Sobota 18. března 2023, Jičín

V sobotu vyvrcholila základní část Chance Extraligy házenkářů posledním kolem základní části. Jičínští se představili přesně po měsíci na domácí palubovce a díky skvělým výsledkům posledních týdnů téměř vyprodali městskou sportovní halu. Soupeřem našich házenkářů byl Frýdek-Místek, který v předposledním kole nevyužil výhodu domácího prostředí k definitivnímu stvrzení postupu do play-off, když podlehl Brnu. Jičínští nabrali v závěru základní části výbornou formu, v posledních sedmi duelech brali šest vítězství, z toho čtyři na palubovkách svých soupeřů a dostali se reálně do bojů o postup mezi osmičku nejlepších týmů. K tomu potřebovali v sobotu nutně zvítězit a doufat, že k nim bude příznivý jeden z výsledků utkání Kopřivnice vs. Plzeň nebo Brno vs. Nové Veselí.

 

O2xyworld HBC Jičín – SKP Frýdek-Místek  28:27 (14:16)

Do utkání vstoupili lépe Frýdecko-Místečtí, kteří si vypracovali jedno až dvoubrankový náskok. Hned v úvodu ovšem přišli o jednoho ze svých nejzkušenějších hráčů, levorukého Chudobu, který si přivodil zranění „achillovky“. I tak hosté tahali za delší konec provazu, domácím se nedařilo překlopit misku vah na svou stranu a neustále museli svého protivníka „nahánět“. V několika případech mohli jít Jičínští do vedení, své možnosti ale nevyužili, proti byl solidně chytající gólman Pyško. Na domácí straně si nejaktivněji počínali J. Dolejší a Hlava, tahounem hostí byl agilní Sl. Mlotek. Na začátku dvacáté minuty srovnali domácí na 9:9, závěr první půle ale patřil hostujícímu celku. Moravané využili menšího důrazu jičínské obrany a odskočili na 13:16. Těsně před závěrečným klaksonem J. Dolejší alespoň zkorigoval na 14:16.

První minuty druhého dějství patřily házenkářům jičínského O2xyworldu. Nejprve snížil Kovařík a ve čtvrté minutě srovnal na 16:16 Kastner. Poté se sice prosadil křídelník hostí Zbránek, domácí ale přispěchali s rychlou odpovědí. Na 17:17 srovnával znovu Kovařík a první vedení v utkání pro domácí celek zajistil ze samostatného brejku Hlava, 18:17. Zcela zaplněná hala bouřila a mohlo být ještě lépe, Jičínští ovšem s několika vyloženými šancemi naložili prachbídně a soupeř trestal, 20:21. To již na palubovce chyběl domácí J. Drbohlav, který za faul na protihráče ve výskoku uviděl přímou červenou kartu. Domácí se z vyloučení svého hráče po chvilce oklepali a znovu ožili. V důležitých okamžicích je podržel brankář Pleva, jenž v průběhu prvního poločasu vystřídal Machalického. Do poslední desetiminutovky vstupovaly oba týmy za nerozhodného stavu 22:22. Následně se ve skórování pravidelně střídali hráči obou celků a to až do stavu 25:25. Za remízy zneškodnil Pleva vyloženou šanci Noworyty z pivota, odražený míč putoval po ose Hlava J. Dolejší, druhý jmenovaný adresoval přihrávku Rychnovi a ten konečně prolomil brejkové prokletí, 26:25. Hosté se následně pokusili vyrovnat, Mlotkovu střelu ale Jičínští zablokovali. V následném útoku fauloval na brankovišti pronikajícího Hlavu Zbránek, jenž viděl po třetím vyloučení červenou kartu, Jičín měl navíc výhodu sedmimetrového hodu. K jeho exekuci se postavil kapitán týmu J. Dolejší a potřetí v utkání „sedmičku“ proměnil, 27:25. Domácí byl v těchto fázích hodně blízko vítězství, hala bouřila, ovšem hosté se nevzdali. Při signalizované pasivitě se prosadil Mucha, domácí se v pokračující početní výhodě dopustili technické chyby a Frýdecko-Místečtí mohli srovnat. Hostující trenér Valo si třicet vteřin před koncem vzal oddechový čas. Na straně Frýdku-Místku na sebe vzal odpovědnost opět Mucha, jenž nekompromisní střelou srovnal na 27:27. Následoval time-out Jičína, do konce utkání chybělo deset vteřin. Domácí museli jít do rizika v sedmi hráčích v poli. Míč putoval od J. Dolejšího na Hlavu, ten uvolnil Kastnera na pravém křídle. Jičínský hráč prokázal pevné nervy, pět vteřin před závěrečným klaksonem pokus z křídla proměnil a definitivně poslal jičínské házenkáře do čtvrtfinále play-off. Hala doslova explodovala, jičínští házenkáři dokonali úžasnou stíhací jízdu a po roční odmlce opět proklouzli do bojů o medaile. Hlavními postavami našeho celku byli brankář Pleva, v poli se nejvíce střelecky prosadili Hlava, Kastner, Kovařík a J. Dolejší, důležité branky zaznamenal také Rychna. V obraně opět odvedl velké penzum práce Pekař. Celý tým prokázal v posledních týdnech velký charakter, odměnou mu je postup mezi osm nejlepších celků České republiky.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Pleva – Hlava 7; Kastner a Kovařík po 6; J. Dolejší 6/3; Rychna 3; J. Drbohlav; Pekař; Miľko; Thorovský; Matouš; Š. Drbohlav; A. Dolejší; Ženatý; J. Hájek

 

Statistika utkání:
Diváků:  745
Sedmičky:  3/3 – 6/4
Vyloučení:  3 – 6;  ČK:  1 – 1
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 0-1; 2-2; 4-6; 7-7; 9-11; 10-13; 14-16; 16-16; 18-17; 20-21; 24-23; 25-25; 27-25; 27-27; 28-27

 

Soupeřem jičínských házenkářů ve čtvrtfinále bude jeden z největších favoritů na mistrovský titul, Baník Karviná. První utkání je na pořadu již tuto středu, 22. března v Karviné, druhý duel za týden ve středu 29. března opět na půdě našeho soupeře. O termínech domácích zápasů vás budeme informovat.