Středa 31. října 2018, Kopřivnice

Po dvoutýdenní přestávce vyplněné kvalifikačními zápasy české seniorské reprezentace pokračovala v úterý a ve středu Strabag Rail Extraliga duely sedmého kola. Již v úterý přehrála Plzeň hostující Lovosice 32:28, o den později bylo na programu zbývajících pět střetnutí. Házenkáře jičínského Ronalu čekal nesmírně těžký zápas na horké kopřivnické půdě. Domácí vstoupili do letošního ročníku nejvyšší soutěže velmi solidně, po šesti kolech jim patřila šestá příčka se stejným bodovým ziskem jako měl sedmý Jičín. Hosté cestovali na Moravu oslabeni o dva pilíře defenzivní řady, kapitána Bareše a zraněného Groha. V sestavě chyběl i Š. Drbohlav. I přesto chtěli hosté odčinit poslední domácí zaváhání s Novým Veselím a minimálně jeden ztracený bod získat zpět.

 

KH Kopřivnice – HBC Ronal Jičín  23:31 (10:17)

Jičínští působili od úvodního hvizdu rozhodčích naprosto koncentrovaně. Soustředili se pouze na svůj výkon a ten měl od prvních okamžiků vysokou úroveň. Domácí v prvních útocích nepřesně zakončili své akce, to na druhé straně se v krátkém sledu nemýlili Kovařík a Krahulec. Ve třetí a čtvrté minutě Kopřivničtí využili skutečnosti, že hosté dvakrát „pouze“ rozezvučili brankovou konstrukci a naopak sami dvakrát udeřili, stav 2:2. Poté se na dlouhých pět minut hráči obou celků odmlčeli, jako první protrhl střeleckou nemohoucnost hostující Šulc, kterého o chvíli později podpořil opět Krahulec, 2:4. Jičínští skutečně pozorně bránili, v brance působil jistým dojmem gólman Veverka, jenž předvedl několik důležitých zákroků. Domácí se s přibývajícím časem stále hůře prosazovali proti naprosto soustředěné obraně hostí, v níž plnili hráči doslova a do puntíku taktické pokyny a záměry, s nimiž do zápasu narukovali. Házenkáři Kopřivnice působili velmi nervózním a bezradným dojmem, úvodní desetiminutovka je očividně zaskočila. Z toho logicky pramenila řada nevynucených ztrát míče, které hosté nekompromisně trestali smrtícími brejkovými situacemi. Na jejich konci byl zejména Krahulec, jehož do samostatných úniků nejčastěji vysílal milimetrovými pasy Veverka. Hostující křídelník tak zaznamenal v první polovině úvodního dějství pět gólů, kterými napomohl Jičínským k vedení 6:11. To ale nebylo vše. V devatenácté minutě se z pivota prosadil J. Drbohlav a druhou desetiminutovku uzavřel z pohledu hostí v první půli velmi agilní Šulc, 6:13. Teprve za tohoto stavu se ke slovu výrazněji přihlásili také domácí házenkáři. Ti se na krátkou dobu dostali ke své nátlakové hře a třemi góly v řadě zkorigovali na hratelnějších 9:13. Jičínští házenkáři ale zareagovali nejlepším možným způsobem. Znovu začali pracovat na plné obrátky v defenzívě a odměna se záhy dostavila. Kopřivničtí znovu pod tlakem hostující obrany chybovali a házenkáři Ronalu nabídnutými možnosti ke skórování nepohrdli, ba právě naopak. Nejprve se z rychlého útoku prosadil Kostelecký, následně proměnil třetí sedmičku Šulc a poté přišly chvíle Kovaříka. Ten se rovněž dvakrát v krátkém sledu objevil v samostatných únicích, které bezpečně proměnil a zakončil tak čtyřbrankovou šňůru hostí, z níž resultoval průběžný stav 9:17. Na podařené první půli nic nezměnil ani domácí gól ze sedmimetrového hodu v úplném závěru poločasu.

Do druhých třiceti minut vstupovali Jičínští s jediným cílem, nezopakovat zaváhání z předchozích domácích duelů s Hranicemi a Novým Veselím, snahou bylo naopak kontrolovat průběh hry i ve druhém dějství. To se hostujícím házenkářům, až na opravdu velmi malé výjimky, dařilo. První gól po změně stran sice vstřelili Kopřivničtí, na rozdíl od zmiňovaných domácích utkání ale dokázali hráči Jičína brankově odpovědět. Rozdíl ve skóre se tak neustále pohyboval v rozmezí okolo šesti sedmi gólů. V osmé minutě domácí korigovali na 13:19, hosté ale neotáleli. Svou čtvrtou trefou do černého se nejprve prezentoval Kovařík, o chvíli později stejný hráč zaznamenal další branku, jež přinesla do jičínských řad ještě větší uklidnění, stav 13:21. V podobném duchu se odvíjely také následující minuty. Domácí se pokoušeli zaktivnit a zagresivnit obranu, hosté ale vždy nalezli protizbraň a na góly domácích dokázali reagovat. Chvíli před koncem poloviny druhého poločasu hostující Dolejší chytrou schovanou střelou ze země upravil na 16:24. Poté se většího náporu přeci jen dočkali i příznivci domácích barev. Kopřivničtí se odhodlali ke hře bez brankáře v sedmi hráčích v poli a tímto riskantním tahem se jim na chvíli podařilo Jičínské překvapit. Tři góly v řadě znamenaly korekci na 19:24, hosté naštěstí tuto pasáž ustáli. Do branky se postavil Machalický, jenž přispěchal s důležitými zásahy. Toho následně využil Horut, který upravil na 19:25. O chvíli později zužitkoval nedorozumění domácích Machalický, jenž střelou přes celé hřiště do opuštěné branky Kopřivnických přidal další gól a na 19:27 upravil ve 22. minutě Kostelecký. V závěrečných fázích střetnutí hosté drželi otěže zápasu pevně ve svých rukách. Třicátý gól, rovněž do prázdné svatyně domácích, přidal Drbohlav, na konečných 23:31 upravoval v předposlední minutě utkání Kovařík.

