Sobota 3. listopadu 2018, Jičín

Nesmírně obtížný týden mají za sebou házenkáři jičínského Ronalu v podobě dvou přetěžkých utkání Strabag Rail Extraligy. Ve středu se představili na horké kopřivnické půdě a duel s jedním z velmi ambiciózních týmů soutěže zvládli na jedničku. Přesvědčivá výhra 31:23 po skvělém kolektivním výkonu celého mužstva jim logicky zvedla sebevědomí před sobotním střetnutím s nejlepším celkem nejvyšší soutěže poslední pětiletky, týmem Talent ROBSTAV M.A.T. Plzeň. Do zápasu vstupovali domácí s vědomím, že mohou měřit síly i se soupeři z kategorie nejtěžších. Cílem hráčů i realizačního týmu bylo navázat na zmiňovaný středeční zápas, jednomu z největších aspirantů na mistrovský titul být naprosto vyrovnaným soupeřem a za pomoci zaplněné městské sportovní haly si připsat další cenné body, které by Jičínské nasměrovaly do nejvrchnějších pater tabulky. Do sestavy domácích se vrátil kapitán Bareš, po delší době se v nominaci objevil také dorostenec Škalda hostující v Jičíně z pražské Dukly, naopak stále absentoval se svalovým zraněním laborující Groh. Před samotným zápasem poblahopřáli zástupci jičínského klubu a extraligoví hráči paní Iloně Hanušové, fyzioterapeutce týmu, k významnému životnímu jubileu. Poté už vypukla tolik očekávaná házenkářská bitva, která měla překvapivý, pro jičínské barvy však neuvěřitelně úchvatný průběh.

 

HBC Ronal Jičín – Talent M.A.T. Plzeň  29:20 (15:10)

Začátek utkání přinesl naprosto vyrovnaný souboj. Plzeňští hned v prvním útoku naznačili, na koho budou chtít spoléhat. Nedávný reprezentant Stehlík se chytře uvolnil na brankovišti, byl faulován a sedmičku proměnil režisér hry hostí, Michal Tonar ml. Domácí ale nezůstali dlouho pozadu, po pěkné kombinaci se v prostoru pivota uvolnil Miľko a nezaváhal, 1:1. V podobném duchu se odehrávaly také další okamžiky úvodního poločasu, házenkáři Talentu se trpělivou rozehrávkou dostávali domácí obraně „za nehty“ a díky nekompromisnímu zakončení si udržovali nejtěsnější náskok. Naštěstí stejně si vedli také borci domácího Ronalu, kteří odpovídali stejnou mincí. Na konci osmé minuty byl stav 3:4 a málokdo z příznivců ve zcela zaplněné městské sportovní hale by vsadil na to, že se jedná o poslední vedení hostů v celém utkání. První desetiminutovku uzavřel svým druhým gólem v pohodě hrající Šulc a o chvíli později se Jičínští dostali poprvé brankově před hráče Talentu, když se mezi střelce zapsal po rychlém útoku Kostelecký, 5:4. Plzeňští poté sehráli krásnou kombinaci, na jejímž konci byl pivot Šíra, 5:5. Domácí brankář Veverka neměl do té doby díky úspěšnému zakončení hostí jediný zákrok a už už se schylovalo ke změně na gólmanském postu. Zkušený strážce jičínské svatyně se ale dokázal z nepříliš podařeného úvodu  oklepat a během pár minut dal vzpomenout na svá četná galapředstavení. Jičínští se díky několika zákrokům svého gólmana nadechli k prvnímu většímu náporu a pomalu, ale jistě, přebírali otěže zápasu do svých rukou. Z tlaku zužitkovali tři rychlé branky v krátkém sledu. Dvakrát po sobě se z pravého křídla prosadil Krahulec a tříbrankové vedení Jičínským zajistil brankou přes celé hřiště Veverka, jenž využil zaváhání hostí při hře bez brankáře. Přesně v polovině první půle hosté snížili na 8:6, rozjetý jičínský mlýn tím ale nepřibrzdili. Domácí pokračovali v soustředěném výkonu, obrana dirigovaná dvojicí J. Drbohlav Miľko fungovala naprosto spolehlivě, Veverka v brance čaroval a úřadující vícemistr pomalu vyklízel pole. Úsek mezi 16. – 20. minutou ovládli Jičínští opět  tříbrankovou šňůrou. Střelecky se o to postaral ve dvou případech Krahulec a jednu trefu přidal Šulc, 11:6. Po korekci hostí přišla akce domácích, která uchvátila domácí příznivce a doslova je zvedla ze sedadel. Domácí v útoku chytře zakombinovali. Nápaditou souhru poté zakončili milimetrovou přihrávkou Dolejšího na Horuta, jenž okulahodící akci zakončil překrásnou brankou v náskoku nad brankovištěm hostí. A Jičínští neměli stále dost. Zaplněná hala se otřásala v základech. Natěšení příznivci jičínských barev hnali své hráče k dalším ofenzivním manévrům a k jejich obrovské radosti je hráči Ronalu vyslyšeli. Potřetí v zápase dokázali na gól házenkářů Talentu odpovědět hned třemi přesnými zásahy a své vedení zvýraznili již na 15:8. V závěru poločasu hosté dvěma góly alespoň kosmeticky upravili průběžný stav na 15:10, ten však dával o poznání větší naděje k bodovému zisku domácím.

