Neděle 31. října 2021, Jičín

V dalším kole 1. ligy zavítal na jičínskou palubovku zkušený celek z Bystřice. Ten patří tradičně mezi nejlepší týmy 1. ligy. Kdo přišel do jičínské haly na tento zápas, nemohl litovat. Představily se týmy, které chtěly a také hrály házenou vysoké úrovně. Utkání to bylo dramatické až do konce, hlavně díky hostím, na které by po první půli málokdo vsadil. Jejich bojovnost a vůle přispěly měrou obrovskou ke kvalitě zápasu.

 

HBC Ronal Jičín  „B“ – HK Bystřice p/H  33:31 (20:13)

V prvním poločase jasně dominovala domácí sestava. Jičínští předváděli velmi kvalitní hru. Dařily se rychlé brejky, ale i útok z druhé vlny byl na vysoké úrovni. Hosté se snažili, bojovali, v první části poločasu měli více ze hry. Domácí se lepšili, zkušenost Bareše a Masáka v obraně a rychlost dorostenců začaly nést plody. Postupně si Jičínští vypracovávali náskok, který v závěru poločasu činil sedm branek. S hostujícím týmem to nevypadalo příliš nadějně, ale kdo si myslel, že je zápas rozhodnut, hluboce se mýlil.

Do druhé části vstoupili hosté odhodláni náskok HBC co nejvíce snížit, dostat se zpět do zápasu. Během šesti minut se jim podařilo odkrojit z náskoku domácích polovinu. Ve 36. minutě již vedení domácích bylo jen tříbrankové (21:18). Bystřičtí ukázali, že mají ve svém středu zkušené, kvalitní házenkáře (vidět byli hlavně Bajer a Randýsek) a ti to také beze zbytku dokazovali na palubovce. Jičínští ztráceli půdu pod nohama, ale nebylo to jenom velmi dobrým výkonem soupeře, ale i tím, že si sami podřezávali pod sebou větve. Tradiční slabina hráčů Ronalu, velké procento neproměněných šancí, se objevila v nejméně vhodnou dobu. Hosté samozřejmě takovou šanci přijali a neustále náskok domácích snižovali i nadále. Domácí sice nehráli špatně, ale opustila je zcela koncovka. Nebylo proto divu, že hosté, z nichž vyzařovala touha po bodech, dokázali snižovat, až se jim ve 44. minutě podařilo dorovnat na 24:24. To však nebylo vše. Bystřičtí pokračovali ve spanilé jízdě a během dalších několika minut již vedli 25:27! To byl obrat jako hrom. Silně to připomínalo zápas Jičínských ve Strakonicích, kde Jičín dotáhl též osmibrankový náskok domácích a sahal po obou bodech. Tady posledních deset minut měli výhodu jedné či dvou branek hosté. Zlom nastal až v posledních čtyřech minutách. Osud zápasu vzali do rukou Dědeček, Drbohlav a A. Dolejší. Dědeček přehledem v rozehrávce a Dolejší drzými brankami. Vyrovnáno, 29:29, o minutu později 30:30. V této fázi podržel domácí Hůla v brance a nejzkušenější hráč Masák. Ten dostal Jičínské do vedení 31:30. Koncovka slibovala infarktovou úroveň. Domácí měli vyloučeného a hosté se snažili srovnat. Proti byl Dědeček, jenž vypíchl míč a P. Drbohlav střílí branku, 32:30. Přesilovku Bystřice přeci jenom využila, snížila na 32:31, ale poslední slovo měli Dědeček, který opět v oslabení vypíchl míč a A. Dolejší, který pečetil vydřenou výhru Jičína v posledních vteřinách.

Utkání velmi dobré úrovně vyhráli domácí, ale stálo je to hodně sil Ukázalo se, že ani osmibrankové vedení v házené nic neznamená. Hosté předvedli též kvalitní výkon, nevzdali se a přispěli k výbornému zápasu. U domácích zaslouží pochvalu všichni za bojovnost i v nepříjemných situacích, své spoluhráče podržel Hůla v brance, vidět byli tradičně zkušení Bareš, Masák a Dědeček. Svoji chytrostí a rychlostí platili na soupeře A. Dolejší, Matouš a Frýba na pivotu. Avšak i zbývající dorostenci Ženatý a Thorovský byli vidět, v obraně pak Schichor.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Knittl, Hůla – Dědeček 6/3; Bareš, Masák, Drbohlav a A. Dolejší po 4; Matouš 3/1; Matula, Frýba a Thorovský po 2; Ženatý 2/1; Schichor

 

Statistika utkání:
Diváků:   95
Sedmičky:   3/3 – 3/3
Vyloučení:    2 – 1; ČK: 0 – 0
Rozhodčí:  Beňuš, Háza
Sled branek: 0-1, 3-2, 3-4, 8-5, 10-6, 11-9, 19-11, 20-13, 21-18, 23-22, 24-24, 25-27, 28-29, 29-30, 30-30, 32-30, 32-31, 33-31

 

Nyní je na pořadu reprezentační přestávka, za dva týdny je na pořadu první východočeské derby. Jičínští zajíždí v neděli 14. listopadu do Náchoda.