Házenkáři HBC Ronal Jičín podali v Kopřivnici po celých šedesát minut naprosto kvalitní koncentrovaný týmový výkon, který byl po zásluze odměněn vysokým, a nutno dodat nečekaným, vítězstvím. Hostující hráči příkladně plnili taktické pokyny, od prvních minut byli lepším týmem. Obrana pracovala na sto procent, o čemž svědčí i malý počet vstřelených branek domácích, kteří v prvních šesti kolech zaznamenali v průměru 31 gólů na zápas. Velmi podařený zápas odehráli v defenzívě Miľko, Drbohlav, Hlava a Kovařík. Rovněž oba gólmani, Veverka a Machalický, předčili strážce domácí svatyně. V útoku si hodně aktivně počínali Šulc a Kovařík, hru s přehledem dirigoval ze střední spojky Horut. V první půli byl z brejkových situací neomylný Krahulec. Výrazněji se ke slovu střelecky dostal také Kostelecký, ve druhém dějství proměnil své příležitosti Kolc, důležitý gól vstřelil Dolejší, na palubovce se v závěru objevil také křídelník Bíšek. Celkově lze výkon hostujících házenkářů označit za velmi zdařilý, potěšitelné bylo týmové pojetí i skutečnost, že se Jičínští tentokrát vyvarovali výraznějších výpadků ve hře a na jejich projevu se to zákonitě pozitivně projevilo.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický 1Šulc 7/3; Kovařík 6; Krahulec a Kostelecký po 5; Horut, J. Drbohlav a Kolc po 2; Dolejší 1; Hlava; Miľko; Bíšek

Lubomír Veřmiřovský, trenér KH Kopřivnice: „Gratuluji soupeři k zaslouženému vítězství. Jičín si body určitě zasloužil, protože byl nastavený šedesát minut bojovat. My jsme se celý týden na dnešní zápas připravovali, ale kluci neplnili věci, které jsme si řekli. Byli na ně připravení, což sami uznali, ale nesplnili je. Dnes prostě nebojovali, což je nejhorší věc, která se doma může stát. Snažili se možná deset minut ve druhém poločase, kdy to chtěli zvednout, ale to je na extraligu strašně málo. To mě mrzí ze všeho nejvíc, protože nás doběhla maximální bojovnost a chuť se porvat o dva body. Já samozřejmě chápu, že ve sportu jsou i špatné zápasy a kolikrát nefunguje vůbec nic, ale i tak by měli hráči ze všech sil bojovat. Po zápase pak můžou se zdviženou hlavou odejít a pogratulovat soupeři, že byl v utkání lepší. Z mé strany dnes rozhodně velká nespokojenost.”

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Dnešní utkání se mi samozřejmě hodnotí velice kladně, protože jsme v Kopřivnici podali výborný výkon. Klobouk dolů před našimi kluky, protože dnes do puntíku splnili vše, co jsme si před zápasem řekli. Byly tam i určité věci navíc, což nás strašně těší. Z mé strany panuje velká spokojenost, protože v Kopřivnici není lehké vyhrát. O to víc si cením našeho výkonu, který jsme dokázali držet šedesát minut. Měli jsme za sebou několik utkání, kdy jsme odehráli skvělé první poločasy, ale bohužel jsme nedokázali udělat ten poslední krok. Už před zápasem jsem měl příjemný pocit, protože kluci skvěle pracovali na trénincích, takže ještě jednou klobouk dolů.”

Statistika utkání:
Diváků: 420
Sedmičky: 1/1 – 5/3
Vyloučení: 2 4; ČK: 1 0
Rozhodčí: Hanák, Pavlíček
Sled branek: 02; 2-2; 2-4; 4-8; 6-9; 6-13; 9-13; 10-17; 1319; 15-23; 19-24; 19-27; 22-28; 2331

Strabag Rail Extraliga pokračuje již o víkendu osmým kolem. Na palubovku městské sportovní haly dorazí v sobotu 3. listopadu český vícemistr a aktuálně druhý celek tabulky, tým Talentu Plzeň. Utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin. Domácí budou chtít potvrdit výkon z Kopřivnice a spoléhat opět budou na své vynikající příznivce. Neváhejte a přijďte v sobotu podpořit jičínské házenkáře v boji o další důležité extraligové body.