Pátek – neděle 9. – 11. 8. 2019, Glogów

Od pátku do neděle se představili házenkáři jičínského Ronalu na tradičním mezinárodním turnaji v polském Glogówe. Naše výprava cestovala do Polska téměř kompletní, pro svalové zranění chyběl pouze Krahulec. Naopak v sestavě se objevili všichni noví hráči, tedy křídelníci Sedlák a Pich, stejně tak dorostenec Knittl.

V pátek změřili Jičínští síly s předním týmem nejvyšší polské soutěže, týmem MMTS Kwidzyn. Po pomalejším rozjezdu sehráli naši házenkáři vynikající první poločas, který vyhráli poměrem 15:13. Stínem duelu bylo zranění ruky Martina Miľka, jenž z turnaje odstoupil hned ve čtvrté minutě. Ve druhé půli převzal iniciativu Kwidzyn, který využil zaváhání Jičínských na začátku druhého dějství, kdy náš celek nevyužil v krátkém sledu dvě přesilové hry a naopak sám inkasoval. Jičínští nakonec prohráli 23:32.

V prvním sobotním duelu nastoupili naši házenkáři proti ukrajinskému Záporoží. Soupeř se dostal na začátku utkání do tlaku, z něhož vytěžil vedení 3:9. Poté se ke slovu dostali Jičínští, kteří do konce půle snížili na nadějnějších 13:16. Ještě v polovině druhé třicetiminutovky byli naši házenkáři soupeři na dostřel, v závěru ale ukrajinský celek drama nedopustil a zvítězil 22:31. V průběhu druhého poločasu odstoupili z turnaje pro další zranění zkušený Šulc a aktivní Škalda.

Ve druhém sobotním střetnutí vyzvali Jičínští rovněž účastníka nejvyšší polské soutěže, Pogoń Štětín. Úvodní dějství zahájili naši házenkáři výborně a na konci první desetiminutovky vedli 6:3. Polský tým ale dokázal do konce půle otočit na 12:14. Po změně stran pokračovala vyrovnaná bitva, v polovině však Štětín odskočil na 17:22 a i vzhledem k absencím v jičínském dresu se zdálo býti rozhodnuto. Naši hráči se ale dokázali bojovností do utkání vrátit a z brankového manka postupně ukrajovali. V předposlední minutě srovnával agilní Kovařík na 24:24 a náš celek byl blízko bodu. Bohužel, o nejtěsnějším vítězství v poměru 24:25 rozhodl hráč Štětína brankou z volného hodu po uplynutí hrací doby.

Do nedělního zápasu o 5. místo proti domácímu Glogówu nenastoupili v barvách Jičína už ani bratři Drbohlavové, náš celek tak dohrával turnaj ve značně oslabené kombinované sestavě. Trenér Petr Mašát tedy neměl před posledním vystoupením týmu k dispozici ani jednoho pivota, na tomto důležitém postu se tak střídali Groh, Kovařík či Rychna. Na herním projevu se to logicky promítlo, projevily se však i další absence. Domácí praktikovali celý první poločas hru v sedmi hráčích v poli, silovým pojetím a fyzickými parametry Jičínské přehrávali. To dokresloval i výsledek první půle, stav 7:17 z pohledu našeho celku. Ve druhém dějství ale Jičínští zagresivnili obranu, podařilo se jim několikrát přečíst souhru domácích a po brankách do opuštěné branky Glogówa snížili. Na začátku poslední desetiminutovky byl rozdíl ve skóre pouhé tři góly, 19:22. Na víc již ale naši házenkáři neměli, okleštěné sestavě docházely síly, Jičínští nakonec podlehli 22:27 a na turnaji obsadili šestou příčku.

Přestože házenkáři jičínského Ronalu všechny zápasy prohráli, v každém z utkání sehráli výborné pasáže, které jsou příslibem do dalších přípravných duelů. Potěšitelné je, že se do týmu postupně zabudovávají noví hráči, jež naznačili svůj potenciál. Nejvýraznějšími postavami Jičínských byli Hlava a Kovařík, prvně jmenovaný byl vyhodnocen jako nejlepší hráč našeho týmu. Naopak stinnou stránkou turnaje je zranění pivota Miľka, které si vyžádá delší pauzu. Ostatní hráči, kteří se v Polsko také zranili, by se měli postupně do týmu vracet.

 

Výsledky HBC Ronal Jičín:

–   MMTS Kwidzyn   23 : 32             (15:13)

–   ZTR Záporoží       22 : 31             (13:16)

–   Pogoń Štětín         24 : 25             (12:14)

–   Chrobry Glogów   22 : 27             ( 7 :17)

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 1, Machalický – Hlava a Kovařík po 19; Sedlák a Pich po 8; Groh a Dolejší po 6; Šulc 5; Škalda 4; Kostelecký, J. Drbohlav, Š. Drbohlav a Knittl po 3; Miľko 2; Rychna 1   

 

 

Již tento týden, přesněji ve dnech 14. – 17. srpna, proběhne v jičínské sportovní hale tradiční domácí mezinárodní turnaj, Zepos Cup. V jeho průběhu změří házenkáři Jičína síly s Talentem Plzeň, HC ROBE Zubří, polským Glogówem a slovenským celkem MŠK Považská Bystrica. Poté již bude vše směrováno na “ostrý” start extraligy.

 

HRACÍ PROGRAM

 

Středa 14. 8. 2019

19:00         HC ROBE Zubří          –      HBC Ronal Jičín

 

Čtvrtek 15. 8. 2019

17:00         HC ROBE Zubří          –      Chrobry Glogów

19:00         HBC Ronal Jičín         –      MŠK Pov. Bystrica

 

Pátek 16. 8. 2019

15:00         Chrobry Glogów         –       Talent M.A.T. Plzeň

17:00         MŠK Pov. Bystrica     –       HC ROBE Zubří

19:00         Talent M.A.T. Plzeň  –       HBC Ronal Jičín

Sobota 17. 8. 2019

10:00         Chrobry Glogów        –       MŠK Pov. Bystrica

12:00         Talent M.A.T. Plzeň  –       HC ROBE Zubří

14:30         HBC Ronal Jičín        –       Chrobry Glogów

16:30         MŠK Pov. Bystrica    –        Talent M.A.T. Plzeň

 

18:00         Vyhlášení výsledků