Druhou třicetiminutovku zahájili lépe hosté, když se trefil Chmelík. U domácích zareagoval proměněním první sedmičky Horut. Plzeňští znovu snížili, ovšem odpověď Jičínských byla dvojnásobná. Nejprve se potřetí v utkání zapsal mezi střelce aktivní Kovařík, kterého v osmé minutě napodobil znovu ze sedmimetrového hodu Horut, rozdíl ve skóre narostl na šest branek, 18:12. Zkušený trenér hostí a bývalý český reprezentant Michal Tonar starší se pokoušel vývoj utkání minimálně zdramatizovat, svým svěřencům naordinoval aktivnější vysunutý obranný systém, i s ním se ale domácí vypořádali. Ve dvanácté minutě zvyšoval již na 20:13 Kovařík a očekávaný tlak hostí stále nepřicházel. Naopak, Plzeňští stále častěji naráželi na skvělou defenzívu domácích a když už se jim přeci jen podařilo vyslat na branku domácích jedovatý projektil, vylámali si zuby na pozorném Veverkovi. Na něj se skutečně házenkáři Jičína mohli spolehnout, jeho zákroky vlévali hráčům do žil nové a nové síly. Dvakrát se v průběhu druhého dějství přiblížili hosté na rozdíl pěti branek, nejprve 22:17 a osm minut před koncem 24:19. Víc jim ale domácí nedovolili. Jičínští pokračovali v pestré nátlakové hře plné krásných nápaditých kombinací. Důležitý gól na 25:19 vstřelil Šulc, následně využil chytrou přihrávku Horuta Kovařík a definitivní pojistku dvoubodovému zisku napsal výborně hrající Drbohlav, 27:19. Hosté se poté dočkali alespoň dvacáté branky. V posledních minutách si již Jičínští plnými doušky užívali zasloužených ovací natěšených a spokojených fanoušků. Hráči se jim za vydatnou podporu ještě odvděčili dvěma nádhernými akcemi. Přesilovou hru zužitkovali Jičínští po pár vteřinách, když Šulc, jeden z nejlepších hráčů na hřišti, vybídl ke skórování přihrávkou nad brankoviště křídelníka Kolce. Ten s ní naložil nejlepším možným způsobem a brankou o břevno plzeňské svatyně dostal fanoušky do transu. V posledním útoku domácích putoval míč po ose Škalda, Hlava a Miľko, přičemž posledně jmenovaný uklidil míč za záda bezmocného gólmana hostí a stanovil skóre na konečných 29:20.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tedy zvládli i druhé utkání v týdnu na jedničku s hvězdičkou a velmi silný tým Plzně porazili vysoko, a nutno podotknout, že naprosto zaslouženě, 29:20. Hlavním strůjcem jičínského úspěchu byl vynikající gólman Veverka a úžasně fungující defenzíva  domácích. Důraznými obrannými štíty domácích byli J. Drbohlav a Miľko, kterým zdatně sekundovali Hlava a Kovařík. Prvně dva jmenovaní úřadovali také v útoku, kde sváděli řadu statečných soubojů s obranou hostujícího Talentu a oba si připsali po dvou důležitých gólech. Ofenzívu domácích dirigoval ze střední spojky Horut, jenž se blýskl i stoprocentní úspěšností při exekuci sedmimetrových hodů. Střelecky byli nejvíce vidět Šulc, který se podílel na mnoha dalších brankách z pozice nahrávače a ve druhé půli hýřící pohybem Kovařík. Důležité branky střílel v první půli Krahulec. Pochvalu ale zaslouží všichni nominovaní hráči, i ti, kteří podporovali své spoluhráče z lavičky. Domácí házenkáři se přesvědčili, že v momentě, kdy odevzdají na hřišti maximum, mohou měřit síly opravdu i s největšími favority na mistrovský titul. Pokud by se ve Strabag Rail Extralize vyhlašoval tým kola nebo týdne, ocenění za uplynulá dvě kola by mělo jednoznačného aspiranta, celek HBC Ronal Jičín.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 1, Machalický – Šulc a Kovařík po 6; Krahulec 5; Horut 5/4; J. Drbohlav a Miľko po 2; Kolc a Kostelecký po 1; Hlava; Dolejší; Bíšek; Škalda; Bareš   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Jsem rád, že jsme před fantastickými diváky a v rámci fair-play dokázali Plzeň porazit. Zvítězit nad Plzní se nepodaří každý den, natož takovýmto rozdílem. Pomohl nám skvěle chytající gólman a fungující obrana, kluci hráli na hranici svých sil. Je vidět, že naše předchozí výsledky nebyly náhodné, nám se práce začíná dařit a kluci začínají věřit a to je potom radost se na ně dívat. Gratuluji klukům k výkonu, divákům děkuji za podporu a jsem moc rád, že jsem mohl takhle krásně strávit sobotní podvečer.”

