Sobota 30. listopadu 2019, Jičín

V sobotu nastoupili jičínští házenkáři k prvnímu odvetnému duelu základní části Strabag Rail extraligy, když na domácí palubovce vyzvali jednoho z největších aspirantů na medailové příčky, celek pražské Dukly. Hosté přijeli do Jičína posíleni postupem do osmifinále evropského poháru, konkrétně Challenge Cupu, když po domácí výhře 26:21 dokázali uspět i v bosenské Gračanici 21:20. Domácí chtěli favoritovi zápasu co nejvíce vzdorovat a navázat na zisk bodů z Frýdku-Místku.

 

HBC Ronal Jičín – HC Dukla Praha  24:36 (13:18)

První minuty střetnutí se výsledkově odehrály jednoznačně v jičínské režii. Domácí gólman Veverka vychytal hráče Dukly v několika vyložených šancích, naopak jeho spoluhráči naložili se svými střeleckými pozicemi znamenitě. Účet zápasu otevřel z pravého křídla Krahulec, ve třetí minutě zvyšoval Dolejší a na 3:0 upravil o minutu později Kovařík. Pražané se dočkali z následného útoku, to se prosadil na brankovišti domácích pivot Reichl. K vidění byla i nadále pohledná dramatická házená, bylo však zřejmé, že hosté pomalu přebírají iniciativu. Pražané se opírali o individuálně i střelecky skvěle vybavené spojky, které dokázaly skórovat ze střední vzdálenosti a navíc úspěšně spolupracovat s vynikajícím Reichlem na pivotu. Přesto drželi Jičínští mírné vedení a to až do stavu 7:6. Poté ale přišel dukelský brankový uragán. Hosté trestali každičkou chybu jičínské defenzívy a naprosto nekompromisně skórovali. Za šest minut vstřelili šest gólů v řadě a získali uklidňující vedení 7:12. Domácí se stihli částečně oklepat, zpřesnili hru a odměnou byla korekce na 10:13. Hosté ale další výraznější snížení nedopustili, do konce první půle znovu narostl jejich náskok na rozdíl pěti branek, 13:18.

Do druhého dějství vstupovali Jičínští s cílem utkání alespoň zdramatizovat, to se jim bohužel nepodařilo. Házenkáři pražské Dukly potvrzovali svou kvalitu. Prezentovali se sebevědomým výkonem, na jičínskou obranu neustále vytvářeli obrovský tlak, z něhož pramenily další chyby. Také střelecká produktivita hostí byla permanentně na vysoké úrovni, oba domácí brankáři byli v mnoha případech proti projektilům hostí prakticky bezmocní. Dukla vedla v sedmé minutě již 14:22, za tohoto stavu přišel náznak jičínského vzepětí. Domácí využili ojedinělých chyb v rozehrávce Dukly a z náskoku hostí částečně umazali. Nejprve se poprvé v utkání prosadil Hlava, následně se dvakrát nemýlil Krahulec a pohled na výsledkovou tabuli byl přeci jen příjemnější, stav 17:22. Pražané ovšem ihned přispěchali s odpovědí, rovněž třemi góly v řadě znovu doskočili na osmigólových 17:25 a prakticky bylo rozhodnuto. Domácí se sice snažili, bojovali, chtěli s výsledkem ještě “něco” udělat, hosté již ale hráli v naprosté pohodě a předváděli pohlednou dynamickou házenou. Jičínští nakonec podlehli Dukle vysoko 24:36 a po dvou výhrách v řadě vyšli tentokrát bodově naprázdno.

Házenkáři jičínského Ronalu drželi s favoritem utkání krok první čtvrtinu utkání, která slibovala šanci bojovat o body. Od poloviny úvodního dějství ale převzali otěže zápasu do svých rukou Pražané, kteří byli lepší ve všech herních činnostech. Domácí se i za nepříznivého stavu rvali o co nejpřijatelnější výsledek, na svého soupeře ale tentokrát neměli. Solidní standard odvedl nejlepší střelec domácích, Krahulec, jenž vsítil osm branek. Ostatní hráči se výrazněji neprosadili. Hosty podržel v mnoha momentech gólman Petržala, v útoku se dařilo všem spojkám Dukly, výborný zápas odehrál rovněž pivot Reichl.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 8/3; Kovařík a Škalda po 3; Rychna 2; Dolejší 2/1; Hlava, Sedlák, M. Knittl, Groh, Pich a Kostelecký po 1; Miľko; Š. Drbohlav; Vaněk   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Gratuluji Dukle k dnešnímu jasnému vítězství a k postupu v Evropském poháru. Pro nás bylo dnešní utkání kopií 1. kola, které jsme odehráli na Dukle. V prvním poločase jsme hráli poměrně vyrovnané utkání, ale poté Dukla ukázala kvalitu spojek, se kterými jsme si nedokázali poradit. Tím, jak jsme šli dolů v obraně, přestali jsme si věřit i v postupném útoku. Rozdíl byl v tlaku spojek Dukly a našich spojek. Je škoda, že jsme prohráli takto vysokým rozdílem v domácím prostředí, ale taková je bohužel realita. V současné době bohužel nemáme šanci konkurovat týmům v první čtyřce. Pro nás je momentálně důležité náš mančaft nějakým způsobem přebudovat. Musíme se snažit mladé kluky trochu zvednout a se štěstím se probojovat do první osmičky. Ale v současné době, s naším tréninkovým procesem a možnostmi klubu, nemůžeme špičkovým klubům konkurovat. Musíme se poučit z těchto zápasů a jít dál. Čekají nás další těžká utkání. Věřím, že kluci bojovali, co mohli, ale realita je, bohužel, někde jinde.“

Daniel Čurda, trenér HC Dukla Praha:  „Pro nás zápas, ve kterém jsme chtěli bodovat, protože máme závěr roku velmi těžký. Hrajeme třikrát venku, takže jsme tady chtěli uspět a vézt se na té vítězné vlně, na které se nám teď daří. Nevstoupili jsme do toho utkání moc dobře, dělali jsme zbytečné chyby a domácí se dostali do vedení. Já jsem rád, že jsme to rychle zlikvidovali, protože kdyby se nám ten tříbrankový náskok Jičína nepodařilo stáhnout, tak bychom se tady mohli trápit mnohem víc. Naštěstí se potom projevila síla spojek, které máme, a zahrály nám dobře všechny krajní spojky, slušně jsme bránili systém 1-5, za kterým dobře chytal Tomáš Petržala, a tou naší standardní hrou jsme si vytvořili náskok už v průběhu prvního poločasu. Alfou omegou toho všeho bylo, že jsme Jičín chtěli udržet na málo brankách. Funguje nám útok, dáváme hodně gólů a potřebovali jsme, aby nám Jičín nedal moc gólů. Věřili jsme v úspěch, i ve druhém poločase jsme byli lepší a dotáhli jsme utkání do vítězného konce.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  483
Sedmičky:  4/3 – 6/6
Vyloučení:  2 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 3-0; 4-2; 5-5; 7-6; 7-12; 11-16; 13-18; 14-22; 17-22; 18-26; 19-29; 23-32; 24-36

 

Další nesmírně těžký zápas čeká jičínské házenkáře již v sobotu 7. prosince, kdy se představí na horké půdě Baníku Karviná. Poslední domácí zápas kalendářního roku 2019 sehrají Jičínští v sobotu 14. prosince, kdy v tradičních 18:00 hodin přivítají aktuálně druhý celek tabulky, Sokol Nové Veselí.