utkání z kategorie nejtěžších. Na palubovce městské sportovní haly přivítají v tradičních 18:00 hodin aktuálně třetí celek Strabag Rail extraligy a jednoho z největších aspirantů na mistrovský titul, týmu HC ROBE Zubří.