Sobota 30. září 2023, Litovel

Třetí kolo 1. ligy přichystalo jičínské juniorce soupeře těžkého kalibru. Litovelský celek pamatuje i extraligové sezóny, disponuje kvalitním, zkušeným kádrem. A právě zkušenosti domácích hrály důležitou roli při tvorbě konečného výsledku. Mladíci z Jičína se ale stydět nemusí, podali v Benátkách Hané solidní výkon, jen právě ony zkušenosti mladým v rozhodujících momentech chyběly.

 

Tatran Litovel – O2xyworld HBC Jičín „B“  28:24 (15:11)

Juniorka Jičína pod vedením Bareše, Krahulce a Dědečka chtěla domácí překvapit. Ovšem začátek se hostím příliš nevyvedl, především v obraně. Rychlonozí domácí dělali Jičínským problémy, zvláště levá strana jičínské obrany hořela. Nebylo proto divu, že si Litovelští vybudovali poměrně snadno náskok tří branek (4:1), což svým způsobem ovlivnilo celý průběh zápasu. Domácí se totiž uklidnili, předváděli rychlou, kombinační házenou. Hosté se však nevzdávali, promíchali sestavu v obraně, chtěli ukázat své umění, ale ne vždy to vycházelo. I přes tlak Tatranu dokázali hosté poněkud náskok hostitelů zlepšenou obranou redukovat, ale méně než na dvě branky rozdílu ( 7:5,13:11) se Jičínští nedostali. Domácí využívali především okének Jičína na křídlech a rychlých protiútoků, hosté se dostali ke křídelní hře jenom na pravé straně, levou úplně vynechávali. K vedení domácích přispěly i často nepřipravená, zbrklá střelba, zbytečná vyloučení. Toho poté domácí využívali k rychlým kontrům. Čtyřbrankové vedení v poločase dávalo naději Tatranu, ale i hosté se chtěli o výsledek ještě poprat.

Vstup do druhé půle se však jičínskému mládí zle nevydařil. Navzdory všem připomínkám trenérů o přestávce, začali hosté úplně špatně. Tři chyby v obraně, nepřipravená střelba a rázem byli Litovelští ve vedení o sedm branek. (18:11). S hostujícím celkem to nevypadalo příliš dobře, ale bojovný duch mládí tentokrát nezklamal. Ač to nebyla ona klasická jičínská hra, přeci jenom se hosté osmělovali více a více, bojovali a zle na domácí dotírali. Postupně ukrajovali z náskoku Tatranu a získávali překvapivě převahu. Posledních deset minut hosté přidali pěkné akce, zlepšili obranu a dokázali snížit na 25:23. V tomto časovém úseku měli dvě ukázkové šance z křídla na korekci skóre, ale smolně ani jednu nevyužili. Naopak, přidali ještě jednu hrubku v obraně, neproměněnou šanci z pivota a domácí opakovaně odskočili na tři, později pět branek, body si tudíž ohlídali.

Jičínští zaplatili daň za mládí a nezkušenost. Přeci jenom je znát rozdíl mezi dorosteneckou ligou a zápasy s dospělými. Určitě však nezklamali, chybami se člověk učí. Za zmínku stojí deset brankových asistencí Dědečka, bojovnost Brádlera v obraně, výkony Bareše na pivotu a v obraně a Krahulce a Skopára na křídle.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Knittl, Petr – Krahulec 6/2; Bareš 5; M. Knittl 4; Sedláček a Skopár po 3; Dědeček, Mičke a Tůma po 1; Frýba; Brádler; Kaucký; P. Drbohlav; Pour

 

Statistika utkání:
Diváků:  184
Sedmičky:  3/3 – 2/2
Vyloučení:  5 – 6;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Beneš, Kubis
Sled branek: 2-0, 4-1, 7-5, 11-7, 13-9, 13-11, 15-11, 18-11, 20-15, 22-19, 24-20, 25-23, 27-23, 28-24

 

K dalšímu zápasu nastoupí juniorka HBC na domácí palubovce v neděli 8. října od 17 hodin proti HC Zlín.