Sobota 15. února 2020, Jičín

V sobotu čekal házenkáře jičínského Ronalu v rámci 18. kola Strabag Rail extraligy nesmírně těžký protivník, na palubovku městské sportovní haly přijel obhájce mistrovského titulu a aktuální lídr tabulky, tým Talent M.A.T. Plzeň. Plzeňští se v zimní přestávce posílili o navrátilce ze zahraniční, Milana Škvařila a Michala Tonara ml., nedávno navíc na západ Čech zamířil levoruký srbský házenkář Stefan Terzič, jenž v roce 2013 vyhrál v barvách německého Hamburgu házenkářskou Ligu mistrů. Naopak Jičínští se stále potýkají s výraznou marodkou, do zápasu nemohli nastoupit zranění Groh, Dolejší, Pich, na palubovce se nakonec neobjevil ani Rychna. Přesto chtěli Jičínští odehrát s jedním z největších aspirantů na titul co nejlepší partii a svého protivníka překvapit. Samotnému duelu předcházela smutná událost, všichni přítomní uctili minutou ticha památku zesnulého dlouholetého funkcionáře jičínských házenkářů, pana Karla Machalického.

 

HBC Ronal Jičín – Talent M.A.T. Plzeň  23:32 (11:18)

Úvodní minuty utkání nabídly zajímavou házenou. Hosté potvrzovali roli favorita, trpělivě kombinovali a čekali na vhodnou příležitost ke zteči defenzívy domácích. Vypracované střelecké příležitosti, i přes některé solidní zákroky brankáře Machalického, proměňovali v úspěšně zásahy a drželi si tak mírný náskok. Jičínští ale nezůstávali svou aktivitou pozadu, rovněž oni dokázali přehrávat obranu soupeře a připravovat si nadějné střelecké situace. Na rozdíl od házenkářů ze západu Čech ale nebyli domácí střelecky tolik úspěšní, zejména z křídelních prostorů zahodili několik šancí, čehož zkušení hosté využili v polovině úvodního dějství k odskočení na 6:11. Jičínští se nevzdávali, bojovali, předvedli mnoho povedených akcí, v pohodě hrající protivník si ale vedení hlídal. V závěru poločasu přišly další neproměněné šance domácích a hosté svůj náskok zvýraznili na poločasových 11:18.

Do druhé půle nastupovali Jičínští s cílem poprat se o co nejpříznivější výsledek. Přestože hráči Talentu hned z prvního útoku upravili na 11:19, byli to domácí, kdo diktoval tempo hry. Jičínští dohrávali své akce na pravé křídlo, kde nalezl střeleckou formu nejlepší kanonýr domácích, Krahulec. Ten vstřelil v krátkém sledu čtyři branky v řadě a v sedmé minutě svítil na ukazateli stav 15:20. Hosté ale nepanikařili, i nadále dobře kombinovali, přičemž mnoho svých akcí dohráli na pivota Macháče. Jičínským dobře známý bývalý hráč slovenské Považské Bystrice se nemýlil a napomohl svému celku k opětovnému navýšení skóre, 15:23. V těchto momentech na sebe opět upozornil gólman Machalický, jenž zneškodnil některé další vyložené šance soupeře. V útoku se domácím poměrně dařilo, hru s přehledem dirigoval Š. Drbohlav, jenž poprvé ve své kariéře dostával více herního prostoru v extraligovém střetnutí. V solidních představeních z úvodních jarních zápasů pokračoval zkušený Šulc. Oba týmy se v poslední čtvrthodině pokoušely o rychlou pohlednou házenou, přítomní diváci často potleskem oceňovali okulahodící kombinace. V posledních minutách se na palubovce objevil dorostenec Thorovský a také on se ihned prezentoval povedeným individuálním průnikem. Utkání nakonec skončilo vítězstvím plzeňských barev v poměru 23:32.

