Středa – sobota 14. – 17. 8. 2019, Jičín

Ve dnech 14. – 17. 8. 2019 proběhl v městské sportovní hale v Jičíně tradiční mezinárodní turnaj v házené mužů ZEPOS CUP. Na tomto výborně obsazeném klání startovaly týmy české Strabag Rail Extraligy a to Talent M.A.T. Plzeň (úřadující mistr České republiky), HC ROBE Zubří a domácí HBC Ronal Jičín. Zahraniční celky zastupovali házenkáři slovenského celku MŠK Považská Bystrica účastník nejvyšší polské soutěže, KS SPR Chrobry Glogów.

Házenkáři jičínského Ronalu zahájili turnaj ve středu velmi sympatickým vystoupením s házenkáři Zubří. Ti přes léto značně posílili a sílou svého hráčského kádru se již nyní zařadili mezi velké kandidáty na zisk medailí v domácí soutěži. Ve vzájemném duelu sehráli naši házenkáři výborný první poločas, který ovládli v poměru 14:11. Po změně stran vystupňovali Zuberští tempo a vývoj duelu otočili. Na začátku poslední desetiminutovky odskočili na 24:27, domácí ale šňůrou tří branek srovnali na 27:27. Poslední slovo ale patřilo hostům, kteří následně uhájili nejtěsnější výhru 27:28.

Ve druhém střetnutí změřili Jičínští síly se slovenskou Považskou Bystricí. Tento zápas se našim házenkářům povedl nejméně. S malými výjimkami neustále dotahovali náskok soupeře, který narostl ve druhé půli až na rozdíl pěti branek. Domácí nakonec podlehli 27:31.

V pátek čekal Jičínské další nesmírně těžký protivník, úřadující mistr České republiky a přemožitel našeho celku v semifinálové sérii play-off, Talent M.A.T. Plzeň. V prvním dějství byli lepší Západočeši, kteří potvrzovali roli favorita náporem v posledních deseti minutách si vynutili vedení 9:14. Na začátku druhé půle hosté navýšili náskok až na 15:22, poté se ale házenkáři jičínského Ronalu do svého soupeře doslova zakousli a z náskoku Plzeňských pomalu ukrajovali. Zkušení hosté si ale závěr utkání pohlídali, domácí odešli poraženi v poměru 25:27.

Poslední vystoupení na turnaji bylo zároveň soubojem o poslední místo. Házenkáři Jičína nastoupili proti polskému Glogówu s cílem připsat si alespoň jedno turnajové vítězství, samotný úvod duelu ale jejich plány rychle zhatil. Domácí drželi se soupeřem herně krok, ovšem s koncovkou byli doslova na štíru. Jičínští neproměnili v úvodních minutách pět vyložených šancí, které umožnili hostím odskočit na hrozivých 2:10. V závěru prvního poločasu ale domácí přeci jen střeleckou smůlu protrhli a před poločasovou přestávkou zkorigovali na hratelnějších 9:14. Po změně stran se Jičínští pokoušeli vývoj duelu zdramatizovat a to se jim také dařilo. V poslední desetiminutovce nejprve snížili na nejtěsnějších 23:24, na následný gól soupeře odpověděli dvěma zásahy do černého a rázem bylo srovnáno, 25:25. Podobně jako v prvním střetnutí se Zubřím ale vstřelili poslední branku hosté a utkání tak skončilo nejtěsnější porážkou Jičína, tentokrát 25:26.

Domácí tedy na rozdíl od loňského roku, kdy turnaj bez ztráty bodů ovládli, výsledkově nezvládli a obsadili poslední pátou příčku. Přesto v každém z odehraných utkání předvedli výborné pasáže a ve všech představeních byli svým soupeřům důstojným protivníkem. Je nutné si uvědomit, že trenér Petr Mašát neměl k dispozici pivota Miľka, pro zranění nemohl vypomoci ani bývalý kapitán týmu Bareš, jen se sebezapřením turnaj odehrál J. Drbohlav. Do zápasů nemohli zasáhnout rovněž Groh a Škalda, v některých duelech absentovali také Šulc či Hlava. Nezbývá, než si přát, aby se zranění hráči uzdravili a tým se mohl věnovat závěrečné fázi přípravy na ostrý start nového ročníku nejvyšší soutěže.

Pro úplnost uvádíme, že vítězem Zepos Cupu 2019 se stal celek HC ROBE Zubří před Talentem Plzeň a týmem MŠK Považská Bystrica. Chrobry Glogów obsadil čtvrtou příčku, Jičín pátou. Nejlepším střelcem se stal hráč Považské Bystrice Liubomyr Ivanytsia, nejlepším gólmanem byl direktoriátem turnaje vyhlášen Rafal Stachera z polského Glogówa.

 

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 1, Machalický, Pleva, Petr – Krahulec 19; Kovařík 15; Pich a Sedlák po 14; J. Drbohlav 13; Šulc a Dolejší po 6; M. Knittl 4; Hlava a Rychna po 3; Bareš a Š. Drbohlav po 2; Kostelecký a Vaněk po 1

 

 

Výsledky všech střetnutí:

HC ROBE Zubří            –      HBC Ronal Jičín                   27 : 28

HC ROBE Zubří            –      KS SPR Chrobry Glogów     33 : 23

HBC Ronal Jičín           –      MŠK Považská Bystrica       27 : 31

SPR Chrobry Glogów   –      Talent M.A.T. Plzeň             30 : 30

MŠK Pov. Bystrica        –     HC ROBE Zubří                     25 : 35

Talent M.A.T. Plzeň      –     HBC Ronal Jičín                    27 : 25

SPR Chrobry Glogów    –     MŠK Považská Bystrica       30 : 32

Talent M.A.T. Plzeň      –     HC ROBE Zubří                     21 : 22

HBC Ronal Jičín            –     KS SPR Chrobry Glogów      25 : 26

MŠK Pov. Bystrica         –     Talent M.A.T. Plzeň              30 : 32

 

 

 

KONEČNÁ TABULKA ZEPOS CUP 2019

1.   HC ROBE Zubří                     4       4    0    0            118 :  96            8

2.   Talent M.A.T. Plzeň                4       2    1    1             110 : 107          5

3.   MŠK Považská Bystrica        4       2    0    2           118 : 124            4

4.   SPR Chrobry Glogów            4       1    1    2            109 : 120           3

5.   HBC Ronal Jičín                  4       0    0    4           104 : 112           0