Středa 21. listopadu 2018, Brno

Netradičně ve středu cestovali házenkáři jičínského Ronalu k poslednímu utkání první poloviny základní části Strabag Rail Extraligy. Představili se na půdě předposledního Brna, přičemž utkání vysílala přímým přenosem sportovní televizní stanice ČT Sport. Domácí se v dosavadním průběhu sezóny trápí, získali pouhé tři body a hluboko tak zaostávají za svými předsezónními cíli. Naopak naši házenkáři prožívají poměrně vydařené období, naposledy minulý týden nejprve vyřadili v osmifinále Českého poháru jeho obhájce, tým Talentu Plzeň a v desátém kole nejvyšší soutěže přehráli Zubří. I do utkání v Brně nastupovali s jednoznačným cílem potvrdit roli favorita a ještě více si upevnit pozici v popředí extraligové tabulky.

 

SKKP Handball Brno – HBC Ronal Jičín  28:26 (12:11)

První branku zápasu vstřelil Kovařík, domácí vzápětí stav srovnali. Přesto byli s úvodními minutami více spokojeni hráči Jičína. Hostujícímu celku se poměrně dařilo v obraně, svým dílem přispěl také gólman Veverka a tak nebylo divu, že v deváté minutě zvyšoval na 1:4 Horut. Zdálo se, že házenkáři Jičína budou pokračovat v soustředěných výkonech minulých kol. Stačila však kratičká ztráta koncentrace a vše bylo jinak. Hosté si v dalších minutách vypracovali velmi solidné střelecké šance, bohužel v koncovce zaváhali a to jak z levého, tak pravého křídla. Následně neproměnili ani samostatný brejk a místo herní pohody se do jejich projevu vkradla nervozita. Brňané toho využili a postupně se vrátili do zápasu. Ve třinácté minutě byl stav ještě 3:5, ovšem v polovině první půle již hráči domácího SKKP díky třígólové šňůře vedli 6:5. Tato fáze zápasu zanechala na Jičínských až nečekaně hluboké stopy. Hosté zcela přestali produkovat hru, kterou se prezentovali v předchozích zápasech. V útoku si počínali chaoticky, naivně, hra postrádala jakýkoliv řád. Tato křeč se bohužel přenesla i do obrany. Naštěstí nejprve Veverka, později v průběhu poločasu také Machalický své spoluhráče několikrát podrželi. Ani to však nestačilo, domácí získali půdu pod nohama, přesvědčili se, že mohou hosty porazit a podle toho se také činili. Šest minut před koncem úvodního dějství již byl rozdíl ve skóre čtyři góly, stav 11:7. V závěru poločasu se na straně Jičína začalo blýskat opět na lepší časy. Hosté zlepšili pohyb v obraně, zrychlili rozehrávku a do závěrečného klaksonu se jim podařilo snížit na 12:11.

Do druhých třiceti minut vstupovali Jičínští s cílem zkoncentrovat síly, vnutit soupeři svůj styl a vývoj televizního duelu obrátit ve svůj prospěch. V úvodu se oba týmy pravidelně střídaly ve skórování, domácí si tak i nadále udržovali nejtěsnější vedení. V osmé minutě srovnal Krahulec na 15:15 a stejný hráč o chvíli později proměněnou sedmičkou vrátil hostujícím barvám vedení, 15:16. Utkání pokračovalo ve vyrovnaném duchu i nadále. Hosté se stále nemohli výrazněji chytit na obraně, chyběly rovněž zákroky gólmanů. I proto domácí otočili na 20:19. Hráči Jičína bojovali, ovšem další neproměněné šance je znovu “lámaly”. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky Jičínští pohrdli možností skórovat do opuštěné branky domácích, následně neproměnili další jasnou tutovku a při vlastní přesilovce přidali útočný faul. Možností, jak strhnout vedení na svou stranu, tedy měli Jičínští poměrně mnoho. Bohužel, nestalo se a házenkáři Brna trestali. Nejprve odskočili na 23:21, následně po korekci Krahulce tříbrankovou šňůrou zvýšili již na 26:22. Hosté sice nesložili zbraně, pod tíhou ubíhajícího času však nehráli v potřebném klidu a do konce utkání stihli pouze zkorigovat na 28:26.

Hosté podali pravděpodobně nejhorší letošní výkon a to je vytrestalo. Jičínští se v první půli, s výjimkou úplného začátku, prezentovali ustrašeným projevem v útoku. Ve druhém dějství naopak “odešli” na obraně, rovněž gólmani neměli po změně stran svůj den. To vše v součtu zapříčinilo zbytečnou porážku a ztrátu důležitých bodů. Místo uklidnění před posledními třemi nesmírně těžkými zápasy kalendářního roku 2018 (venku Karviná a Dukla Praha, doma Lovosice) tak přišla výsledková facka.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 8/4; Horut 6; Šulc 4/2; Hlava, Miľko a J. Drbohlav po 2; Dolejší a Kovařík po 1; Kostelecký; Bareš; Kolc; Bíšek; Šklada   

 

Andrej Titkov, trenér SKKP Handball Brno: “Jsme si vědomi, že se nejednalo o standardní výkon Jičína. Přesto jsme za výhru rádi, byť to bylo kostrbaté a vybojované.”

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “Gratuluji Brnu k vítězství. Jeli jsme sem kvůli bodovému zisku. Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. I přes fyzickou a psychickou unavenost jsme si věřili. Dnes jsme od první poloviny nepředvedli kvalitní utkání, chybělo tempo a tlak do obrany. ”

 

Statistika utkání:
Diváků:  342
Sedmičky:  3/2 – 7/6
Vyloučení:  4 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bečička, Horák
Sled branek: 1-1; 1-4; 3-5; 6-5; 8-6; 11-7; 12-9; 12-11; 14-13; 15-16; 20-20; 23-22; 26-22; 28-26

 

O víkendu mají házenkáři jičínského Ronalu volno. Již ve středu 28. listopadu však hostí od 19:00 hodin ve čtvrtfinále Českého poháru obhájce mistrovského titulu, Baník Karviná a na půdě stejného soupeře se představí v neděli 2. prosince v utkání 12. kola Strabag Rail Extraligy.