Jičínští odehráli proti velmi silnému celku Plzně solidní zápas a konečný výsledek je pro ně vzhledem k předvedené hře možná trochu krutý. Na své výkony z předchozích duelů navázal gólman Machalický, v obraně byli nejvíce vidět Kovařík, Bareš a Hlava. V ofenzívě táhl domácí hráče tradičně Šulc, velkým příslibem bylo představení Š. Drbohlava na střední spojce, jenž si připsal první extraligové trefy, zaznamenal hned pět gólů. Ve druhém dějství se na své střelecké schopnosti rozvzpomněl levoruký Krahulec. Také ostatní hráči Jičína bojovali a měli svůj podíl na pěkném utkání, což po závěrečném hvizdu ocenili potleskem přítomní fanoušci.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Šulc 6; Š. Drbohlav 5; Krahulec 5/1; Miľko a Sedlák po 2; Kovařík, Knittl a Kostelecký po 1; Hlava; Bareš; Škalda; Thorovský; Rychna   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Gratuluji soupeři k jasnému vítězství. K nám přijel se současně nejlepším kádrem v republice. My jsme šli do zápasu s povzbuzením po našem výkonu v Zubří a prvních 15 minut jsme si dokázali připravovat šance na postupný útok, ale bohužel jsme je neproměnovali. Díky tomu nám Plzeň v poločase odskočila na rozdíl sedmi branek. Celý zápas si naše obrana neporadila s postupným útokem Plzeňských, a když si Plzeň řekla, že dá gól, tak si ho prostě dala. Samozřejmě toto pro nás není rozhodující utkání a i výsledek mohl být příznivější, pokud bychom proměňovali šance. Plzeň ukázala svoji kvalitu, na kterou my v současné době koukáme z dálky. Jediné pozitivní je, že David Machalický ukázal v posledních utkáních své kvality. Jsem rád, že dostali minutáž na hřišti i naši dorostenci.“

Michal Tonar, trenér Talent M.A.T. Plzeň: „Chci poděkovat celému družstvu, které k tomuto utkání přistoupilo opravdu zodpovědně. Věděli jsme, co nás tady v Jičíně čeká vzhledem k tomu, že se Jičín pohybuje na hranici play-off, takže je logické, že do všech utkání teď půjde po hlavě. Jsem rád, že se nám podařilo už v prvním poločase dostat se do vedení, což nás uklidnilo a dalo nám to možnost i hráče prostřídat. Všechny naše spojky se dokázaly prosadit, ale pochvala patří opravdu celému týmu. Doufám, že nám to bude dál takhle fungovat. Důležité dva body, výsledek také moc hezký a my se teď musíme chystat na další kolo, jelikož chceme uhájit náskok před ostatníma a před tou silnou čtyřkou, kterou máme v zádech. Do play-off chceme jít z prvního místa.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  470
Sedmičky:  3/1 – 3/3
Vyloučení:  2 – 6;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kozler, Zych
Sled branek: 1-3; 2-5; 6-9; 7-12; 9-13; 11-18; 14-19; 15-23; 19-26; 22-30; 23-32

 

V sobotu 22. února sehrají házenkáři HBC Ronal Jičín utkání 19. kola Strabag Rail extraligy na palubovce celku SKKP Handball Brno. Jedná se o velmi důležitý souboj dvou týmů, které budou do posledních kol bojovat o postup do play-off. Jičínští házenkáři budou spoléhat i na Vás, skvělé příznivce jičínských barev. Zájemci mohou k tomuto veledůležitému střetnutí vycestovat zdarma (hradí si pouze vstupenku) společně s výpravou hráčů a členů realizačního týmu. Odjezd je naplánován na 11:45 hodin od venkovního hřiště házené “V Lipách”. Samotné střetnutí má výhoz v 17:00 hodin. Prosíme všechny příznivce, kteří mají zájem do Brna cestovat, nechť se nahlásí na e-mailové adrese klubu hazena@jicin.cz případně na tel. čísle 775 311 801.

Pojeďte s námi, Vaši pomoc budeme hodně potřebovat. DĚKUJEME !!!