Filip Veverka, brankář HBC Ronal Jičín: „Zápas se mi hodnotí samozřejmě dobře. My jsme do tohoto zápasu přenesli výkon z Kopřivnice, po kterém jsme byli na koni. Dnes jsme měli výbornou obranu a hlavně jsme si poradili s útokem, což nás trápilo na začátku sezóny. Rozhodně jsme podali nejlepší výkon sezóny. Ani bych neřekl, že Plzeň podala svůj nejhorší výkon, ale nám se dnes opravdu dařilo a vše nám vyšlo tak, jak jsme chtěli.”

Michal Tonar st., trenér Talentu Plzeň: „Prohrané utkání se nehodnotí dobře. My jsme bohužel dnes podali jeden z nejslabších výkonů v sezóně. Bohužel celé mužstvo selhalo, především v koncovce, a to hlavně díky výkonu jičínského brankaře, který zazdil celou bránu a naši střelci byli prostě bez šance. To se odrazilo i v obranné fázi, kde jsme zkoušeli, jestli se ještě zvládneme nastartovat. Prohráli jsme hrozným rozdílem, a to se opravdu hodně těžce hodnotí. Koncovka byla to nejzásadnější, co nás v dnešním zápase zklamalo.”

Petr Vinkelhöfer, křídlo Talentu Plzeň: „Jičín předvedl jednoznačně lepší výkon než jsme předvedli my. My jsme se trápili od začátku do konce trápili a nejdůležitějším strůjcem celého zápasu byl jednoznačně Filip Veverka, s čímž jsme se prostě od začátku až do konce nedokázali vypořádat. Myslím si, že naše úspěšnost střelby byla velmi nízká.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  670
Sedmičky:  4/4 – 5/4
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bubeníček, Petruška
Sled branek: 1-2; 3-4; 5-5; 8-5; 11-6; 12-8; 15-8; 15-10; 18-12; 20-13; 22-15; 24-19; 27-20; 29-20

 

Strabag Rail Extraliga házenkářů pomalu spěje k polovině základní části. Příští víkend je na pořadu deváté kolo, přičemž důležitými dvoubodovými zisky posíleni házenkáři jičínského Ronalu pocestují k dalšímu těžkému duelu na horkou půdu Frýdku-Místku. Střetnutí má výhoz v neděli 11. listopadu v 17:00 hodin.